medicine.lv skaitļos

Lietotāji online227
Aktīvie uzņēmumi12816
Nozares raksti12182
Ekspertu atbildes21477
Ko ņemt vērā, sagatavojot ogas un garšaugus lietošanai ziemā? Stāsta farmaceite : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Ko ņemt vērā, sagatavojot ogas un garšaugus lietošanai ziemā? Stāsta farmaceite

Šobrīd gan dārzā, gan mežā sastopamās ogas un garšaugi ir ne vien gardi, bet arī vitamīniem, organiskajām skābēm, minerālvielām un antioksidantiem bagāti, tāpēc to lietošana ikdienā palīdz stiprināt veselību. Visu svaigā veidā nav iespējams apēst, tādēļ ziemas periodā ir vērts šos vērtīgos produktus iekļaut uzturā saldētā, kaltētā vai žāvētā veidā. Vairāk par to, kas jāņem vērā, sagatavojot ogas un garšaugus lietošanai ziemā, skaidro aptieku tīkla "Apotheka" sertificētā farmaceite Laila Zālīte.

Vietējiem augļiem, dārzeņiem un ogām šobrīd ir visaugstākā uzturvērtība, tāpēc tiem būtu jābūt ikdienas ēdienkartes svarīgākajai sastāvdaļai. Jāņem vērā, ka arī ziemā pašu uzglabātie augļi un dārzeņi, ja vien tie tiek uzglabāti pareizi, būs daudz vērtīgāki un uzturvielām bagātāki nekā lielveikalos nopērkamie.

"Vismazāk vērtīgās uzturvielas un vitamīnus vasaras veltes zaudē sasaldētā veidā, taču tās iespējams arī izkaltēt un žāvēt. Jāatzīst, ka kaltēšana mājas apstākļos bez palīgierīcēm ir diezgan sarežģīta un iegūtais rezultāts var būt neapmierinošs, tāpēc nepieciešama kaltēšanas iekārta. Atkarībā no ogu un garšaugu sagatavošanas veida ir arī vairāki varianti, kā tos izmantot uzturā," stāsta farmaceite.

Saldēšanai piemērotas tikai svaigas un tīras ogas

Autors: saldetas ogas
Autors: saldetas ogas
Banner 280x280

Ogas satur daudz ūdens, tāpēc tās vislabāk ir saldēt, taču bez cukura pievienošanas. Pirms ogu sagatavošanas ziemai jāpārdomā, kā tās tiks izmantotas, piemēram, ja ogas paredzētas desertiem, lietderīgi tās sablendēt un sadalīt nelielās porcijās jau pirms saldēšanas. Ja ogas tiks lietotas sagrieztā veidā, tad tās jāsagriež jau pirms saldēšanas, jo pēc atkausēšanas ogas būs daudz mīkstākas un grūtāk apstrādājamas. Ja nepieciešams saglabāt zemeņu, aveņu, jāņogu formu, tās jāsaldē stingros traukos. Ķiršus, plūmes, upenes, mellenes un ērkšķogas, tā kā tās ir stingrākas, var glabāt speciālajos saldēšanai paredzētajos maisiņos. Visas ogas pirms saldēšanas vēlams noskalot un nosusināt. Ogām obligāti jābūt svaigām, ne pārāk mīkstām un tīrām. Ogas saldētā veidā var uzglabāt līdz pat 12 mēnešiem.

Pievieno ēdienam vai uzlej tējās

Autors: putra ar ogam
Autors: putra ar ogam

Vislabākais un efektīvākais veids, kā uzņemt vērtīgās vielas, kas atrodas ogās, protams, ir iekšķīgi – pievienojot ēdienam vai uzlejot tējās. Ogas ir lielisks A, B un C vitamīnu un arī antioksidantu avots, tāpēc to iekļaušana uzturā vēlama visa gada garumā. Saldētas ogas ziemā var ēst veselā veidā, pievienot putrām, desertiem vai gatavot no tām smūtijus. Jebkuras kaltētas ogas var pievienot brokastu muslim, kā arī iekļaut pašgatavotu enerģijas batoniņu sastāvā. Savukārt žāvētas ogas vislabāk derēs dažādiem konditorejas izstrādājumiem.

Garšaugus labāk saldēt vai uzglabāt eļļā

Autors: saldeti garsaugi
Autors: saldeti garsaugi

Garšaugi ne tikai lieliski papildina maltīti ar garšu un smaržu, bet katram no tiem ir arī savas veselību stiprinošās īpašības, jo īpaši labi tie ir gremošanas traktam. Piemēram, dilles veicina gremošanas sulu izdalīšanos un palīdz pret vēdera uzpūšanos, raudene normalizē un stimulē gremošanas trakta darbību, savukārt baziliks uzlabo ēstgribu un arī samazina gāzu rašanos.

Garšaugus – dilles, baziliku, pētersīļus, selerijas, raudeni, salviju un citus – var gan kaltēt, gan saldēt vai uzglabāt, aplietus ar kvalitatīvu augu eļļu. Vislabāk savas vērtīgās īpašības garšaugi saglabās, ja tie būs sasaldēti vai tiks uzglabāti eļļā. Ja garšaugus plānots saldēt, tie sākumā rūpīgi jānomazgā un jānosusina – mitrā veidā tie var zaudēt krāsu. Garšaugu lapiņas negriež, bet plucina. Maisiņi ar garšaugiem pirms likšanas saldētavā ir jāatbrīvo no gaisa, un glabāt tos var četrus līdz sešus mēnešus. Tos iespējams saldēt arī ledus kubiciņos – tādā gadījumā garšaugus sagriež, pārlej ar ūdeni un sasaldē, un kubiciņus liek maisiņos. Maltītes gatavošanai izmantojot dažus kubiņus, ēdiens iegūs gan lielisku garšu, gan smaržu. Savukārt eļļā garšaugi maksimāli saglabā gan krāsu, gan garšu, gan aromātu. Garšaugus sakapā, samaisa ar nelielu daudzumu sāls, sablīvē mazās burciņās un pārlej ar kvalitatīvu augu eļļu. Šādi maisījumi savas labās īpašības saglabā līdz pat pavasarim, taču vienīgais mīnuss – to glabāšanai tiek pievienots sāls.

Ieteikumi kaltēšanai un žāvēšanai

Autors: zalumi
Autors: zalumi

Kaltējot liela nozīme ir pareizai temperatūrai un apstākļiem – ja kaltēšanas laikā garšaugiem tiek klāt saules gaisma, tie zaudē krāsu un garšu. Savukārt nepietiekama vēdināšana un zema temperatūra var veicināt pelēšanu. Tāpat jāatceras, ka ogas kaltēšanai jāievāc sausā periodā, vislabāk – rīta cēlienā, kad nožuvusi rasa, jo tad tajās ir daudz mazāk šķidruma. Vislabākā vieta žāvēšanai ir lauku mājas bēniņi, malkas šķūnītis vai pirtsaugša,  jo šīs telpas labi vēdinās un tajās neiespīd saule, taču svarīgi, lai klāt netiek grauzēji.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

LIVEO complex – papildu šķiedrvielas ātrākai iedarbībai 

LIVEO complex – papildu šķiedrvielas ātrākai iedarbībai 

Cilvēka zarnu trakts ir sarežģīta ekosistēma, kurā mīt plašs klāsts mikroorganismu. Starp tiem īpašu lomu spēlē labās baktērijas – tās ne tikai iesaistās gremošanas procesos, bet arī piedalās imūnsistēmas veidošanā un atbalsta visa organisma labsajūtu.

Aktuālie piedāvājumi

Funkcionālas kustības – tavai labsajūtai

Funkcionālas kustības – tavai labsajūtai

Vai esi aizdomājies, kādēļ reizēm mugura sāp pēc iepirkumu maisu nešanas, kādēļ celšanās no gultas šķiet sarežģīta, vai kādēļ pēc mājas uzkopšanas jūties iztukšots un sāp muskuļi vai locītavas? Pat ja ikdienā esi aktīvs sportotājs un cītīgi veic desmit tūkstoš soļu… Iespējams, ka tev ir jādodas uz treniņiem, kas attīsta funkcionālas kustības!

Kā mazināt stresu: dabīgi līdzekļi nervu sistēmas atbalstam 

Kā mazināt stresu: dabīgi līdzekļi nervu sistēmas atbalstam 

Mūsdienās daudzi cilvēki meklē veidus, kā mazināt stresu. Nemiers, miega traucējumi, grūtības koncentrēties un izdegšana kļuvuši par ikdienas sabiedrotajiem gan pieaugušajiem, gan pusaudžiem. Bieži palīdz dzīvesveida korekcijas un dabīgi līdzekļi pret stresu un trauksmi. 

Kā dzīvot ar enerģiju un mieru – kā raķete?

Kā dzīvot ar enerģiju un mieru – kā raķete?

Vai jūties iztukšots, stresa nomākts vai bez enerģijas? Tavs ķermenis runā – tas signalizē par trūkumiem, kas ietekmē nervu sistēmu, hormonus un imunitāti. Labsajūta sākas ar līdzsvaru. Zinātne apliecina: pareizās kombinācijās vitamīni un minerālvielas darbojas efektīvāk nekā atsevišķi. Tieši šī sinerģija nodrošina stabilu enerģiju, mieru un imunitāti. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Coral Taurine – nervu sistēmas veselībai

Coral Taurine – nervu sistēmas veselībai

2025. gada septembrī redakcija sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvā izmēģināt Coral Taurine – uztura bagātinātāju, kam pamatā ir taurīns. Tas palīdz uzturēt nervu sistēmas veselību, enerģijas apmaiņu un sirds darbību pastāvīga stresa un pārslodzes apstākļos. 

Riņķa ziede – dabas līdzeklis ādas kopšanai, dziedēšanai un veselības stiprināšanai

Riņķa ziede – dabas līdzeklis ādas kopšanai, dziedēšanai un veselības stiprināšanai

Katrā mājas aptieciņā jābūt šai ziedei, kas nosaukta tās radītāja Edgara Riņķa vārdā. Tās sastāvā ir tikai dabiskas, Latvijā iegūtas izejvielas, kas apvienotas padara ziedi par vērtīgu dabisku līdzekli dažādu ādas un veselības problēmu ārstēšanai.

Testa rezultāti: Kas ir SEIDIFERTY?

Testa rezultāti: Kas ir SEIDIFERTY?

Augustā Medicine.lv sadarbībā ar SIA Green Pharma piedāvāja testēt SEIDIFERTY – uztura bagātinātāju vīriešiem, kas veicina normālu auglību, reprodukciju un spermatoģenēzi.  

Tonējošā un dabiska iedeguma eļļa sejai un ķermenim

Tonējošā un dabiska iedeguma eļļa sejai un ķermenim

Septembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Eirobaltik" zīmolu "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt tonējošu un dabiska iedeguma eļļu sejai un ķermenim ar burkānu un smiltsērkšķu eļļām.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Inta Dinsberga un Dr. Dina Aldiņa: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Inta Dinsberga un Dr. Dina Aldiņa: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Slodzes jeb stresa urīna nesaturēšana un maksts atslābums – kāpēc veidojas šīs problēmas, un kā tās atrisināt? Dinsbergas klīnikas vadītāja Dr. Inta Dinsberga un Dr. Dina Aldiņa atbild uz šiem jautājumiem.

Siguldas Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Siguldas Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Desmit gadu laikā Siguldas Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs kļuvis par vietu, kur modernākās tehnoloģijas satiekas ar cilvēcīgu rūpi par pacientu. Šeit pieejama CyberKnife® M6 sistēma – mūsdienu tehnoloģiju robots audzēju ārstēšanai.