medicine.lv skaitļos

Lietotāji online159
Aktīvie uzņēmumi12682
Nozares raksti1663
Ekspertu atbildes21477
Pret ērču encefalītu vakcinējušies 39% Latvijas iedzīvotāju : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Pret ērču encefalītu vakcinējušies 39% Latvijas iedzīvotāju

Latvijas iedzīvotāju aptauja, kas veikta 2008.gada nogalē, liecina, ka pret ērču encefalītu vakcinēti 39% iedzīvotāju, kas ir otrais augstākais rādītājs Eiropā. Visaktīvāk pret encefalītu vakcinējas Austrijā – 88%. Vakcinācijas līmenis Latvijā ir ievērojami augstāks nekā kaimiņvalstīs, kur ērču encefalīta izplatība ir līdzīga: Igaunijā vakcinējušies 18%, savukārt Lietuvā tikai 9% iedzīvotāju.

Salīdzinot datus dažādās vecuma grupās, pētījumā secināts, ka visaktīvāk pret ērču encefalītu tiek vakcinēti bērni un jaunieši: vecumā no 7 – 12 gadiem 59% un vecumā no 13 – 19 gadiem 57%. Viszemākie vakcinācijas rādītāji ir bērniem līdz 3 gadu vecumam – tikai 10%, pie kam, salīdzinot ar 2006.gadu, šis rādītājs ir samazinājies par 6%. Rezultāti norāda uz iespējamajiem vecāku aizspriedumiem pret mazu bērnu vakcināciju, ko apliecina arī tas, ka vecuma grupā no 4 – 6 gadiem vakcinācijas līmenis ir ievērojami augstāks – 46%.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) direktore Baiba Rozentāle uzskata, ka daudziem vecākiem vēl joprojām ir neskaidra vakcinācijas lietderība un tās nozīme mazuļa veselības kontekstā. "Valda arī aizspriedumi, ka vakcinācija pret vienu vai otru kaiti var dot nevēlamas blaknes vai kā citādi iespaidot bērna imūnsistēmu. Vakcīnas nepiesārņo organismu ar kaitīgām vielām un nemazina imunitāti pret citām slimībām, tās arī nenoārda imūnsistēmu. Īstenībā tā ir pašu vecāku izšķiršanās par labu vakcinācijai vai nē." Pirms pieņemt lēmumu par vai pret bērna vakcināciju, B.Rozentāle iesaka vecākiem meklēt skaidrojošu izklāstu par vakcīnām, vēršoties pie speciālistiem, kuri nodarbojas ar šo slimību ārstēšanu – bērnu infektologiem vai ģimenes ārstiem.

Vidzemnieki vakcinējas visaktīvāk

Banner 280x280
Banner 280x280

Pētījumā tika analizēti arī ērču encefalīta vakcinācijas dati pa reģioniem. Visvairāk iedzīvotāju pret ērču encefalītu ir potējušies Vidzemes reģionā – 52%, turpretī Latgalē uz pusi mazāk – 25%. Zemgalē pret encefalītu ir vakcinēti 39% iedzīvotāju, Kurzemē – 35% un Rīgā 40%. Vidzeme, salīdzinot ar 2006.gadu, visstraujāk pieaudzis vakcinēto iedzīvotāju skaits – par 8%, pārējos reģionos pieaugums bijis 1 – 3% robežās. Rīgā, salīdzinot ar 2006.gadu vakcinācijas līmenis ir samazinājies par 4%.

Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) apkopotie dati liecina, ka pagājušajā gadā Latvijā reģistrēti 184 ērču encefalīta saslimšanas gadījumi. Visvairāk saslimušo ir bijis Rīgā – 41 gadījums un Tukuma un Talsu rajonos – katrā 15 saslimušie.

SVA katru gadu ērču aktivitātes sezonas laikā veic monitoringu vairākās Latvijas vietās. Augsti ērču aktivitātes rādītāji ir Latvijas mežos un krūmājos ar ērču attīstībai piemērotu biotopu - aizaugušos jauktu koku mežos ar daudzveidīgu pamežu, kā arī gadu desmitiem nekoptās ar krūmājiem aizaugušās pļavās. Pēdējos gados paaugstināts ērču blīvums konstatēts Rīgas un Rīgas rajona, Jelgavas un Tukuma rajona monitoringa vietās, mežos, kur pavasarī ērču pacēluma laikā atsevišķās vietās uzskaitītas 100-300 ērces uz km, liecina SVA monitoringa dati. 


Augsts informētības līmenis par ērču encefalītu

Uz jautājumu "Vai esiet dzirdējis par ērču encefalītu?" visi aptaujātie gan tiek, kas ir potējušies pret encefalītu, gan tie, kas nav, atbildējuši apstiprinoši. 52% aptaujāto atzinuši, ka viņiem ir kādreiz piesūkusies ērce, pie kam 36% vairāk nekā vienu reizi.

Kopš 2006. gada ir ievērojami mainījušās iedzīvotāju domas par risku inficēties ar ērču encefalītu. Lūgti novērtēt iespējamību, ka kādreiz viņiem varētu piesūkties ar encefalītu inficēta ērce, 35% respondentu atbildējuši, ka šāda iespēja ir ļoti ticama, 49% to novērtējuši kā vidēju, savukārt 17% kā ļoti maz ticamu. Salīdzinājumam 2006.gadā tikai 12% aptaujāto uzskatīja šādu iespēju par ļoti reālu, savukārt 38% uzskatīja, ka šāda iespēja ir ļoti maz ticama. 

"Uzskatu, ka vakcinācijas dati samērā daiļrunīgi liecina, ka cilvēki arvien vairāk uzmanības veltī savu un savu ģimenes locekļu veselības saudzēšanai. Sarunās ar cilvēkiem, kuri ieradušies potēties pret ērču encefalītu atklājies, ka par labu vakcinācijai viņi nereti izšķīrušies pēc tam, kad kāds no viņu ģimenes, draugu vai paziņu loka saslimis ar šo infekciju," stāsta B.Rozentāle.

Ja salīdzina datus pa reģioniem, tad tieši Rīgas iedzīvotāji ir tie, kuri iespēju tikt inficētas ērces sakostam uzskata par vismazāko – 20% domā, ka šāda iespējamība ir maz ticama, 31% to uzskata par ļoti lielu. Līdzīgi dati ir arī Latgales reģionā. Savukārt 44% Vidzemes un Zemgales iedzīvotāju uzskata, ka iespēja, ka tiem var piesūkties ar encefalītu inficēta ērce ir ļoti ticama.

Ērču aktivitātes sezona ik gadu sākas, kad vidējā gaisa temperatūra pārsniedz + 5 grādus. Šogad LIC jau informējis par trim gadījumiem, kad cilvēkiem piesūkušās ērces, kas liecina, ka ērču aktivitātes sezona jau ir sākusies.

Iedzīvotāju aptauju par vakcināciju pret ērču encefalītu veic pētījumu kompānija "GFK" pēc Austrijas pretencefalīta vakcīnu ražotāja "Baxter" pasūtījuma. Šis pētījums tiek veikts visās Eiropas valstīs, kurās novērota ērču encefalīta izplatība. 


 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Kompresijas zeķes: kā atvieglot nogurušas kājas darba dienas laikā?

Kompresijas zeķes: kā atvieglot nogurušas kājas darba dienas laikā?

Mūsdienu darba vide bieži prasa ilgu laiku pavadīt, sēžot pie datora, kas dažkārt ietekmē arī kāju veselību. Biroja darbinieki bieži saskaras ar nogurumu, tūsku un pat sāpēm pēc garām darba stundām. Kā kompresijas zeķes var palīdzēt uzlabot asinsriti un novērst sēdoša darba negatīvās sekas, un kāpēc Tonus Elast ir vislabākā izvēle tieši jums?

Aktuālie piedāvājumi

6 ieteikumi, kā paaugstināt darbaspējas un dzīves tonusu aukstuma periodā

6 ieteikumi, kā paaugstināt darbaspējas un dzīves tonusu aukstuma periodā

Jebkurā gadalaikā, jo īpaši iestājoties aukstumam, organismam nepieciešams kvalitatīvs atbalsts. Apkopoti 6 pamatnoteikumi dzīvības tonusa uzturēšanai – ar to palīdzību ir iespējams stabilizēt pašsajūtu un veidot režīmu, lai jums vienmēr būtu spēks un vēlme uz aktīvu darbību, nekaitējot veselībai. 

Kurss "Aromterapijas pamati 2024"

Kurss

Kurss "Aromterapijas pamati 2024" notiks 3 klātienes nodarbībās pirmdienu vakaros Rīgā 2024. gada 7., 14. un 21. oktobrī. Nodarbības vadīs aromterapeite Inga Nemše, kas ir izveidojusi savu dabīgās kosmētikas zīmolu Latvian Aroma-Essence.

"Gudrāk – Tīrāk – Modernāk!" jeb kāpēc uzticēt uzkopt savas iestādes telpas "Vizii"?

Medicīnas iestādēm ir ārkārtīgi svarīga tīrība visaugstākajā līmenī, jo tas tieši ietekmē pacientu un personāla labbūtību, tāpēc, izvēloties pakalpojumu sniedzējus, jāpārliecinās par to pieredzi un izpratni par higiēnas prasībām un normatīvajiem aktiem. Uzzināsim, kāpēc savu telpu uzkopšanu uzticēt "Vizii"!

Video

Produktu testi

MARUSHA Attīrošs sejas toniks ar zaļo tēju

MARUSHA Attīrošs sejas toniks ar zaļo tēju

Septembrī un oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt sejas toniks un micelāro ūdeni ar alveju un zaļo tēju sejas ādas attīrīšanai, tonizēšanai un mitrināšanai. 

Farmaceitiskais nātrija bikarbonāts jeb soda kapsulās

Farmaceitiskais nātrija bikarbonāts jeb soda kapsulās

Septembrī un oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Veselības veikals" piedāvā testēt farmaceitisko nātrija bikarbonātu jeb sodu kapsulās, kas palīdz uzturēt pareizu pH līmeni un izvadīt no organisma liekās skābes un toksīnus.

Testa rezultāti: INFINITE MOTION Hydra Light losjons ar saules aizsargfaktoru SPF 50

Testa rezultāti: INFINITE MOTION Hydra Light losjons ar saules aizsargfaktoru SPF 50

Augustā Medicine.lv sadarbībā ar "Minus 417 Latvia" piedāvāja testēt INFINITE MOTION Hydra Light losjonu ar saules aizsargfaktoru SPF 50 sejas un kakla ādai.

HealthAid Zincovit-C® normālai imūnsistēmas darbībai

HealthAid Zincovit-C® normālai imūnsistēmas darbībai

Septembrī un oktobrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "HealthAid Baltics" piedāvā testēt HealthAid Zincovit-C® normālai imūnsistēmas darbībai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Marta Spodareva-Burjaka: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Marta Spodareva-Burjaka: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnikas Dr. Marta Spodareva Burjaka ir no jaunās paaudzes ginekologiem un izceļas ar labām komunikācijas prasmēm un zināšanām sieviešu ginekoloģiskajā aprūpē. Klīniski iegūtā pieredze un jaunu zināšanu apguve ir vērtības, kuras dakteri padara par izcilu savas jomas speciālisti.

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.