Pētījums: Nepieciešams dubultot augļu un dārzeņu patēriņu
Foto: AnnieAnniePancake/Flickr
Globālā pētījumā atklāts, ka iedzīvotāji visā pasaulē uzturā lieto ievērojami mazāk augļus un dārzeņus, kā tas būtu nepieciešams. Pētījums tiks publicēts žurnāla British Journal of Nutrition septembra numurā un ir atspoguļots jaunākajā Vispasaules ziņojumā par augu valsts barības vielām.
Amway Nutrilite Veselības institūta veiktais pētījums atklāj, ka vairumam pieaugušo visā pasaulē ir vismaz divas reizes jāpalielina augļu un dārzeņu patēriņš, lai tas atbilstu Pasaules Veselības organizācijas rekomendētajam apjomam – aptuveni piecām devām (400 grami) dienā. Lielākā daļa pieaugušo jeb 60 līdz 87% neievēro šo rekomendāciju un līdz ar to nesaņem nozīmīgas barības vielas veselības uzturēšanai, noskaidrots pētījumā, kas veikts 13 ģeogrāfiskajos uztura reģionos pasaulē.
Starpība starp ieteicamo un faktisko augļu un dārzeņu lietojumu uzturā, norāda uz to, ka netiek uzņemti dažādie tajos esošie organiskie savienojumi, kas ir nepieciešami labas veselības un fiziskās formas uzturēšanai. Vienotas globālas rekomendācijas par patērējamo augu valsts barības vielu apjomu vēl nav izstrādātas, tomēr neskaitāmi pētījumi norāda, ka to lietošanai ir labvēlīga ietekme uz veselības stāvokli, sākot ar acu, kaulu un sirds veselības uzlabošanu un turpinot ar imūnsistēmas stiprināšanu un smadzeņu darbības veicināšanu. Daudzas augu valsts barības vielas satur antioksidantus, kas palīdz atjaunot ķermeņa šūnas.
"Pētījuma rezultāti liecina, ka nepieciešams uzlabot iedzīvotāju informētību par augļu un dārzeņu patēriņu un augu valsts barības vielu uzņemšanu," saka Keits Randolfs (Keith Randolph), Ph.D, Nutrilite Veselības institūta uztura tehnoloģijas stratēģis un British Journal of Nutrition publicētā pētījuma līdzautors.
Augļu un dārzeņu ietekme uz augu valsts barības vielu uzņemšanu
Pētījuma laikā tika pārbaudīta nepietiekama augļu un dārzeņu patēriņa ietekme uz augu valsts barības vielu uzņemšanu. Tika atklāts, ka pieaugušie, kuri patērē piecas vai vairāk augļu un dārzeņu devas dienā, uzņem divas līdz sešas reizes vairāk augu valsts barības vielas, salīdzinot ar pieaugušajiem, kuri patērē mazāk nekā piecas devas dienā.
Pētījums aplūko arī augļu un dārzeņu daudzveidību un pieejamību katrā izpētes reģionā, tāpēc augu valsts barības vielu uzņemšanas aprēķini dažādos reģionos ir ievērojami atšķirīgi:
- Eiropas reģioni: salīdzinājumā ar citiem reģioniem, Eiropā un jo īpaši Ziemeļeiropā vairāk tiek uzņemts alfa un beta karotīns. Tas skaidrojams ar salīdzinoši plašo burkānu pieejamību. Šīs augu valsts barības vielas veicina veselīgu augšanu un attīstību.
- Āzijas reģioni: Āzijā, kurā ietilpst Ķīna un Indija, pieaugušie iedzīvotāji salīdzinoši maz uzņem dabisko fenola antioksidantu, kurš būtiski ietekmē šūnu veselību. Situācija izveidojusies ierobežotās ogu pieejamības dēļ.
- Dienvidu un Centrālā Amerika: šajā reģionā tiek salīdzinoši maz uzņemts luteīns un zeaksnatīns, salīdzinājumā ar Āziju un Ziemeļeiropu. Šīs augu valsts barības vielas tiek uzskatītas par neaizstājamu līdzekli veselīgas redzes nodrošināšanai.
- Visi reģioni: dārzeņi, piemēram, tomāti, graudaugi, kā arī tropu un subtropu augļi, piemēram, banāni ir visplašāk pieejami vairumā reģionu. Attiecīgi tiek uzņemts zināms daudzums likopēna, kas uzlabo sirds veselību , kā arī alfa karotīns, beta karotīns un luteīns/zeaksantīns.
"Lai iegūtu virkni augu valsts barības vielu, cilvēkiem ir jācenšas ievērot rekomendēto augļu un dārzeņu uzņemšanas daudzumu un ēst daudzveidīgus augļus un dārzeņus," komentē Marija Mērfija (Mary Murphy), MS, RD, Exponent, Inc, vecākā vadošā zinātniece un pētījuma līdzautore.
Faktori, kas veicina nepietiekamu augu valsts barības vielu uzņemšanu
Dr. Randolfs atzīst, ka aizņemtība, izmaksas, sezonālā un ģeogrāfiskā pieejamība, kā arī izpratne par augļu un dārzeņu kā pārtikas avota vērtību var ietekmēt to patēriņu un attiecīgi arī augu valsts barības vielu uzņemšanu. "Lai kur arī cilvēks atrastos, ikviens mūsdienās ir aizņemts un dzīvo aktīvu dzīvesveidu. Tāpēc ir svarīgi, lai pieaugušie lietotu pilnvērtīgu pārtiku, kurā ietilpst arī augļi un dārzeņi. Taču, ja to pieejamība ir ierobežota vai uzturs ir nepietiekams, pārtikas piedevas ir viens no risinājumiem, kā iegūt augu valsts barības vielas," piebilst Dr. Randolfs.
Par Nutrilite
NUTRILITE, ko ekskluzīvi piedāvā tikai Amway 2014. gadā atzīmē savu 80. gadadienu. NUTRILITE ir pasaulē lielākais vitamīnu un pārtikas piedevu pārdošanas zīmols. Nutrilite komandai ir 80 gadu ilga pieredze zinātniskajā un pētnieciskajā darbā, kur līdz izcilībai tiek realizēta "seed to supplement" patentētā prakse, kas ļauj saglabāt kvalitāti un maksimāli uzlabot produktu konsistenci, efektivitāti un drošību. NUTRILITE produkti ir paredzēti ikdienas uztura bagātināšanai, sirds veselības un kaulu stiprināšanai, kā arī svara kontrolei. NUTRILITE zīmols ir vienīgais vitamīnu un minerālvielu zīmols pasaulē, kas audzē, novāc un apstrādā augus pats savās sertificētās organiskajās fermās, kas atrodas Amerikas Savienotajās Valstīs, Meksikā un Brazīlijā.
Par British Journal of Nutrition publicēto pētījumu
Amway Nutrilite Veselības institūta veiktajā pētījumā tika izvērtēta augu valsts barības vielu uzņemšana 13 pasaules reģionos, analizējot Pasaules veselības aptaujas datus par augļu un dārzeņu patēriņu un Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas krājumu izlietošanas uzskaites datus kombinācijā ar informāciju par augu valsts barības vielu koncentrāciju, kas saņemta no ASV Lauksaimniecības departamenta datu bāzes, un publicēto literatūru. Deviņas analīzē iekļautās augu valsts barības vielas ir atrodamas galvenokārt augļos un dārzeņos un pārstāv galvenās augu valsts ķīmisko vielu grupas (karotenoīdi, flavonīdi, fenola skābes).
Par Vispasaules ziņojumu par augu valsts barības vielām
Nutrilite izstrādāja Vispasaules ziņojumu par augu valsts barības vielām, kurā izpētīta globālā situācija par augļu un dārzeņu patēriņu un pieejamību, kā arī augu valsts barības vielu uzņemšanas ietekmi, izmantojot Exponent, Inc iegūtos rezultātus. Augļu un dārzeņu patēriņa analīze tika veikta, izmantojot dažādu avotu datus: Pasaules Veselības organizācijas Pasaules veselības aptauju, Vispasaules vides monitoringa sistēmu – Pārtikas piesārņojuma monitoringa un izvērtēšanas programmas un Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas Krājumu izlietošanas uzskaites un pārtikas bilances lapas. Visus ziņojumā iekļautos secinājumus sagatavoja Nutrilite, un tas ataino Nutrilite viedokli.
Nutrilite veiktās analīzes 13 reģionos atbilst Vispasaules vides monitoringa sistēmas – Pārtikas piesārņojuma monitoringa un izvērtēšanas programmas identificētajām 2006 uztura grupām. Pārstāvēto valstu reģionu vidū ir: Amerika un Austrālija (Amerikas Savienotās Valstis), Dienvidu un Centrālā Amerika (Meksika), Dienvidamerika (Brazīlija), Dienvideiropa, Vidusjūras reģions (Itālija), Rietumeiropa (Vācija), Ziemeļeiropa (Zviedrija), Austrumeiropa (Krievija), Āzija (A) (Ķīna un Indija), Āzija (B) (Japāna un Koreja), Ziemeļāfrika, Vidējie Austrumi (Maroka), Centrālāfrika (A) (Kamerūna), Centrālāfrika (B) (Nigērija), Dienvidāfrika (Dienvidāfrika). Vispasaules vides monitoringa sistēma sadalīja Āziju un Centrālāfriku divās grupās.
DR. KEITS RANDOLFS, LĪDZAUTORS
Dr. Keitam Randolfam, Nutrilite Veselības institūta tehnoloģiju stratēģim, bija nozīmīga loma British Journal of Nutrition publicētajā pētījumā par augu valsts barības vielām un Vispasaules ziņojuma par augu valsts barības vielām izstrādē. Kā līdzautors viņš padziļināti tika iesaistīts Nutrilite Veselības institūta izdotā pētījuma datu interpretēšanā, manuskripta rakstīšanā un trešās puses pētījumu aģentūras sastādīto materiālu izskatīšanā un rediģēšanā. Keits, kuram ir vairāk kā 30 gadu pieredze uztura rūpniecībā, piedāvā vērā ņemamu viedokli un vadlīnijas attiecībā uz augu valsts barības vielu izpēti visā pasaulē un to saistību ar veselības uzlabošanu.
Biogrāfija:
Dr. Keits Randolfs ir Amway NUTRILITE un ARTISTRY izpētes un attīstības komandu tehnoloģiju stratēģis. Viņš ir arī izcils eksperts uztura zinātnē un bioķīmijā ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi praktiskajā pētniecībā. Randolfs ir British Journal of Nutrition 2014. gada septembra numurā publicējamā Vispasaules ziņojuma par augu valsts barības vielām līdzautors. Viņš ir arī līdzautors 12. ikgadējās Džona M. Kinnija balvu saņēmušajam Izcilības darbam kategorijā "Uzturs un metabolisma".
Strādājot Nutrilite Veselības centrā Buena parkā, Kalifornijā, Randolfs ir saņēmis divas no uzņēmuma prestižajām Ražošanas un attīstības, kvalitātes nodrošināšanas izcilības balvām – vienu par klīnisko iznākumu identificēšanu DNA labošanai NUTRILITE DOUBLE X vitamīnu, minerālvielu, augu valsts barības vielu bagātinātājam un otru – par pirmā tirgū izlaistā uztura ģenētiskā botāniķa NUTILITE IL-1 Sirds veselības uztura genomiskā bagātinātāja formulas pamatošanu.
Randolfs ir saņēmis patentus oksidatīvā stresa samazināšanā un uztura ģenētisko pretiekaisuma botāniķu formulas izstrādē un ir publicējis daudzus rakstus par augu valsts ķīmiskajām vielām un uztura ģenētiķiem. Randolfs ir Amerikas Bioķīmijas un molekulārās bioloģijas apvienības un Amerikas Ķīmiķu apvienības loceklis, savukārt Amerikas Uztura zinātņu apvienība viņu ir iecēlusi par Amerikas Uztura koledžas goda biedru.
Randolfa pētnieciskā karjera aizsākās Medicīnas zinātņu bruņoto spēku akadēmijā Sanantonio, Teksasā, kuru viņš absolvēja kā klīniskās laboratorijas tehnologs. Pēc tam viņš ar izcilību absolvēja Veilanda koledžu un Veikforestas Universitātes Medicīnas skolā saņēma doktora grādu eksperimentālajā patoloģijā.
Pirms pievienošanās Amway Randolfs strādāja Ņujorkas Valsts universitātē, Pensilvānijas Medicīnas koledžā un Klīvlendas Klīnikas fondā.