medicine.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi12830
Nozares raksti1644
Ekspertu atbildes21477
Mērenības princips ēdienkartē : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Mērenības princips ēdienkartē

Dr.Anda Brēmaņa komentārs par mērenības principa ievērošanu ēdienkartē - kādus uzdevumus ir jāpilda ikdienas uzturam un ko ir svarīgi ievērot, veidojot ēdienkarti.

Ēšana ir svarīga ikdienas sastāvdaļa. Ēdiens organismam piegādā dažādas vielas, kas regulē vielmaiņas procesus, un enerģiju, kas nepieciešama organisma funkcionēšanai, būvmateriālu audu atjaunošanai. Bez tam ēdiens ar savu vizuālo izskatu, smaržu un garšu sniedz mums baudījumu.

Tātad uzturam ir ļoti liela nozīme organisma veselības un labas pašsajūtas nodrošināšanā. Svarīgi, lai ikdienas uzturs izpildītu visus iepriekšminētos uzdevumus.

Enerģijas apgādē galvenā loma ir ogļhidrātiem un taukiem. Veselīga uztura ieteikumi rekomendē ap 60% no ikdienas kalorijām uzņemt ar ogļhidrātiem – gan vienkāršajiem, gan saliktajiem. Svarīgākais saliktais ogļhidrāts ir ciete. Tā ir visu graudaugu, kā arī kartupeļu un pākšaugu sastāvā. Vienkāršie ogļhidrāti ir glikoze, fruktoze, saharoze, kas ir augļu, ogu, arī dārzeņu sastāvā. Te varam pieskaitīt arī piena produktos esošo laktozi. Gan glikozi, gan fruktozi, gan saharozi cilvēks ir iemācījies no produktiem izdalīt tīrā veidā, un šo vielu saldās garšas dēļ tās tiek izmantotas ēdienu un dzērienu saldināšanai. Īpaši plaši tiek lietota saharoze, ko mēs ikdienā pazīstam ar nosaukumu "cukurs". Ja ogļhidrāti, arī cukurs, tiek uzņemti vairāk nekā ķermenis patērē enerģētiskām vajadzībām, tie tiek uzkrāti muskuļos un aknās glikogēna veidā. Uzkrājumu maksimālā ietilpība atkarīga no konkrētā indivīda muskuļu masas. Parasti tie ir aptuveni 250–300 grami. Ja šīs rezerves ir piepildītas, bet ogļhidrātu, īpaši viegli asimilējamo (cukurs), uzņemšana tiek turpināta, tad pārpalikumi tiek pārsintezēti taukos un uzkrāti zemādas tauku slānī. Šī iemesla dēļ uztura ieteikumos tiek rekomendēts ar cukuru (gan ar paša roku pievienoto, gan rūpnieciski ražotajos produktos paslēpto) uzņemt ne vairāk kā 10% no visām dienas laikā apēstajām kalorijām. Mazāk aktīviem indivīdiem tas būtu ap 50g, aktīvākiem pat līdz 100g cukura dienā.

Otrs enerģētiski svarīgais uztura komponents ir tauki. Veselīga uztura ieteikumi rekomendē ap 25–30% no ikdienas kalorijām uzņemt ar taukiem, gan augu izcelsmes (rieksti, sēklas, eļļas), gan dzīvnieku (piena tauki, gaļas tauki, olas dzeltenuma tauki, zivju tauki). Principā noderīgi ir visu minēto produktu tauki, jo vienos vairāk pārstāvētas ir vidēji garo ķēžu taukskābes, kas nepieciešamas muskuļu darbam ilgstošas slodzes apstākļos, citos būs omega–6, vai omega–3 taukskābes, kas vajadzīgas kā būvmateriāls šūnu membrānām un citām organisma struktūrām. Vēl citos vairāk ir mononepiesātinātā oleīnskābe, kas palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni organismā.

Ja mēs runājam par būvmateriālu, tad tiek domāts ne tikai par uztura taukos esošajām polinepiesātinātajām taukskābēm, bet arī par pilnvērtīgām olbaltumvielām. Šajā ziņā svarīgi produkti ir gaļa, olas, zivis un piena produkti. Sava nozīme olbaltumvielu apgādē ir arī pākšaugiem, graudaugiem, riekstiem, sēklām. Svarīga būvmateriāla nozīme ir arī tādām minerālvielām kā kalcijs un fosfors, kas nepieciešamas kaulu un zobu struktūras uzturēšanai.

Regulējoša loma piemīt vitamīniem, minerālvielām, mikroelementiem, arī balastvielām.

Lai ķermenis saņemtu visu augstāk pieminēto vielu klāstu, ēdienkarti veidojot, svarīgi ievērot divus pamatprincipus.

Viens no tiem ir daudzveidība produktu izvēlē. Dabā nav neviena tāda brīnumprodukta, kurā būtu iekļautas visas organisma darbībai nepiciešamās vielas. Tādēļ mums jāapēd kaut kas no graudaugiem, lai nodrošinātos ar enerģiju, gaļa piegādās gan olbaltumvielas, gan dzelzi, savukārt piena produkti paralēli obaltumvielām apgādās mūsu organismu ar kalciju un fosforu. Zivis būs gan olbaltumvielu, gan labo tauku avots, savukārt dārzeņi, zaļumi, augļi un ogas piegādās virkni vitamīnu, mikroelementu, arī balastvielas un antioksidantus. Tātad sava nozīme ir visām uztura piramīdā pārstāvētajām produktu grupām un, ilgstoši izslēdzot kādu no tām no savas ēdienkartes, mēs varam saskarties ar dažāda rakstura vielmaiņas traucējumiem.

Otrs princips ir mērenība šo produktu patēriņā. Protams, katram produktam ir savs mērs. Vairāk būtu lietojami pilngraudu produkti, dārzeņi, augļi, ogas. Ļoti ieteicami ir piena produkti, arī gaļa, olas, zivis, tikai jau mazākos apjomos. Labs papildinājums ir rieksti, sēklas, pākšaugi.

Ja patērēto pienu vai kefīru mērīsim glāzēm, tad eļļu vai krējumu ar ēdamkarotēm. Savukārt, medu vai cukuru tējkarotēm, sāli šķipsnām, utt.

Šādi veidota daudzveidība būs arī interesanta baudījuma ziņā un problēmas neradīs ne svētkos apēsti pīrāgi, krustmātes plātsmaize, nobaudīta limonāde, vai šad tad ugunskurā uzcepta mednieku desiņa. Protams, ja svētkus ielaiž ikdienā un šādi produkti sāk prevalēt pār citiem, tad gan gaidāmas zināmas veselības problēmas. 

Dr.Andis Brēmanis
Foto: Stock.XCHNG

Banner 280x280

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Mūsdienu pasaulē rūpes par izskatu un veselību iegūst aizvien lielāku nozīmi, un katra sieviete cenšas pēc iespējas ilgāk saglabāt jaunību un skaistumu. Uzziniet, kā atgūt jaunību un pašpārliecību ar progresīvu pārveidošanās tehnoloģiju palīdzību estētiskās medicīnas un skaistumkopšanas klīnikā GESR!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Glabājot pārtikas produktus vakuumā, produkti ilgāk ir svaigi, saglabājot savu smaržu un uzturvērtību. Iespēja ilgāk saglabāt svaigus pārtikas produktus ļaus jums retāk apmeklēt veikalu un iegādāties lielāku daudzumu produktu, ieekonomējot gan jūsu laiku, gan finanses. Kas ir VacSy®, un kādas ir VacSy® vakuuma pārtikas uzglabāšanas sistēmas priekšrocības?

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Ādas izskatu ietekmē mūsu dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, kaitīgie ieradumi, ģenētika un daudzi citi faktori. Labā ziņa – ikviena no mums var parūpēties par savu sejas ādu un aizkavēt ādas novecošanos – uzziniet vairāk par gaismas terapiju ar Bioptron!

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Testa rezultāti: Pēdu krēms “Urea 20” sausu pēdu ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Gusto” piedāvāja testēt pēdu krēmu “Urea 20” sausai pēdu ādai.

Testa rezultāti: "Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Testa rezultāti:

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvāja testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un KERELAST 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Testa rezultāti: Aknu sargs

Testa rezultāti: Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvāja izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvāja testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā