Mūsu organismam vairāk nepieciešami pilngraudu produkti
Uztura speciālisti un ārsti uzskata, ka Latvijas iedzīvotājiem būtu vairāk jāpievēršas pilngraudu produktu lietošanai uzturā.
Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta pētniece Solveiga Maļecka pasakaidroja, ka, ražojot miltus, lielākā daļa graudos esošo minerālvielu zūd un tiek atstātas kliju rašošanai. Īpaši maz dažādu organismam nepieciešamo vielu ir baltmaizē un citos produktos, kas tiek ražoti no kviešu miltiem.
Maļecka skaidroja, ka optimālā variantā maizei graudi būtu jāmaļ īsi pirms maizes cepšanas un tiem būtu jābūt rupja maluma, lai saglabātu to bioloģiskās īpašības. Tāpat speciālisti uzsvēra, ka, parasti nav iespējams graudus malt uzreiz, tāpēc jāizvēlas pēc iespējas to maizi, kur ir arī rudzu milti, jo tajos ir organismam nepieciešamās minerālvielas.
Latvijas diētas ārstu asociācijas prezidents Andis Brēmanis skaidroja, ka rupja maluma miltu un pilngraudu produktiem ir vairākas priekšrocības, salīdzinot, piemēram, ar “pulētiem” rīsiem un baltmaizi. Piemēram, ēdot baltmaizi un citus balto miltu ēdienus, mūsu organisms nespēs pilnā apmērā izvadīt visas nevajadzīgās vielas, kas sakrājas organismā. Tāpat rupjmaize satur B grupas vitamīnus, antioksidantus, kas nodrošina ilgāku jaunību, salīdzinot ar baltajiem miltiem.
Izvēloties maizi, ir svarīgi pievērst uzmanību tam, lai tajā būtu rudzu miltu klātbūtne, sacīja Brēmanis. Ja citiem graudiem minerālvielas lielākoties atrodas grauda apvalkā, no kura pārstrādes procesā grauds tiek atbrīvots, tad ar rudzu graudiem ir citādāk - tajos organismam nepieciešamās vielas ir arī paša grauda iekšienē. Turklāt, rudzi mazina risku saslimt ar kardiovaskulārajām slimībām, mazina vēža risku.
Speciālisti arī norādīja, ka ikdienā var nelietot maizi, bet uzturā izmantot vārītus kviešu graudus, diedzētus graudus un citādā veidā sagatavotus graudus, kas satur daudz vairāk organismam nepieciešamo vielu, nekā tas ir miltos.
Ilze Mežniece