5 veidi, kā samazināt sāls patēriņu uzturā
Ēdiena gatavošana no svaigām sastāvdaļām un izvairīšanās no apstrādātajiem produktiem ir labākais veids, kā samazināt sāls daudzumu uzturā.
Lielveikalos un pārtikas veikalos var iegādāties arvien dažādākas apstrādāto produktu versijas, kurām nav pievienots sāls. Uz produktu etiķetēm ir norādīts nātrija daudzums noteiktā porcijā, taču uz etiķetes ir norādīta porcija, un līdz ar to arī nātrija daudzums mēdz būt daudz mazāk, nekā patiesībā tiek apēsts. Apskatot etiķeti, pievērsiet uzmanību tādiem svarīgiem vārdiem kā "sālījums", "buljons", "sālīts", "marinēts", "sojas mērce" un "terijaki mērce", kas norāda uz pievienotām sastāvdaļām, kurās ir daudz nātrija.
Daudziem cilvēkiem sāls pievienošana ēdienam maltītes laikā ir kā reflekss, ieraugot sālstrauku, noņemiet to no galda, un par sāli, iespējams, pat aizmirsīsies. Sāls un citu nātriju saturošu garšvielu daudzumu vairākumā recepšu var samazināt uz pusi vai pat vairāk bez ievērojamām izmaiņām garšā. Veselīgas alternatīvas ir garšaugi, garšvielas, svaigs ķiploks vai citronu sula. Šo sastāvdaļu pievienošana īsi pirms pasniegšanas palīdzēs saglabāt garšu, kas mēdz pazust ilgstošas gatavošanas procesā.
Pieci veidi, kā samazināt sāls patēriņu
- Lietojiet garšvielas, kurās nav nātrija, piemēram, svaigus garšaugus, ķiploku pulveri vai svaigus ķiplokus, sīpolu pārslas (sīpolu sāls vietā), sausās sinepes, koriandru, citronu, piparmētras, ķimenes, sarkanos piparus, kariju, rozmarīnu, timiānu, baziliku, lauru lapas, ingveru, asos piparus, piparus, maurlokus un pētersīļus.
- Tā vietā, lai pirktu gatavās salātu mērces, gatavojiet tās paši. Papildus garšai sāls vietā pievienojiet dažādus etiķus.
- Lietojiet uzturā vairāk svaigu vai saldētu dārzeņu un augļu. Ja lietojat konservētus dārzeņus, izvēlieties tos, kuriem nav pievienots sāls. Izvēlieties svaigus, nevis ātri pagatavojamos kartupeļus un svaigus, nevis marinētus gurķus. Vārot dārzeņus, sāls vietā ūdenim pievienojiet garšvielas vai garšaugus.
- Žāvētu un kūpinātu zivju vai zivju konservu vietā izvēlieties svaigas zivis. Sālītas gaļas, salami desas un citu apstrādātu gaļas veidu vietā – sagrieztu rostbifu vai vistas gaļu.
- No jauna "apmāciet" savas garšas kārpiņas. Pagaršojiet ēdienu pirms sāls pievienošanas. Gatavojiet ēdienu no svaigiem produktiem, nevis no ātri pagatavojamām sastāvdaļām. Nepievienojiet sāli, vārot makaronus un rīsus.
Lielā daļā veikalos nopērkamo sāls aizvietotāju ir kālijs. Šie produkti var būt bīstami cilvēkiem ar nieru slimībām vai cilvēkiem, kas lieto diurētiskos līdzekļus. Pirms sāls aizvietotāju lietošanas konsultējieties ar ārstu, it īpaši, ja lietojat diurētiskus līdzekļus vai kāliju piedevas.
Marinādēs un garšvielās, piemēram, sinepēs, tomātu mērcē, salātu mērcēs un citās mērcēs, ir daudz nātrija. Ieturot maltīti restorānā, palūdziet, lai mērces tiek pasniegtas atsevišķi. Tāpat varat palūgt, lai ēdieniem netiek pievienots sāls.
Mājas ūdens filtrs ar ūdens mīkstināšanas funkciju var pievienot dzeramajam ūdenim ievērojamu nātrija daudzumu. Uzņēmumam, kas ierīko šo ūdens filtru, vajadzētu jums pastāstīt, cik daudz nātrija šī sistēma izmanto – varbūt jūs tā vietā izvēlētos dzert pudelēs pildīto ūdeni.
Daudzos medikamentos, kurus var iegādāties bez receptes, ir nātrijs. Ja ieturat diētu, kura ierobežo nātrija lietošanu, pirms tādu medikamentu kā skābi neitralizējošo līdzekļu, sāpes remdinošo līdzekļu un caurejas līdzekļu lietošanas konsultējieties ar ārstu.