Par veselīgākajiem Latvijas produktiem atzīst "Liepkalni" un "Smiltenes piens" ražojumus
Jau ziņots, ka LĀB izstādes "Riga Food 2012" dalībniekus aicināja pieteikt balvai "Par ieguldījumu sabiedrības veselībā" savus veselīgākos produktus, kuru ražošana un pārdošana sākta pēdējā gada laikā.
Kopumā žūrijas vērtējumam tika nodoti septiņpadsmit Latvijā ražoti pārtikas produkti.
Žūrijas loceklis, diētas ārsts Andis Brēmanis norāda, ka apbalvotā SIA "Liepkalnu" maize ir tīra rudzu maize no 100% rudzu pilngraudu miltiem, kādu reti var atrast veikalu plauktos un augstu vērtējamas arī tai pievienotās graudu pārslas, kā arī samazinātais sāls daudzums. "Savukārt "Piena spēks" ir novitāte piena produktu rūpniecībā," norāda Brēmanis.
Vienlaikus LĀB vecināšanas balvu par iniciatīvu neveselīgu piedevu samazināšanā gaļas produktā saņēma SIA "Rēzeknes gaļas kombināta" "Bērnu cīsiņi bez E". Savukārt veicināšanas balvu par centieniem cepumu "Selga Active ar ābolu gabaliņiem" un "Selga Active ar Indijas riekstu gabaliņiem" veselīguma uzlabošanā saņēma AS "Laima".
Visiem produktiem, kuri pretendēja uz LĀB balvu, tika piemēroti trīs vispārēji kritēriji - tie nedrīkstēja saturēt saldinātājus vai citus pārtikas produktus, kuru sastāvā ir saldinātāji, tajos nedrīkstēja būt transtaukskābju, kā arī bija jābūt samazinātam sāls saturam.
Produkts vērtēja LĀB organizēta ekspertu žūrija, kuras sastāvā bija Veselības ministrijas (VM) parlamentārā sekretāre Liene Cipule, Zemkopības ministrijas (ZM) valsts sekretāra vietniece Rigonda Lerhe, Slimību profilakses un kontroles centra vadītāja (SPKC) Inga Šmate, LĀB prezidents Pēteris Apinis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis, dietoloģe Laila Meija un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" direktors Rafels Joffe.
Kā ziņots, kārtējā starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojuma, inovāciju, sabiedriskās ēdināšanas, viesnīcu un veikalu aprīkojuma un servisa izstāde "Riga Food 2012" sākās 5.septembrī un norisināsies līdz 8.septembrim starptautiskajā izstāžu centrā "Ķīpsala". Izstādi papildinās Gastronomijas festivāls, plaša pasākumu, paraugdemonstrējumu un konkursu programma.
Šogad izstāde notiks jau 17.reizi. Pērn "Riga Food 2011" piedalījās 582 pārtikas ražotāji no 40 valstīm.
Rīga, 7.sept., LETA.
Foto:LETA