medicine.lv skaitļos

Lietotāji online53
Aktīvie uzņēmumi12830
Nozares raksti1644
Ekspertu atbildes21477
Pārtikas produktu kombinācijas: Kas palīdz atbrīvoties no liekā svara, bet kas procesu aizkavē? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Pārtikas produktu kombinācijas: Kas palīdz atbrīvoties no liekā svara, bet kas procesu aizkavē?

Foto: pixabay.com

Pārdomāta pārtikas produktu kombinēšana var palīdzēt samazināt lieko svaru, apgalvo dietoloģe Laura Romeraite- Kuklieriene.

"Piemēram, kajēnas pipari kombinācijā ar olbaltumvielām bagātiem pārtikas produktiem spēj palielināt pēc maltītes sadedzināto kaloriju daudzumu līdz pat 35 %. Produktu kombinēšana var veicināt arī dažādus organisma procesus, piemēram, tomāti kopā ar pupiņām, palielina dzelzs uzņemšanu, kas veicina smadzeņu un muskuļu darbību," skaidro speciāliste. Dietoloģe apkopojusi ne tikai veiksmīgākās pārtikās produktu kombinācijas, kas var palīdzēt svara samazināšanā, bet arī produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties, kā arī dažādu produktu pagatavošanas padomus.

"Lai sasniegtu vēlamo svaru, ļoti svarīga ir pareiza pārtikas produktu kombināciju izvēle. Turklāt tas ir viegli paveicams vasaras periodā, kad mūsu pašu dārzos aug svaigi augļi, ogas un dārzeņi". Dietoloģe rekomendē vairākas veiksmīgas pārtikas produktu kombinācijas, kuras var palīdzēt svara zaudēšanā:

•    Makaroni un etiķis ir veiksmīga kombinācija, jo nodrošina ilgstošu sāta sajūtu un palīdz cīnīties ar taukiem. Pētījumi, kas publicēti Eiropas Klīniskajā uztura žurnālā, pierādījuši, ka etiķis labvēlīgi ietekmē glikozes līmeni asinīs un palīdz mums justies mundriem. Etiķis tāpat palīdz cīnīties ar taukiem.

•    Kajēnas pipari un olbaltumvielām bagāts ēdiens. Tādi olbaltumvielām bagāti ēdieni kā mājputnu gaļa rada ne tikai sāta sajūtu, bet arī samazina kāri pēc lielām maltītēm nākamajās ēdienreizēs. Šāda ēdienu kombinācija spēj palielināt arī pēc maltītes sadedzināto kaloriju daudzumu līdz pat 35%. Pētījumi liecina par to, ka kajēnas pipari var palīdzēt atbrīvoties no tauku kārtas vēdera apvidū.

Banner 280x280

•    Paprika un olas. Olu sastāvā ir vielmaiņu veicinoša uzturviela - holīns, savukārt paprika ir labs C vitamīna avots. Uzņemot pietiekamu daudzumu šo uzturvielu, varēsi samazināt kortizola līmeni, kā rezultātā arī tauku uzkrāšanos ap ķermeņa vidusdaļu.

•    Auzu pārslu putra ar ogām. Auzu pārslu putra, kurai pievienotas svaigas ogas, ir vēl viena garda un taukus dedzinoša maltīte brokastīm, ko ir vērts iekļaut savā ēdienkartē. Auzu pārslas un ogas satur šķiedrvielas, kas, saskaņā ar Kanādas zinātnieku secinājumiem, kontrolē grelīnu - apetīti stimulējošu hormonu – un tādējādi arī izsalkuma sajūtu. Pie tam ogas satur polifenolu, kas ir palīgs svara samazināšanā, kā arī neļauj veidoties taukiem.

•    Dārzeņi un olbaltumvielas var paveikt brīnumus svara samazināšanā. Dārzeņu un olbaltumvielu kombinācija spēj radīt sāta sajūtu. Dārzeņi satur ūdeni un šķiedrvielas, tāpēc veicina sāta sajūtu. Tajā pašā laikā olbaltumvielas palēnina gremošanas procesu un nodrošina sāta sajūtu ilgākam laikam.

No kādām pārtikas produktu kombinācijām Jūs ieteiktu izvairīties?


Dietoloģe atzīst, ka dažādu iemeslu dēļ vairāku produktu kombinācijas nav ieteicamas. No tām izvairoties, tu spēsi saglabāt veselīgus ēšanas paradumus un gremošanas sistēmas darbību, kā arī uzturēt veiksmīgu svara zaudēšanas procesu.

•    Augļi un dārzeņi vienā maltītē. Augļos ir cukuri - vienas vai divu molekulu savienojumu monosaharīdi vai disaharīdi. Turpretim ciete, kas atrodas dārzeņos, ir polisaharīds. Mehāniski - augļi sadalās kuņģī, savukārt ķīmiski – tie nesadalās līdz sasniedz trešo vai ceturto pakāpi gremošanas procesā, kas notiek zarnās. Cietes sadalās trīs dažādos posmos, kas sākas jau mutē. Tādēļ ir būtiski neēst saldo ēdienu uzreiz pēc maltītes. Ēdot saldo uzreiz, tas tiek "iesprostots" kuņģī kopā ar citiem ēdieniem, kur netiek ķīmiski sagremots un sāk pūt. Šī iemesla dēļ augļus ieteicams ēst 60 minūtes pirms maltītes.

•    Ogļhidrātus saturoši un skābi produkti. Neēd maizi, kartupeļus, zirņus, banānus, dateles vai citus ogļhidrātus saturošus produktus kopā ar citroniem, laimu, apelsīniem, greipfrūtiem, ananasiem vai citiem skābiem augļiem. Enzīms ptialīns, kas atrodas siekalās, darbojas tikai sārmainā vidē, un to iznīcina viegla skābe. Augļu skābes kavē ne tikai ogļhidrātu sagremošanu, bet arī veicina to fermentāciju. Skābeņskābe, kas atšķaidīta proporcijā 1:10 000, pilnībā aiztur ptialīna darbību. Vienā vai divās tējkarotēs etiķa ir pietiekams daudzums etiķskābes, lai pilnībā apturētu siekalu iedarbību uz gremošanu.

•    Neēd divus dažādus olbaltumvielām bagātus produktus vienā maltītē. Neēdiet olas un gaļu, riekstus un gaļu, sieru un olas, vai sieru un riekstus, gaļu un pienu, olas un pienu vai riekstus un pienu u.c. līdzīgas olbaltumvielām bagātu produktu kombinācijas vienā ēdienreizē. Divus atšķirīgus un specifiskus, olbaltumvielas saturošus produktus nedrīkst ēst vienā ēdienreizē, jo to pārstrādei nepieciešamas dažādas gremošanas sulas, katra no tām ar atšķirīgu stiprumu, iezīmēm un laiku, kad tām jānonāk kuņģī. Tātad galvenais noteikums - vienā ēdienreizē izvēlēties vienu olbaltumvielas saturošu pārtikas produktu.

•    Melone un citi ēdieni. Arbūzs, medusmelone, muskatmelone, "Casaba" melone, kantalupe un citas melones vienmēr jāēd atsevišķi no citiem ēdieniem. Šis pārtikas produkts kuņģī sadalās ļoti ātri un var radīt problēmas, ja to ēd kopā ar citiem pārtikas produktiem. Atrodoties kuņģī kopā ar citiem pārtikas produktiem, melones netiek sagremotas.

•    Taukus, kombinācijā ar olbaltumvielām bagātiem produktiem (gan dzīvnieku un augu valsts), vēlams patērēt mērenā daudzumā. Tauki veido veiksmīgu kombināciju ar cieti, tomēr to pašu nevar teikt par taukiem un olbaltumvielām – tauki kavē olbaltumvielu sagremošanu. Olbaltumvielas var kombinēt ar pavisam nelielu daudzumu tauku. Gadījumā, ja tiek patērēts liels olbaltumvielas saturošu produktu daudzums, izvairies no tauku lietošanas pavisam. Tas attiecas arī uz svaigēšanu – nav ieteicams kombinēt lielu daudzumu riekstu (satur olbaltumvielas) ar veselu avokado (satur taukus). Šāda kombinācija kavē efektīvu svara samazināšanu.

Pārtikas produktu kombinācijas, kas var pilnveidot sabalansētu ikdienas uzturu

Vai esi ievērojis, kā tava organisma procesus ietekmē atšķirīgas produktu kombinācijas, ko lieto ikdienā? Romeraite-Kuklieriene stāsta, ka pupiņas kombinācijā ar tomātiem var palielināt dzelzs uzņemšanu organismā, kas savukārt nodrošina labāku smadzeņu un muskuļu darbību. Mūsu organisms uzņem līdz 33 % mazāk ne-asinsradošās dzelzs, kas atrodama tādos augu produktos, kā pupiņas, lapu zaļumi, graudaugu produkti, nekā asinsradošās dzelzs, kas sastopama tādos dzīvnieku valsts produktos, kā liellopu gaļa, zivs un vista. Tu vari ievērojami palielināt ne-asinsradošās dzelzs absorbēšanu organismā, lietojot uzturā ne-asinsradošo dzelzi saturošos produktus kopā ar C vitamīna avotiem, piemēram, apelsīniem, tomātiem un ogām. C vitamīns palīdz mainīt ne-asinsradošo dzelzi tā, lai tas mūsu organismam būtu vieglāk absorbējams. Dzelzs ir nepieciešama hemoglobīna ražošanai, kas nodrošina skābekļa "transportēšanu" muskuļos un smadzenēs.

Lai iegūtu maksimālu labumu no salātiem, pievieno tiem veselīgos taukus, piemēram, olīvu vai linsēklu eļļu, vai dažas šķēlītes avokado. Tomātu sastāvā esošais likopēns, kas ir taukos šķīstošs antioksidants karotinoīds, un lapu zaļumu sastāvā esošais luteīns, kas rūpējas par acu, redzes veselību, labāk uzsūcas, ja tiem pievieno veselīgos taukus.

Gatavojot sviestmaizes ar lasi, pievieno ar D vitamīnu bagātajam lasim vai sardīnēm bezpiedevu jogurtu, kas ir labs kalcija avots. D vitamīns palielina zarnās uzsūkto kalcija daudzumu, un tam ir būtiska loma kaulu veidošanās procesā.

Ja auzu pārslu putra ar zemenēm jau ir tavā brokastu ēdienkartē, tad tu esi uz pareizā ceļa. Auzu pārslas palīdz sirdsdarbībai. Auzas (kā arī citu pilngraudu pārtiku) kopā ar C vitamīna avotiem, piemēram, zemenēm, upenēm, avenēm un citiem augļiem vai ogām, var palīdzēt stabilizēt holesterīna līmeni, kā arī izvairīties no artēriju nosprostošanās.

Kā gatavošanas paradumi ietekmē pārtikas produktus, kurus iekļaujam produktu kombinācijās?

Nav noslēpums, ka gatavošanas paradumiem ir liela nozīme mūsu ikdienas uzturā. Dietoloģe turpina: "Ēdiena gatavošana, termiska apstrāde rada ievērojamu uzturvielu zudumu - aptuveni 15 % līdz 55 % no produktu sākotnējā uzturvielu sastāva. Vairumā gadījumu tu zaudē uzturvielas, vārot pārtikas produktus ūdenī. Tomēr dažu pārtikas produktu uzturvielu vērtība pieaug, tieši tos vārot." Ja vāri dārzeņus, pāri palikušo šķidrumu ieteicams izmantot zupas pagatavošanai – šajā gadījumā nezaudēsi uzturvielas, kas palikušas ūdenī, un varēsi tās apēst vēlāk. Dārzeņus ieteicams pagatavot arī tos tvaicējot.

Gatavošana, termiskā apstrāde ievērojami palielina likopēna, kas atrodas tomātos, biopieejamību. Vārot tomātus 30 minūtes, likopēna daudzums palielinās par 25 %. Termiskā apstrāde ievērojami palielina arī beta karotīna biopieejamību, kas atrodams sarkanajos, dzeltenajos, oranžajos augos, piemēram, tomātos, burkānos, saldajos kartupeļos un spinātos.

Olu un gaļas termiska apstrāde atņem olbaltumvielu dabiskās īpašības, kas atrodas šajos produktos, padarot tos vieglāk sagremojamus. Tāpat gaļas un olu termiska apstrāde padara šo produktu sastāvā esošo dzelzi un citas minerālvielas vieglāk absorbējamas organismā.

Jāpatur prātā arī tas, ka produktu sasaldēšana var samazināt C vitamīna daudzumu pārtikas produktos no 10 % līdz pat 90 %. Realitātē saldēti vai konservēti augļi un dārzeņi ir noderīgi brīžos, kad esat aizņemts, un nedaudz C vitamīna ir labāk, nekā nemaz. Tāpat jāatceras, ka šķiedrvielas produktu sasaldēšanas procesā netiek ietekmētas.
 

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

  • Kristofers. 26.09.2020 14:26
    Lūdzu, izlasiet šo liecību par to, kā Dr Sacre palīdz man atgriezties bijušajai mīļotajai Marijai. Atpakaļ pie manis, Marija ar mani izšķīrās divu iemeslu dēļ, pēc tam, kad bijusi attiecībās 2 gadus un dažus mēnešus, viņa sāka sūdzēties, ka esmu pārāk resna un es nevaru viņu apmierināt seksuāli, es biju neērti, tad viņa sarunājās ar draudzenes starpniecību, ar kuru es sazinājos ar Dr Sacre, kurš mani padarīja par perfektu vīrieti, viņš man sagatavoja dažas augu izcelsmes zāles, kas samazina tauku daudzumu un padara mani spēcīgu, ir vīrietis, un sagatavojiet arī dažas augu izcelsmes zāles dzimumlocekļa palielināšanai, man bija ļoti laba ķermeņa forma un 12 cm dzimumloceklis bez blakusparādībām, pēc dažiem mēnešiem es viņai piezvanīju, bet viņa atteicās atgriezties pie manis, bet es viņu ļoti mīlu, es ātri sūdzieties Dr Sacre par palīdzību, un viņš man palīdz un uzburt viņai burvestību un 12 stundu laikā viņa pārdomāja un atgriezās pie manis, un šodien mēs atkal esam laimīgi, ka viņai ir mīļākais, viņa mani tagad mīl vairāk nekā iepriekš, pateicoties visiem Dr Sacre, sazinieties ar Dr. Sacre, lai uzzinātu zemāk sniegto informāciju E-pasts: sacretempleofpower@gmail.com WhatsApp numurs: +2349076034359 Es priecājos dalīties ar jums ar šo informāciju, un es zinu, ka tā kādam palīdzēs Kristofers.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Mūsdienu pasaulē rūpes par izskatu un veselību iegūst aizvien lielāku nozīmi, un katra sieviete cenšas pēc iespējas ilgāk saglabāt jaunību un skaistumu. Uzziniet, kā atgūt jaunību un pašpārliecību ar progresīvu pārveidošanās tehnoloģiju palīdzību estētiskās medicīnas un skaistumkopšanas klīnikā GESR!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Glabājot pārtikas produktus vakuumā, produkti ilgāk ir svaigi, saglabājot savu smaržu un uzturvērtību. Iespēja ilgāk saglabāt svaigus pārtikas produktus ļaus jums retāk apmeklēt veikalu un iegādāties lielāku daudzumu produktu, ieekonomējot gan jūsu laiku, gan finanses. Kas ir VacSy®, un kādas ir VacSy® vakuuma pārtikas uzglabāšanas sistēmas priekšrocības?

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Ādas izskatu ietekmē mūsu dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, kaitīgie ieradumi, ģenētika un daudzi citi faktori. Labā ziņa – ikviena no mums var parūpēties par savu sejas ādu un aizkavēt ādas novecošanos – uzziniet vairāk par gaismas terapiju ar Bioptron!

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Testa rezultāti: Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Gusto” piedāvāja testēt pēdu krēmu “Urea 20” sausai pēdu ādai.

Testa rezultāti: "Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Testa rezultāti:

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvāja testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un KERELAST 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Testa rezultāti: Aknu sargs

Testa rezultāti: Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvāja izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvāja testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā