LVRA sniedz priekšlikumus uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plānam
Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija ir sagatavojusi un nosūtījusi Ekonomikas ministram K. Gerhardam, EM Uzņēmējdarbības un rūpniecības departamenta direktoram E. Beļskim un Tūrisma nodaļas vadītājai M. Paņkovai adresētu vēstuli ar priekšlikumiem "Uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumu plāns 2009.gadam".
LVRA lūdz papildināt augstākminēto dokumentu ar aktivitātēm, kas attiecas uz :
- ārzemnieku deklarēšanu viesnīcās, t.sk. vienkāršot ārzemnieku deklarēšanas sistēmu naktsmītnēs (līdzīga sistēma nav ieviesta ne Igaunijā, ne Lietuvā), paredzot, ka Valsts policijai tiek nodoti (nosūtīti) dati tikai par trešo valstu pilsoņiem vai deklarācijas tiek uzglabātas noteiktu laiku un uzrādītas kontrolējošajām institūcijām pēc pieprasījuma (Igaunijas prakse);
- iespēju datus par ārzemniekiem nosūtīt no viesnīcu rezervēšana sistēmas;
- vīzu izsniegšanas kārtību, īpaši, Krievijas un NVS valstu pilsoņiem;
- nepieciešamajiem grozījumiem MK noteikumos 235 no 29.04.2003. "Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība", kuru izpratnē sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi tiek pielīdzināti pārtikas ražošanas uzņēmumiem. Taču šo noteikumu prasības neattiecas uz lielveikaliem, kas diennaktī saražo daudz lielāku pārtikas produktu apjomu kā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi. Tādējādi tiek veicināta negodīga konkurence un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi ir nevienlīdzīgā situācijā ar lielveikaliem.
Vienlaikus, noteiktā kārtība un augstais maksājums par ūdens monitoringu ir vērtējams kā nopietns papildus administratīvais slogs mikro-, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Piemēram: vidējam sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumam tas ir - līdz Ls 400 gadā;
- Eiropas parlamenta un Padomes regulu (EK) Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu un Eiropas parlamenta un Padomes regula (EK) Nr: 1774/2002, ar ko nosaka veselības aizsardzības noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsme blakusproduktiem, kuri nav paredzēti cilvēku uzturam.
Eiropas parlamenta un Padomes regulas (EK) Nr. 852/2004 par pārtikas produktu higiēnu prasības ir elastīgas, lai tās varētu piemērot dažādiem uzņēmumiem, arī mikrouzņēmumiem. Ievērojot to, ka Latvijā lielākā daļa ēdināšanas uzņēmumu ir iekļaujami mikro uzņēmumu skaitā (līdz 9 cilvēkiem), tad var izmantot regulas nosacījumu, kas pieļauj HACCP principu ievērošanu aizstāt ar Labu higiēnas praksi, kas strādājošiem ēdināšanas uzņēmumos ir labāk un vienkāršāk izprotama.
Savukārt Eiropas parlamenta un Padomes regulas (EK) Nr: 1774/2002, ar ko nosaka veselības aizsardzības noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsme blakusproduktiem, kuri nav paredzēti cilvēku uzturam, sākumdaļā skaidri norādīts, ka tā neattiecas uz ēdināšanas uzņēmumiem. Pamatojoties uz valsts galvenā inspektora rīkojumu, PVD inspektoru rīcība ietekmē uzņēmējdarbību ēdināšanas jomā radot nepamatotus finansiālus izdevumus termiski neapstrādātu dzīvnieku izcelsmes atkritumu savākšanai, uzglabāšanai, uzskaitei un izvešanai.
LVRA vēstulē lūdz veikt nepieciešamos grozījumus, lai mazinātu uzņēmējiem administratīvo slogu un neradītu nepamatotus finansiālus izdevumus.