Pārtikas produkti, kas uzlabos tavu atmiņu
Aizmāršība nereti tiek uztverta kā dabisks process, ar kuru atliek vien samierināties. Tomēr tavos spēkos ir uzlabot savu atmiņu, izvēloties pareizos pārtikas produktus.
Treknas zivis
Lasis, sardīnes un citas treknās zivis ir bagātīgs omega-3 taukskābju avots. Šīs vērtīgās vielas ir īpaši nozīmīgas, ja vēlies, lai tavas smadzenes un atmiņa spētu darboties pilnvērtīgi. Taukskābes ļauj smadzeņu šūnu gļotādai saglabāt elastību, tādējādi atmiņas ziņojumi viegli spēj sasniegt nepieciešamo smadzeņu daļu.
Vismaz divas reizes nedēļā iekļauj ēdienkartē kādu no treknajām zivīm un regulāri uzņem nelielu daudzumu kvalitatīvas zivju eļļas.
Kokosriekstu eļļa
Kokosriekstu eļļā ir ievērojams daudzums piesātināto taukskābju, kas sniedz tavām smadzenēm enerģiju un palīdz veicināt atmiņas procesus.
Lieto aptuveni 20 mililitrus kokosriekstu eļļas dienā. Vari to pievienot smūtijiem vai jogurtam, kā arī izmantot to cepšanai – atšķirībā no parastās eļļas, tajā atrodamās taukskābes nezaudēs savas vērtīgās īpašības.
Olas
Olās atrodams holīns – B grupas vitamīns, kas spēj aizsargāt smadzenes un palīdz uzturēt nervu sistēmas darbību. Atsevišķi pētnieki norāda, ka šis tāpat vitamīns palēlina novecošanās procesus, tādējādi uzlabojot atmiņu.
Visvairāk holīna atrodams olu dzeltenumos. Tāpat to satur arī biezpiens, siers un dzīvnieku gaļa un aknas.
Valrieksti
Arī valrieksti, kas pēc formas atgādina smadzenes, ir lielisks omega-3 avots. Turklāt šie rieksti satur arī īpašus antioksidantus, kas palīdz aizsargāt smadzenes no brīvajiem radikāļiem.
Zaļā tēja
Senajā Ķīnā izsenis ticis uzskatīts, ka zaļā tēja spēj ievērojami uzlabot atmiņu. Turklāt zinātnieki atklājuši, ka tējā lielā skaitā atrodami spēcīgi antioksidanti. Saskaņā ar pētījumiem zaļā tēja palīdz cīnīties pret dažādām vecuma izraisītām kaitēm, kā arī uzlabo kognitīvās funkcijas un atmiņu.
Ogas
Neliels daudzums ogu nodrošina tavu organismu ar virkni vērtīgu vielu, kas samazina vecuma izraisītos atmiņas zudumus. Pētījumi liecina, ka pietiek tikai ar tasi ogu nedēļā, lai novērotu kognitīvo funkciju uzlabošanos.
Rozmarīns
Rozmarīna ēterisko eļļu plaši izmanto aromterapijā, uzsverot, ka tā spēj uzlabot cilvēka garīgo sniegumu un atmiņu. Tāpat šis garšaugs mazina stresa hormona kortizola daudzumu organismā. Šī garšviela būs lieliska piedeva dažādiem gaļas ēdieniem.
L-tirozīns
L-tirozīns ir aminoskābe, ko smadzenes izmanto, lai ražotu dopamīnu – ķīmisku vielu, kas atbildīga par tavu modrību un atmiņu. Šī viela atrodama vairākos ar proteīniem bagātos pārtikas produktos, piemēram, vistas un tītara gaļā, zivīs, jogurtā, sierā un ķirbju sēklās.
Bakopa
Ajūrvēdas medicīnas pārstāvji ir pārliecināti, ka īpaša smadzenes aktivizējoša iedarbība piemīt bakopai – no Dienvidāfrikas nākušam augam. Tiek uzskatīts, ka šis augs tāpat spēj uzlabot atmiņu, veicinot asinsriti smadzenēs.
Ja vēlies izmēģināt kādu alternatīvās medicīnas ieteiktu līdzekli atmiņas uzlabošanai, bakopa varētu būt īstā izvēle.