Pret sliktu noskaņojumu - saldumi un trekni ēdieni
Tik bieži tiek runāts par veselīgu ēšanu, atteikšanos no sliktajiem taukiem ikdienā, lai saglabātu labu veselību un cīnītos pret lieko svaru, tomēr atkal kāda zinātnieku grupa nākusi klajā ar pārsteidzošu atklājumu.
Luvēnas Universitātes Beļģijā pētnieki atzīst, ka trekni ēdieni neko labu veselībai nedara, tomēr tie pozitīvi ietekmē cilvēka noskaņojumu. Izrādās, ka taukvielas ietekmē nervu šūnu darbību, kuras savukārt ir saistītas ar mūsu emocionālo stāvokli.
Pētījumā tika iesaistīta cilvēku grupa ar labu veselību un bez liekā svara, lai izpētītu tauku ietekmi uz smadzeņu darbību. Tā kā nervu šūnas uzvedas atšķirīgā veidā atkarībā no tā, vai cilvēks ir priecīgs, vai skumjš, tad izrādās, ka šo darbību var ietekmēt tauku klātbūtne kuņģī.
Trekni ēdieni (arī saldumi) aktivizē procesus, kas ietekmē ar nervu šūnu darbību saistītās emocijas. Līdz ar to tiek ietekmēts arī noskaņojums – tas kļūst jautrāks. Tā pētnieki arī uzsver, ka jāturpina pētījumi šai virzienā, lai atklātu ēdiena sasitību arī ar dažādām veselības problēmām un ar svaru saistītām problēmām.
Ilze Mežniece