Latvijas iedzīvotāji svaigus augļus un ogas uzturā izvēlas lietot galvenokārt dēļ to garšas
Latvijas Augļkopju asociācijas veiktā pētījuma dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāji svaigus augļus un ogas uzturā izvēlas lietot galvenokārt tādēļ, ka tie ir garšīgi (45%) un tie ir veselīgi (41,3%).
Latvijas iedzīvotāji ir norādījuši, ka viņu paradumus svaigu augļu un ogu izvēlē varētu ietekmēt finansiālie apstākļi (49,9%) un augļu un ogu pieejamība (44,5%).
Pavasarī, kad novērojams pavasara nogurums un organismam nepieciešams vairāk vitamīnu, svaigu augļu un ogu lietošana uzturā ir īpaši svarīga. Lai arī uztura speciālisti iesaka dienā apēst vidēji 3-5 svaigu augļu vai/un ogu porcijas (viena porcija ir ap 150 gramiem), tas ne vienmēr izdodas.
Tāpēc vairāki ieteikumi, kā palielināt dabisko vitamīnu uzņemšanu ikdienā:
- Neizlaidiet ēdienreizes, kā arī vienmēr atcerieties tajās apēst arī svaigus augļus un ogas;
- Dodoties uz darbu vai kur citur, ņemiet līdzi kādu svaigu augli. Tas noderēs brīžos, kad sajutīsiet izsalkumu, un jums nebūs jāēd neveselīgas uzkodas;
- Likvidējiet neveselīgo uzkodu krājumus – jo mazāk cepumi vai čipsi būs pieejami, jo biežāk roka pastiepsies pēc svaigiem augļiem;
- Gatavojiet svaigu augļu un ogu kokteiļus, pievienojot pienu, jogurtu vai kādu sulu;
- Improvizējiet! Pievienojiet svaigus augļus un ogas ēdieniem, kuros tos līdz šim neesat pievienojuši (piemēram, pie brokastu biezpiena, gaļas ēdieniem, salātos un citur);
- Apzināti palieliniet apēsto augļu porciju – ja parasti apēdat vienu ābolu vai kivi – apēdiet divus;
- Ja svaigiem dārzeņiem viesībās piedāvā garšvielu mērces, augļiem var sagatavot saldās. Šim mērķim iespējams sablenderēt augļus, kas var kalpot arī kā brīnišķīga piedeva citiem ēdieniem;
- Arī ēdot ārpus mājas, izvēlēties ēdienus ar svaigiem augļiem un ogām.
Latvijas Augļkopju asociācija
Pasākums, kas finansēts ar Eiropas Savienības un LR Zemkopības ministrijas atbalstu.
Inese Tauriņa,
projekta vadītāja