Pētījums: insulta riska samazināšanai
Losandželosā (ASV) Kalifornijas Universitātē (UCLA) ar Lipton Tējas Institūta (Lielbritānija) atbalstu veikts pētījums, kas apliecina, ka lietojot trīs vai vairāk tasītes tējas dienā Jūs samazināt insulta riska iespējamību par 21 procentu.
Izmantojot esošos datus no deviņiem dažādiem pētījumiem, zinātnieki atklāja, ka salīdzinot rezultātus cilvēkiem, kas dzer mazāk par vienu tasīti zaļās vai melnās tējas dienā ar tiem rezultātiem, kas iegūti pētot cilvēkus, kas lieto trīs un vairāk tējas tasītes dienā, rezultāti pierāda, ka pēdējiem ir par 21 procentu mazāka iespējamība ciest no letālas, kā arī neletālas triekas. Efekts bija vienāds gan no zaļās, gan melnās tējas. Analizētie pētījumi nāk no Ķīnas, Japānas, Somijas, Nīderlandes, Austrālijas un ASV, un tajos no 194 965 pētījumos iesaistītajiem cilvēkiem tika konstatēti 4378 triekas gadījumi.
"Mūsu analīze uzrāda, ka ikdienā lietoto tējas daudzumu palielinot līdz 3 tasītēm varētu samazināt išēmiskā insulta risku par 21%. Šie pētījuma rezultāti attiecas tikai uz melno un zaļo tēju saistībā ar insulta risku. Šobrīd vēl būtu pāragri un sasteigti kā cēloni minēt kādu konkrētu tējas sastāvdaļu," skaidro filozofijas zinātņu doktore un profesore, David Geffen Medicīnas skolas (UCLA) Medicīnas departamenta un Bioloģiskās ķīmijas pārvaldes doktore Lenore Arab, kas vadīja programmu pētījuma ietvaros.
Pētījuma direktors Lipton Tējas Institūta Doktors Pauls Kinlans (Paul Quinlan) piebilda: "Pēdējos gados arvien vairāk dažāda veida pētījumi cilvēka veselības uzlabošanai pierāda regulāras tējas lietošanas nozīmi garīgās un fiziskās attīstības veicināšanā. Jau iepriekš zinājām, ka tējas dzeršana pasargā ķermeni no atūdeņošanās, tai piemīt augsts antioksidantu sastāvs, tā palīdz uzlabot prāta spējas un izziņas prasmes, kā arī zobu veselību. Iepriekš minētajam sarakstam šodien varam pievienot insulta riska mazināšanu. Mēs, protams, esam sajūsmināti, ka varējām finansiāli atbalstīt šāda veida pētījumu un paplašināt mūsu pašu izpratni par tējas nozīmīgumu fiziskai un garīgai attīstībai."
Pēc zinātnieku teiktā, sīkāka izpēte vēl nepieciešama, lai atklātu, vai melnās un zaļās tējas dzeršana samazina insulta radīto ietekmi arī pēc tam, kad tas jau noticis. Kā arī, vai tējas dzeršana samazina arī pārējo insulta veidu riskus, ne tikai išēmisko. Tāpat šobrīd vēl nav izpētīts, vai citi tējas veidi, piemēram, baltās tējas, samazina insulta riskus.
Pasaulē katru gadu tiek konstatēti 20 miljoni insulta gadījumi, kas insultu padara par otro visbiežāko nāves cēloni, kā arī galveno rīcībnespējas izraisītāju.
Pētījuma rezultāti pirmo reizi tika prezentēti Amerikas Sirds asociācijas Starptautiskajā Insulta Konferencē 2009.gada februārī un tika publicēti profesionāļu žurnālā "Stroke". Ar pētījuma par Zaļās un melnās tējas patēriņa sakarību ar insulta risku un vielmaiņas analīzēm pilno aprakstu var iepazīties internetā http://stroke.ahajournals.org.
Par Lipton Tējas Institūtu:
Lipton Tējas Institūts ir Unilever radīta tējas pētniecības institūcija, kura koncentrējas uz trīs galvenajiem uzdevumiem: pētīt tējas labvēlīgo ietekmi uz garīgo un fizisko veselību, atklāt jaunas tējas ražošanas tehnoloģijas, sponsorēt trešo pušu veiktos pētījumus. Institūts piesaista gan savus iekšējos ekspertus, gan arī ārējos tējas pētniekus, lai atklātu arvien jaunu tējas labvēlīgu ietekmi uz garīgo un fizisko veselību. Lipton Tējas Institūts un tā piesaistītie ārējie pētnieki neveic testēšanu uz dzīvniekiem. Vairāk informācija par Lipton Tējas Institūtu atrodama internetā www.liptoninstituteoftea.org