Pilngraudu produkti ieteicami sirds-asinsvadu slimību profilaksei
Ēdienkarte, kurā iekļauti daudzi pilngraudu produkti, spēj pasargāt organismu no sirds-asinsvadu slimībām. Pilngraudu produktu lietošana ikdienā samazina sirds un asinsvadu slimību veidošanās risku par 21%.
Šo datu pamatā ir septiņu pētījumu analīze, kas veikti Veikforestas medicīnas centrā ASV, aptverot nepilnus 300 000 cilvēku.
Jēdziens "pilngraudu" nozīmē, ka graudi ir saglabāti pilnībā – kopā ar klijām, baktērijām un barības vielām. Tāpēc tie satur šķiedrvielas, vitamīnus, antioksidantus un veselīgus taukus. Parasti klijas un noderīgās baktērijas graudu apstrādes procesā aizvāc, un pāri paliek tikai uzturvielām nabadzīgā, bet kalorijām bagātā endosperma. Pilngraudu pārtikas produktu piemēri būtu nelobīti rīsi, cepta kukurūza, auzu putra, mieži un kvieši.
Šādi produkti ne tikai aizsargā no sirds un asinsvadu slimībām, kuru sekas noved pie vienas trešdaļas nāves gadījumu pasaulē. Mediķi ir arī novērojuši, ka pilngraudu lietošana uzturā novērš diabētu, pazemina arteriālo asinsspiedienu un augstus holesterīna līmeņus.