Mīti par sulām
Foto: Stock.XCHNG
Mūsdienās cilvēkam droši vien ir plašāka pārtikas un visdažādāko ēdienu izvēle nekā jebkad, taču uztura speciālisti un dietologi arvien uzstājīgāk runā par mūsu neprasmi izvēlēties un sabalansēt uzturu, kā arī par nepareizu ēšanu. Pilnvērtīgam uzturam ir nepieciešami svaigi augļi un dārzeņi. Tad, ja svaigi nav pieejami, tos lieliski aizstāj apstrādāti augļi un dārzeņi, kā arī to sulas.
Par sulām ir radies ne mazums mītu. Lūk, daži plaši izplatīti viedokļi, uz kuriem nevajadzētu akli paļauties.
Derīgas ir tikai svaigas sulas
Pēdējā laikā saulītē tiek celtas svaigi spiestas sulas, pamatojoties uzskatā, ka tikai tajās ir visas uzturvielas un vitamīni un ka tikai nupat spiestas sulas ir veselīgi dzert. Sulu ražošanas meistare Lina Ķiršīte atgādina, ka cilvēka organisms no senatnes ir labāk pielāgojies pārstrādātu, pasterizētu sulu sagremošanai: "Mūsu senči visu mūžu dzēra ilgai glabāšanai sagatavotas, karsētas sulas. Tāpēc vēsturiski cilvēka organisms pie tām ir labāk pielāgojies. Organisms bieži pats pasaka, vai tam derēs tas vai cits produkts, jāprot tikai ieklausīties savā iekšējā balsī, nedzenoties pakaļ mītiem un modei." Atbrīvojoties no šī mīta, sulas var baudīt cauru gadu, jo pārstrādātas tās nebūt nav mazāk vērtīgas.
Sulas veldzē slāpes
Ļoti izslāpuša cilvēka roka stiepjas pēc jebkāda dzēriena, taču sulas nav piemērotas slāpju veldzēšanai vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt - tajās ir diezgan daudz kaloriju. Ja vēlaties izvairīties no papildu kilogramiem, ar sulām slāpes dzesēt nevajadzētu. Dietologi sulas sauc nevis par dzērienu, bet gan par ēdienu. Ne velti ir radītas sulu diētas, kurās viss uzņemamais uzturs ir tikai dažādas sulas, un veselīga dzīvesveida piekopēji pat rīko sulu nometnes. Dzerot sulas, organisms gūst pietiekami daudz uzturvielu un enerģijas.
Otrs iemesls, kura dēļ sulas nevajadzētu negausīgi dzert, ir tas, ka to gremošana sākas jau mutē. Uztura speciālisti iesaka sulu dzert nelieliem malkiem, katru no tiem dažas sekundes paturot mutē, itin kā pakošļājot, lai izdalītos siekalas. Tad tā tiks labāk sagremota.
Ir labi pēc sātīgām pusdienām padzerties sulu
Tā ir lielākā kļūda, kuru daudzi pieļauj aiz ieraduma. Tā kā sula ir pielīdzināma ēdienam, uzdzert to pēc ēšanas ir tas pats, kas pēc sātīgas paēšanas vēl labi uzkost. Vislabāk ir dzert sulu apmēram pusstundu pirms ēšanas vai stundu - pusotru pēc ēšanas. Tā ir piemērota brokastīm vai uzkošanai pirms pusdienām. Vienā reizē ir veselīgi izdzert apmēram 300 ml sulas. Tā kā sulās ir nedaudz šķiedrvielu vai pat to nav vispār, pēc to dzeršanas cilvēks uzreiz nejūt sātu, taču tas ir maldīgi. L.Ķiršīte iesaka sulai pievienot sasmalcinātus augļus, ogas. Ziemā var izmantot saldētas ogas. Šāds dzēriens gan atsvaidzinās, gan sniegs sāta sajūtu.
Sulas ir lielisks uztura bagātinātājs. Ja tās tiek pareizi lietotas, nekādus citus nevajag. Bet vissvarīgākais - cilvēka organisms gadu simtos ir pielāgojies to uzņemšanai, tāpēc viss, kas sulās ir labs, tiks uzņemts un darbosies labākas veselības un pašsajūtas labā.
Jaucot sulas ar augļiem, ogām, piena produktiem, konditori un gudras saimnieces rada neparasti gardus, barojošus kokteiļus, ko var pagatavot jebkurā gadalaikā.