Pavasarī palielinās pieprasījums pēc uzturvielām bagātajiem našķiem
Šobrīd arvien lielāks pieprasījums ir pēc dažāda veida veselīgajiem našķiem, kas ir ne tikai gardi, bet arī palīdz uzturēt sevi formā, stāsta Vidzemes maiznīcas" valdes priekšsēdētāja Ligita Liepiņa.
Kā norāda ārsti un dietologi, veselības profilaksei un imunitātes stiprināšanai šajos mainīgajos laika apstākļos, kas tik ļoti raksturīgi pavasarim, uzturā ieteicams lietot pilngraudu izstrādājumus, kas satur vērtīgās olbaltumvielas, taukvielas, fosfolipīdus, šķiedrvielas, folijskābi, minerālvielas un vitamīnus, palīdzot uzlabot ne tikai veselību, bet arī izskatu.
"Pēdējā laikā īpaši izteikti cilvēki pievērš lielu uzmanību savam uzturam un veselībai, skatoties gan produktu sastāvdaļas, gan interesējoties par to, cik daudz vērtīga tās varētu sniegt organismam. Auzu cepumi, kas izgatavoti no kviešu miltiem, pārtikas klijām un maltām rozīnēm, satur bagātīgas uzturvielas. Auzu pārslas ir koncentrēts uzturvielu avots. Tajās ir magnijs, cinks, dzelzs, kālijs, B1 vitamīns, kalcijs, E vitamīns un augsts šķiedrvielu saturs. Auzu pārslas nostabilizē gan cukura līmeni asinīs, gan arī tauku daudzumu ķermenī. Tas ir īpaši svarīgi tiem bērniem, kas slimo ar diabētu. Auzu cepumus visbiežāk iegādājas tieši ģimenes ar bērniem. Mammām tas ir labs risinājums iedot kādu našķi līdzi bērnam uz skolu, tādējādi mazinot bērna vēlmi iegādāties veikalu plauktos pieejamos neveselīgos saldumus, turklāt tā kā cepumos rozīnes ir samaltas, bērns uzņem visas nozīmīgās sastāvdaļas," turpina Ligita Liepiņa – Eglīte.
Auzu pārslu cepumi lieliski der gan kā uzkoda, gan brokastu ēdiens, aizstājot, piemēram, auzu pārslu putru, kas tās ierastajā formātā mēdz visai ātri apnikt. Auzas ir viens no veselīgākajiem pārtikas produktiem pasaulē. Tas ir koncentrēts uzturvielu avots, tajā ir, piemēram, magnijs, cinks, dzelzs, kālijs, B1 vitamīns, kalcijs, E vitamīns un augstas kvalitātes proteīns. Tas viss ir ļoti svarīgs organisma labsajūtai. Tāpat auzu pārslās ir augsts šķiedrvielu saturs kas labvēlīgi ietekmē gremošanas procesus un uzlabo pašsajūtu.