medicine.lv skaitļos

Lietotāji online262
Aktīvie uzņēmumi12804
Nozares raksti1636
Ekspertu atbildes21477
Margarīns - vēsture un fakti : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Margarīns - vēsture un fakti

Laura Tiite, SIA Hill and Knowlton Latvia

Ar margarīnu bieži vien saistās dažādi nostāsti, priekšstati, bet kas tad īsti ir šis produkts, kas mūsdienas atrodams gandrīz vai uz katras ģimenes  galda.

Kas ir margarīns?
Margarīnam ir gara un interesanta vēsture. Tas 1869. gadā tika radīts kā aizvietotājs sviestam, kas šajā laikā bija liels deficīts.  Nosaukums "margarīns"  cēlies no grieķu valodas vārda margaritari, kas tulkojumā nozīmē "pērle".
1935. gadā margarīnam pirmo reizi tika pievienoti A un D vitamīni. T.s. mīksto margarīnu sāka ražot 1955. gadā, sākot to pildīt plastmasas kastītēs. Līdz tam margarīns bija ciets un tika tirgots gabaliņos, līdzīgi kā sviests.
1960-tajos gados uztura speciālisti konstatēja, ka cilvēki pārtikā lieto pārāk daudz piesātināto jeb "slikto" tauku, jo īpaši Skandināvijas valstīs, kas noved pie sirds un asinsvadu slimībām un augstu mirstību no šīm slimībām. Tāpēc tika uzsākts darbs pie jauna veida margarīna ražošanas, kas saturētu vismaz 40 % polinepiesātināto jeb "labo tauku". Un pavisam drīz, 1963. gadā, pārdošanā nonāca margarīns BECEL, kas tika atzīts par lielisku līdzekli holesterīna līmeņa samazināšanai asinīs.
Arī margarīna ražošana turpināja attīstīties. Mūsdienās margarīns ievērojami atšķiras no tā margarīna, kas tika piedāvāts cilvēkiem pirms 137 gadiem.   To izgatavo no kvalitatīvām augu eļļām, apstrādājot tā, lai tās saglabātu visas eļļai raksturīgās labās īpašības un uzturvērtību. Tas ir kļuvis par nozīmīgu uztura sastāvdaļu cilvēkiem, jo īpaši tiem, kam ir problēmas ar holesterīnu vai kuri izvēlējušies uzturā vispār nelietot dzīvnieku produktus. Daudzās valstīs, piemēram Spānijā, margarīns iekļauts veselīga uztura piramīdā kā nozīmīgs neaizvietojamo taukskābju avots. 
Daudzi baidās uzturā lietot margarīnu t.s. trans-tauku dēļ. Šeit jāpiezīmē, ka kopš 90-to gadu vidus margarīna ražotāji ir strādājuši pie tā, lai margarīns šos taukus nesaturētu. Tāpēc mūsdienās margarīnā šo trans-tauku praktiski nav vai arī tie ir ļoti mazā daudzumā (vidēji 0.5 g uz 100 g produkta, sviestam tas ir aptuveni 5% no kopējā produkta svara). Katrā ziņā, iegādājoties dažādus produktus (tai skaitā sviestu margarīnu, t.s. miksētos produktus, u.c.), vajadzētu šim aspektam pievērst uzmanību, jo trans-taukiem nevajadzētu pārsniegt  >1 g robežu uz 100 gramiem produkta. Atgādinām, ka trans-taukiem dienas uzturā nevajadzētu pārsniegt 2,5 – 3 gramus, citādāk tie sāk samazināt asinīs esošā "labā" holesterīna līmeni.

Banner 280x280

Izšķir 3 veidu margarīnus:
 Cietie margarīni, kas paredzēti galvenokārt gatavošanai;
 Tradicionālie margarīni, kas paredzēti ziešanai uz maizes un satur piesātinātos taukus, visbiežāk gatavoti no augu eļļām;
 Margarīni ar augstu mono- un polinepiesātināto taukskābju saturu, gatavoti no saulespuķu, linsēklu, sojas, rapšu vai olīveļļas. Šīs taukskābes mēdz saukt arī par neaizvietojamajām taukskābēm, kas cilvēkam ir ļoti nepieciešamas.
Tāpēc, pērkot margarīnu, pievērsiet uzmanību tā sastāvam, jo tikai visaugstvērtīgākais margarīns satur šīs cilvēkam vajadzīgās taukskābes. Pārējos margarīnus var izmantot ēdienu gatavošanā.
 
Kā pagatavot margarīnu?
Margarīns ir veselīgs, dabisks produkts, kuru viegli pagatavot mājas apstākļos. Veselīga margarīna pagatavošanai svarīgi izvēlēties labas kvalitātes eļļu, piemēram saulespuķu,  rapšu, linsēklu eļļu, jo tā ir margarīna galvenā sastāvdaļa.
Margarīna pagatavošanai ir daudz recepšu un pagatavošanas iespēju, šoreiz piedāvāsim tikai vienu recepti.
Nepieciešamie produkti:
 Cietie palmu tauki, 30 g.
 Augu eļļa (piemēram saulespuķu eļļa), 20 g.
 1 olas dzeltenums
 nedaudz parastā jogurta (1- 2. .ēd.k.);
 pēc garšas sāls, pipari
Pagatavošana:
Bļodā izkausējam palmu taukus, ievietojot tos mikroviļņu krāsnī vai iegremdējot bļodu karstā ūdenī. Pievienojam tiem eļļu, iegremdējam bļodu aukstā ūdenī. Eļļai pievienojam 1 olas dzeltenumu un samaisām ar lēnāko miksera ātrumu. Sakulajai masai pievienojam jogurtu. Samaisām. Pēc tam pēc garšas pievienojam sāli, piparus. Var pievienot arī citas garšvielas, kā arī piem., sagrieztus lociņus vai dilles, citrona sulu.

Kādēļ margarīns ir labs visai ģimenei, jo īpaši bērniem?
 Tas satur "labos" taukus – augu taukus, līdz ar to tajā praktiski nav holesterīna;
 Augu tauku svarīgākā sastāvdaļa ir neaizvietojamās taukskābes (Omega-3 un Omega-6), kas nepieciešamas šūnām un to augšanai. Šīs taukskābes organismam ir ļoti nepieciešamas, bet tas pats šīs taukskābes saražot nespēj, tāpēc tās ir jāuzņem ar uzturu.
  Margarīns, pagatavots no kvalitatīvas augu eļļas, bagātīgi satur E vitamīnu.
 4 rupjmaizes šķēles ar margarīnu (20 g) nodrošina to pašu Omega-3 daudzumu, ko sniedz 463 g laša vai 16,5 saujas Indijas riekstu.

Eksperta komentārs:
Andis Brēmanis, diētas ārsts
Sviestu vai margarīnu?
Šis jautājums tiek bieži uzdots. Sviests satur daudz īso un vidēji garo  taukskābju. Tās gremošanas traktā ātrāk sašķeļas un to uzsūkšanās arī notiek ātrāk un arī to oksidācija audos notiek ātrāk. Tas nozīmē, fiziskas slodzes apstākļos sviests ir labs enerģijas avots. Polinepiesātināto taukskābju sviestā ir maz, tādēļ kā būvmateriāls tas ir mazvērtīgs. Turklāt sviests satur holesterīnu.
Labs margarīns ir gatavots no labām augu eļļām, kas satur vērtīgās polinesātinātās taukskābes, kas ir derīgas kā būvmateriāls šunu membrānās un ietekmē holesterīna līmeni asinīs, to pazeminot. Tātad mazkustīgiem cilvēkiem un indivīdiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs priekšroka būtu jādod labam, kvalitatīvam margarīnam.
    Aktivizējiet savu dzīvesveidu un varēsiet ēst gan sviestu, gan margarīnu.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Operēt vai nogaidīt? Ārsti iesaka – operēt!

Operēt vai nogaidīt? Ārsti iesaka – operēt!

Kā rīkoties, ja jums noteikta diagnoze, kas agri vai vēlu prasīs ķirurģisku ārstēšanu, bet pašlaik īpaši netraucē? Doties uz operāciju pēc iespējas drīzāk, nogaidīt vai kaut kā sadzīvot ar simptomiem un cerēt, ka bez operācijas varbūt varēs iztikt? Par to vairāk pastāstīs ķirurgs Dr. Ilmārs Tračums.

Aktuālie piedāvājumi

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Mūsdienu pasaulē rūpes par izskatu un veselību iegūst aizvien lielāku nozīmi, un katra sieviete cenšas pēc iespējas ilgāk saglabāt jaunību un skaistumu. Uzziniet, kā atgūt jaunību un pašpārliecību ar progresīvu pārveidošanās tehnoloģiju palīdzību estētiskās medicīnas un skaistumkopšanas klīnikā GESR!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Glabājot pārtikas produktus vakuumā, produkti ilgāk ir svaigi, saglabājot savu smaržu un uzturvērtību. Iespēja ilgāk saglabāt svaigus pārtikas produktus ļaus jums retāk apmeklēt veikalu un iegādāties lielāku daudzumu produktu, ieekonomējot gan jūsu laiku, gan finanses. Kas ir VacSy®, un kādas ir VacSy® vakuuma pārtikas uzglabāšanas sistēmas priekšrocības?

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Ādas izskatu ietekmē mūsu dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, kaitīgie ieradumi, ģenētika un daudzi citi faktori. Labā ziņa – ikviena no mums var parūpēties par savu sejas ādu un aizkavēt ādas novecošanos – uzziniet vairāk par gaismas terapiju ar Bioptron!

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Testa rezultāti:

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvāja testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un KERELAST 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Testa rezultāti: Aknu sargs

Testa rezultāti: Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvāja izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvāja testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

"Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvā testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un "Keralast 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā