Notiks diskusija par graudaugu produktu nozīmi Latvijas iedzīvotāju uzturā
Lai uzsvērtu graudaugu produktu nozīmi Latvijas iedzīvotāju uzturā, Latvijas Ārstu biedrība sadarbībā ar Veselības ministriju 22.martā plkst. 15:00 Skolas ielā 3 rīko publisku diskusiju, kurā aicināti piedalīties preses pārstāvji
Diskusijā piedalīsies Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta vadošā pētniece, direktore Sanita Zute, Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta pētniece, zinātniskā sekretāre Solveiga Maļecka, Latvijas Gastroenterologu asociācijas prezidents, profesors Anatolijs Danilāns, Latvijas diētas ārstu asociācijas prezidents dr.med. Andis Brēmanis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesore Daiga Kunkulberga, zemnieku saimniecības „Vecapēni” saimnieks Mārtiņš Kaugars, kā arī Veselības ministrijas un Latvijas Ārstu biedrības speciālisti.
Graudaugu produkti kā uztura pamats, cilvēku uzturā ieņem ļoti nozīmīgu vietu. Tiem jābūt vismaz 40% no visiem uzturā lietotajiem produktiem. Ar graudaugu produktiem mūsu organisms uzņem gan ogļhidrātus, gan olbaltumvielas, kā arī virkni B grupas vitamīnu un šķiedrvielas.
Īpaši vērtīgi ir graudaugu produkti, kuros samalts viss grauds, tādēļ veselības speciālisti baltmaizes vietā iesaka labāk izvēlēties maizi no rupja maluma miltiem un maizi, kurai ir pievienotas dažādas sēkliņas. Maize no smalka maluma miltiem, pulētie rīsi, manna, augstākā labuma kviešu milti, smalkmaizītes un cepumi uzturvērtības ziņā ir samērā nabadzīgi, jo šie produkti iegūti, graudus pārstrādājot – rafinējot un attīrot. Šajā procesā no grauda tiek atdalīti apvalki un arī grauda kodola ārējā daļa. Šādi pārstrādāti graudu produkti ir balti, ilgi uzglabājas, labāk garšo, bet tajos izteikti samazinājies graudam raksturīgu, bioloģiski nozīmīgu vielu – balastvielu, vitamīnu, minerālvielu, olbaltumvielu, veselīgo tauku daudzums.
Tieši šo veselīgo un nepieciešamo uzturvielu mūsu ēdienkartē ir par maz, tādēļ diskusijas mērķis ir pievērst uzmanību Latvijā ražotajiem graudaugu produktiem, kas pēdējā laikā veikalos pieejami arvien plašākā klāstā - gan dažādu graudu pārslas, diedzēti graudi un sēklas, maize ar sēklām un graudiem, pilngraudu makaroni, rudzu milti un citi produkti.
Atbalstīsim vērtīgu un veselīgu Latvijas pārtīku!
Egita Pole,
VM Komunikācijas nodaļa