Krāsu nozīme ēdienā
Katrai krāsai ir savas vibrācijas, un katra šāda vibrācija, cilvēka ķermenī rada citādu reakciju. Izrādās, ka bieži vien krāsas ietekmē cilvēka garastāvokli un vēlmes. Jau no seniem laikiem krāsu izmantoja cilvēka ķermeņa dziedniecībā. Antīkā pasaulē dziedniecībā lietoja krāsotus minerālus un ziedes. Arābu mediķis Avicennna ar krāsām ietekmēja cilvēka ķermeņa temperatūru, balto un zilo – tās pazemināšanai, bet sarkano – paaugstināšanai.
Vēlāk psihologs Makss Lušers atklāja, ka pastāv cieša saistība starp cilvēka krāsa izvēli un viņa psihi, ko var izmantot diagnostikā. 20.gs. radās vairāki atklājumi par to, ka balto gaismu var izmantot vēža, depresijas un Tāpat tika secināts, ka krāsu terapijas principus var izmantot ikviens arī ikdienā – ēdienā, dzērienā, apģērbā, dizainā, skaistumkopšanā, kosmētikā un relaksācijā.
Tas nozīmē, ka krāsām ir nozīme arī virtuvē, jo garšas sajūtu ietekmē temperatūra, kādā ēdiens tiek baudīts, apgaismojums un ēdiena krāsa. Garša visgrūtāk ir uztverama ap nulle grādiem un tumsā, savukārt – jo krāsaināks ēdiens, jo tas šķiet garšīgāks. Tāpat dažādu augļu vai dārzeņu krāsa norāda uz to īpatnībām un ietekmē arī mūsu attieksmi pret ēdienu.
Izrādās, ka optimistiem un piedzīvojumu meklētājiem visvairāk patīk oranžā krāsa. Piemēram, budistu mūki ir pārliecināti, ka burkāni, ķirbji un citi produkti, kuros apvienojas sarkanās un dzeltenās krāsas nianses, organismu piepilda ar enerģiju.
Oranžā krāsa sniedz brīvības un mundruma sajūtu, tāpēc pastāv uzskats, ka oranžās krāsas augļi un dārzeņi stiprina sirdi un potenci, paātrina vielmaiņu, dziedē elpošanas orgānus, kā arī palielina imunitāti un ēstgribu. Tomēr oranžās krāsas produkti, neatkarīgi no apēstā daudzuma, neveicina svara pieaugumu.
Savukārt dzeltenā krāsa uzlabo garastāvokli – rada priecīgu noskaņu, likvidē grūtsirdību un nomāktību, kā arī līdzsvaro nervu sistēmu un spēj pārslēgt domas par ēšanu uz intelektuālām pārdomām. Dzeltenās krāsas produkti uzlabo redzi, vielmaiņu, ādas krāsu un aknu darbību, sekmē žults izdalīšanos un dziedē bronhus.
Interesanti, ka šī krāsa ir ideāla pāriem, kuru jūtas sākušas atdzist.
Sarkanā krāsa - tomāti, paprika, langusti, sārtie greipfrūti, sarkanie kāposti, gaļa, zemenes, ķirši - sargā no depresijas un satur antioksidantus, kas neļauj novecot šūnām. Dietologi iesaka lietot sarkanos produktus tiem, kas vēlas samazināt svaru un notievēt.
Sarkanās krāsas dārzeņi un augļi stimulē asinsriti, paaugstina asinsspiedienu, dziedē ādas slimības, uzlabo atmiņu un redzi, kā arī trīskārtīgi uzlabo muskuļu tonusu.
Ja vēlaties uzbaroties, tad lietojiet violetas krāsas produktus - aklažānus vai kartupeļus ar violetu mizu. Šī krāsa labvēlīgi ietekmē elpošanu un palīdz palēnināt ātru sirdsdarbību. Violetā krāsa iemieso sevī kustības un miera savstarpējo ietekmi, tāpēc ar šo krāsu var dziedēt depresiju un migrēnu. Violetās krāsas ogās, augļos un dārzeņos esošās vielas uzlabo redzi un kuņģa darbību, regulē vielmaiņu un vairogdziedzera darbību, dziedē elpceļus un kaulus, nieres un smadzeņu traumas, kā arī attīra asinis.
Savukārt zilā krāsa ir bezgalības simbols, tāpēc mazina bailes, uzlabo intuīciju.
Tumšās vīnogas, mellenes un plūmes ir bagātas ar antociāmiem – vielām, kas aizsargā asinsvadus, sirdi un acis.
Baltā krāsa simbolizē spēku un izturību. Baltās krāsas produktos ir daudz ogļhidrātu, tāpēc tie nereti ir ļoti barojoši.
Savukārt zaļā krāsa nomierina, atslābina un rada labu noskaņojumu. Zaļās krāsas produkti uzlabo asinsriti, dziedē bronhītu, garo klepu, locītavu iekaisumus, čūlas un stabilizē asinsspiedienu.
Šajā kategorijā ietilpst lielākā daļa kāpostu dārzeņu, kas ir nozīmīga mūsu ikdienas uztura sastāvdaļa.
Ilze Mežniece