Nepārspīlēt ar sarkanvīnu un sāli
Amerikas Sirds asociācija veikusi pētījumu, kurā piedalījās 1000 pieaugušo, lai saprastu, kā sarkanvīna un sāls lietošana uzturā ietekmē asinsspiedienu.
Pētījumā respondentiem tika nosūtīta anketa ar jautājumiem, lai uzzinātu iedzīvotāju ikdienas paradumus un zināšanas par sāls un sarkanvīna ietekmi.
Pētījumā atklājās, ka visi respondenti ir pārliecināti par sarkavīna labvēlīgo ietekmi uz veselību. Tomēr ne visiem ir skaidrs, ka alkohola lietošanai ir robežas, ka ar to nedrīkst pārspīlēt un ka maksimālā deva vīriešiem ir divas glāzes, sievietēm – viena glāze vienas galvenās maltītes (pusdienu vai vakariņu) laikā
Pārmērīga alkohola lietošana patiesībā tieši palielina hipertensijas risku, kardiovaskulāro slimību risku, kā arī noslieci uz aptaukošanos un rada citas veselības problēmas.
Attiecībā uz sāli lielākā daļa respondentu pauda pārliecību, ka pietiek izvēlēties sāli, kurā ir samazināts nātrija saturs, lai mazinātu hipertensijas risku. Tomēr patiesībā ar to vien nepietiek, jo jācenšas izvairīties arī no citiem ēdieniem, kuri satur nātriju, piemēram, pusfabrikātiem vai citiem iepakotiem produktiem. Tāpēc ir būtiski lasīt etiķetes uz produktu iepakojumiem, lai zinātu, ko veikalā iegādājamies.
Ilze Mežniece