Latvijas Ārstu biedrība aicina noliegt transtaukskābju lietošanu uzturlīdzekļos
Latvijas Ārstu biedrība aicina Latvijas Ministru prezidentu, zemkopības ministru un veselības ministru sekot Dānijas, Islandes un Šveices paraugam un noliegt transtaukskābju lietošanu uzturlīdzekļos.
Tauki ir vajadzīgi ikdienas uzturā, taču daļa no taukiem ir kaitīgi, jo veicina aterosklerozes attīstību, līdz ar to paaugstinot infarkta un insulta risku.
a. Vislabākie tauki – zivs tauki.
b. Ļoti labi tauki – olīveļļa.
c. Labi tauki – kvalitatīva rapšu eļļa un citas augu eļļas.
d. Slikti tauki – dzīvnieku un piena tauki (uzturā samazināt!).
e. Vissliktākie tauki – transtauki, kas veidojas augu eļļu apstrādē, notiekot nepilnīgai hidrogenizācijai (maksimāli izslēgt no uztura!).
Pārtikas rūpniecībā plaši lietotie transtauki ir ražoti no palmu eļļas dehidrogenizācijas procesā un ir ļoti kaitīgi veselībai.
Lai pārstātu spekulācijas ap un pret vienas vafeļu markas sastāvā konstatēto pārmērīgo transtaukskābju daudzumu, bet plašāk runātu par principu – ka Latvijas iedzīvotāji ir pelnījuši veselīgu uzturu kā veselīgas, garas un pilnvērtīgas dzīves pamatu –, Latvijas Ārstu biedrība vēstulē aicina Ministru prezidentu, zemkopības ministru un veselības ministru:
1. Sākot no 2013. gada, visiem produktiem ieviest prasības marķējumam, kurā tiek norādīts:
a. tauku sastāvs, izteikts procentos, gramos un kalorijās (norādot kopējo tauku daudzumu un paskaidrojot tauku veidu proporcionālo sadalījumu: piesātinātie tauki, mononepiesātinātie tauki, polinepiesātinātie tauki, transtauki) 100 gramos produkta,
b. vārāmā sāls – NaCl – daudzums (gan 100 gramos produkta, gan aprēķināts vienā porcijā).
2. Sākot no 2013. gada, Latvijā atļaut tikai tādu produktu ievešanu, pārdošanu un izmantošanu, kuros transtaukskābes ir <2% no kopējā tauku daudzuma.
3. Sākot no 2013. gada, ieviest Ministru kabineta apstiprinātu tekstu, kas izmantojams uz produkta iepakojuma: "Sāli nesaturošs produkts – Tavas sirds veselībai"; "Transtaukskābes nesaturošs produkts – Tavas sirds veselībai".
Preses konference par transtaukskābēm un to pretmetu – veselīgām, Latvijā gatavotām eļļām – notiks Latvijas Ārstu biedrībā 2011. gada 7. jūlijā plkst. 14.30.
Preses konferenci vadīs kardiologs, LĀB valdes loceklis asoc. profesors Gustavs Latkovskis. Preses konferencē piedalīsies Kopenhāgenas Gentoftes universitātes profesors Stēns Stenders un viņa oponents – Latvijas Pārtikas uzņēmēju federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētājs Didzis Šmits, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta novērtēšanas un reģistrēšanas centra direktors Gatis Ozoliņš, ārsti dietologi Zigurds Zariņš, Lolita Neimane un Laila Meija, kardioloģe Iveta Mintāle un daudzi citi speciālisti.
Latvijas Ārstu biedrība