LDUSA radījusi pirmo kvalitātes zīmi veselīgiem produktiem “Iesaka uztura speciālisti”
Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācija (LDUSA) izveidojusi kvalitātes zīmi “Iesaka uztura speciālisti” – garantiju patērētājiem, ka produkta sastāvs un ražošanas tehnoloģija atbilst veselīga uztura pamatprincipiem. Tā ir pirmā kvalitātes zīme, kas apliecina, ka konkrētie pārtikas produkti Latvijas veikalos ir veselīgi un to sastāvs atbilst rekomendējamā sāls, cukura, piesātināto tauku u.c. uzturvielu daudzumam produktos.
“Uz pārtikas produktu etiķetēm sastopamas dažādas veselīguma un uzturvērtības norādes – “ar samazinātu sāls daudzumu”, “ar samazinātu cukura daudzumu”, “daudz olbaltumvielu”, “ar zemu tauku saturu”, “ar C vitamīnu”. Tomēr var gadīties, ka, piemēram, produktā ar samazinātu tauku saturu ir pievienots vairāk cukura, lai uzlabotu garšu un konsistenci, un rezultātā šāds produkts patiesībā nav vērtīgāks par tā “neuzlaboto” versiju. Produkti, kas marķēti ar LDUSA Kvalitātes zīmi, palīdzēs orientēties plašajā produktu klāstā un izvēlēties vērtīgus un veselīgus produktus, tādejādi veicinot un vairojot Latvijas iedzīvotāju veselības pratību,” skaidro LDUSA valdes priekšsēdētāja un sertificēta uztura speciāliste Guna Bīlande, prezentējot Kvalitātes zīmi.
Kvalitātes zīmes kritērijus katrai pārtikas produktu grupai ir izstrādājusi LDUSA ekspertu komanda, kuras sastāvā ir gan uztura speciālisti, gan pārtikas tehnologi, balstoties uz vietēja un starptautiska mēroga veselības veicināšanas vadlīnijām. Kritērijos ietverts rekomendējamais sāls, cukura, piesātināto tauku u.c. uzturvielu daudzums pārtikas produktos. Kvalitātes zīmi paredzēts piešķirt dažādām produktu grupām, piemēram, graudaugiem un to produktiem, piena produktiem, konservētiem produktiem un citām grupām, nākotnē sarakstu arvien paplašinot.
Lai saņemtu Kvalitātes zīmi “Iesaka uztura speciālisti”, pārtikas ražotājiem nepieciešams aizpildīt pieteikuma formu un iesniegt izvērtēšanai nepieciešamos dokumentus par katru pārtikas produktu, kam vēlas saņemt Kvalitātes zīmi. Plašāka informācija par Kvalitātes zīmes piešķiršanas procesu ir pieejama LDUSA mājaslapā.
“Kvalitātes zīmes produktu marķējumā ir veids, kā ražotājiem izcelt savus produktus veikalu plauktos. Šobrīd pasaulē ir tendence un arī sabiedrības pieprasījums pieaug pēc arvien veselīgākiem un kvalitatīvākiem produktiem, kas mudina ražotājus uzlabot produktu sastāvu un ražošanas tehnoloģijas,” saka Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Andris Bite.
Savukārt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) prezidents Aigars Rostovskis norāda: “Latvijas ekonomikai vajadzīgi enerģiski un izturīgi uzņēmēji un veseli darbinieki, kas spēj produktīvi strādāt. Šie iemesli vien ir pietiekami, lai LTRK atbalstītu LDUSA rūpes par iedzīvotāju izglītošanu veselīga uztura jautājumos. Ar Kvalitātes zīmi izceltie pārtikas produkti ne tikai veicinās veselīgākus ēšanas paradumus sabiedrībā, bet arī dos vērtīgu pienesumu Latvijas uzņēmumiem un Latvijas budžetam.”
Latvijas ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece piebilst: “Mēs esam tas, ko mēs ēdam! Uzturs vistiešākajā veidā var veselību veicināt vai graut, un tāpēc ir liels prieks par šo LDUSA iniciatīvu. Kvalitātes zīme “Iesaka uztura speciālisti” noteikti būs noderīga ārstiem un citiem veselības aprūpes speciālistiem, lai varētu ieteikt saviem pacientiem patiešām veselīgus produktus, kā arī kalpos kā lielisks patērētāju kompass, izvēloties produktus veikalu plauktos”.