medicine.lv skaitļos

Lietotāji online309
Aktīvie uzņēmumi12690
Nozares raksti11851
Ekspertu atbildes21477
Ko ņemt vērā, sagatavojot ogas un garšaugus lietošanai ziemā? Stāsta farmaceite : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Ko ņemt vērā, sagatavojot ogas un garšaugus lietošanai ziemā? Stāsta farmaceite

Šobrīd gan dārzā, gan mežā sastopamās ogas un garšaugi ir ne vien gardi, bet arī vitamīniem, organiskajām skābēm, minerālvielām un antioksidantiem bagāti, tāpēc to lietošana ikdienā palīdz stiprināt veselību. Visu svaigā veidā nav iespējams apēst, tādēļ ziemas periodā ir vērts šos vērtīgos produktus iekļaut uzturā saldētā, kaltētā vai žāvētā veidā. Vairāk par to, kas jāņem vērā, sagatavojot ogas un garšaugus lietošanai ziemā, skaidro aptieku tīkla "Apotheka" sertificētā farmaceite Laila Zālīte.

Vietējiem augļiem, dārzeņiem un ogām šobrīd ir visaugstākā uzturvērtība, tāpēc tiem būtu jābūt ikdienas ēdienkartes svarīgākajai sastāvdaļai. Jāņem vērā, ka arī ziemā pašu uzglabātie augļi un dārzeņi, ja vien tie tiek uzglabāti pareizi, būs daudz vērtīgāki un uzturvielām bagātāki nekā lielveikalos nopērkamie.

"Vismazāk vērtīgās uzturvielas un vitamīnus vasaras veltes zaudē sasaldētā veidā, taču tās iespējams arī izkaltēt un žāvēt. Jāatzīst, ka kaltēšana mājas apstākļos bez palīgierīcēm ir diezgan sarežģīta un iegūtais rezultāts var būt neapmierinošs, tāpēc nepieciešama kaltēšanas iekārta. Atkarībā no ogu un garšaugu sagatavošanas veida ir arī vairāki varianti, kā tos izmantot uzturā," stāsta farmaceite.

Saldēšanai piemērotas tikai svaigas un tīras ogas

Autors: saldetas ogas
Autors: saldetas ogas
Banner 280x280

Ogas satur daudz ūdens, tāpēc tās vislabāk ir saldēt, taču bez cukura pievienošanas. Pirms ogu sagatavošanas ziemai jāpārdomā, kā tās tiks izmantotas, piemēram, ja ogas paredzētas desertiem, lietderīgi tās sablendēt un sadalīt nelielās porcijās jau pirms saldēšanas. Ja ogas tiks lietotas sagrieztā veidā, tad tās jāsagriež jau pirms saldēšanas, jo pēc atkausēšanas ogas būs daudz mīkstākas un grūtāk apstrādājamas. Ja nepieciešams saglabāt zemeņu, aveņu, jāņogu formu, tās jāsaldē stingros traukos. Ķiršus, plūmes, upenes, mellenes un ērkšķogas, tā kā tās ir stingrākas, var glabāt speciālajos saldēšanai paredzētajos maisiņos. Visas ogas pirms saldēšanas vēlams noskalot un nosusināt. Ogām obligāti jābūt svaigām, ne pārāk mīkstām un tīrām. Ogas saldētā veidā var uzglabāt līdz pat 12 mēnešiem.

Pievieno ēdienam vai uzlej tējās

Autors: putra ar ogam
Autors: putra ar ogam

Vislabākais un efektīvākais veids, kā uzņemt vērtīgās vielas, kas atrodas ogās, protams, ir iekšķīgi – pievienojot ēdienam vai uzlejot tējās. Ogas ir lielisks A, B un C vitamīnu un arī antioksidantu avots, tāpēc to iekļaušana uzturā vēlama visa gada garumā. Saldētas ogas ziemā var ēst veselā veidā, pievienot putrām, desertiem vai gatavot no tām smūtijus. Jebkuras kaltētas ogas var pievienot brokastu muslim, kā arī iekļaut pašgatavotu enerģijas batoniņu sastāvā. Savukārt žāvētas ogas vislabāk derēs dažādiem konditorejas izstrādājumiem.

Garšaugus labāk saldēt vai uzglabāt eļļā

Autors: saldeti garsaugi
Autors: saldeti garsaugi

Garšaugi ne tikai lieliski papildina maltīti ar garšu un smaržu, bet katram no tiem ir arī savas veselību stiprinošās īpašības, jo īpaši labi tie ir gremošanas traktam. Piemēram, dilles veicina gremošanas sulu izdalīšanos un palīdz pret vēdera uzpūšanos, raudene normalizē un stimulē gremošanas trakta darbību, savukārt baziliks uzlabo ēstgribu un arī samazina gāzu rašanos.

Garšaugus – dilles, baziliku, pētersīļus, selerijas, raudeni, salviju un citus – var gan kaltēt, gan saldēt vai uzglabāt, aplietus ar kvalitatīvu augu eļļu. Vislabāk savas vērtīgās īpašības garšaugi saglabās, ja tie būs sasaldēti vai tiks uzglabāti eļļā. Ja garšaugus plānots saldēt, tie sākumā rūpīgi jānomazgā un jānosusina – mitrā veidā tie var zaudēt krāsu. Garšaugu lapiņas negriež, bet plucina. Maisiņi ar garšaugiem pirms likšanas saldētavā ir jāatbrīvo no gaisa, un glabāt tos var četrus līdz sešus mēnešus. Tos iespējams saldēt arī ledus kubiciņos – tādā gadījumā garšaugus sagriež, pārlej ar ūdeni un sasaldē, un kubiciņus liek maisiņos. Maltītes gatavošanai izmantojot dažus kubiņus, ēdiens iegūs gan lielisku garšu, gan smaržu. Savukārt eļļā garšaugi maksimāli saglabā gan krāsu, gan garšu, gan aromātu. Garšaugus sakapā, samaisa ar nelielu daudzumu sāls, sablīvē mazās burciņās un pārlej ar kvalitatīvu augu eļļu. Šādi maisījumi savas labās īpašības saglabā līdz pat pavasarim, taču vienīgais mīnuss – to glabāšanai tiek pievienots sāls.

Ieteikumi kaltēšanai un žāvēšanai

Autors: zalumi
Autors: zalumi

Kaltējot liela nozīme ir pareizai temperatūrai un apstākļiem – ja kaltēšanas laikā garšaugiem tiek klāt saules gaisma, tie zaudē krāsu un garšu. Savukārt nepietiekama vēdināšana un zema temperatūra var veicināt pelēšanu. Tāpat jāatceras, ka ogas kaltēšanai jāievāc sausā periodā, vislabāk – rīta cēlienā, kad nožuvusi rasa, jo tad tajās ir daudz mazāk šķidruma. Vislabākā vieta žāvēšanai ir lauku mājas bēniņi, malkas šķūnītis vai pirtsaugša,  jo šīs telpas labi vēdinās un tajās neiespīd saule, taču svarīgi, lai klāt netiek grauzēji.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Biškopības produkti imunitātes stiprināšanai

Biškopības produkti imunitātes stiprināšanai

Biškopības produkti ir zināmi ar savām unikālajām īpašībām. To lietošana var būt noderīga imunitātes stiprināšanā, jo šie produkti satur plašu vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un antioksidantu klāstu, kas var palīdzēt uzlabot organisma aizsargspējas. Uzzināsim vairāk! 

Aktuālie piedāvājumi

5 galvenie vitamīni dzīves kvalitātes uzlabošanai

5 galvenie vitamīni dzīves kvalitātes uzlabošanai

Veselība ir ne tikai slimību neesamība, bet arī iespēja dzīvot enerģiski, daudzveidīgi un gūstot baudu no katras dienas. Lai uzturētu lielisku pašsajūtu un tonusu, organismam nepieciešami vitamīni. Uzzināsim vairāk par vitamīniem dzīves kvalitātes uzlabošanai!

Pretizgulējumu matrači pacientu dzīves kvalitātes uzlabošanai 

Pretizgulējumu matrači pacientu dzīves kvalitātes uzlabošanai 

Kvalitatīvs matracis var ievērojami uzlabot cilvēka dzīves kvalitāti, nodrošinot komfortu un cieņpilnu aprūpi dzīves visgrūtākajos brīžos. Investīcijas šādā matracī ir ieguldījums pacienta veselībā un labklājībā, kas sniedz ieguvumus gan īstermiņā, gan ilgtermiņā.

Novērs muguras sāpes!

Novērs muguras sāpes!

Vai kaut vienu reizi dzīvē esi jutis muguras sāpes, īpaši muguras lejasdaļā? “Veselības sporta stacijas” treneri nodarbībās risina sūdzības par muguras sāpēm savas kompetences ietvaros un sadarbojoties ar citu jomu speciālistiem. 

Video

Produktu testi

Testa rezultāti: MARUSHA Sejas un ķermeņa migla ar kolagēnu

Testa rezultāti: MARUSHA Sejas un ķermeņa migla ar kolagēnu

Decembrī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Eirobaltik" zīmolu "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvāja testēt sejas un ķermeņa miglu ar kolagēnu.

BIŠU MAIZE – dabas līdzeklis enerģijas, imunitātes un gremošanas sistēmas uzlabošanai

BIŠU MAIZE – dabas līdzeklis enerģijas, imunitātes un gremošanas sistēmas uzlabošanai

Janvārī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Bee Box" piedāvā testēt Bišu maizi enerģijas, imunitātes un gremošanas sistēmas veicināšanai.

Ultimate Max — sabalansēts vitamīnu, minerālvielu un augu komponentu komplekss

Ultimate Max — sabalansēts vitamīnu, minerālvielu un augu komponentu komplekss

Janvārī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvā testēt Ultimate Max — sabalansētu vitamīnu, minerālvielu un augu komponentu kompleksu, kas palīdz papildināt pamatuzturvielu deficītu organisma harmoniskai darbībai un veicināt ilgdzīvošanu.

Anti-Stress Complex stresa mazināšanai un vispārējās labsajūtas veicināšanai

Anti-Stress Complex stresa mazināšanai un vispārējās labsajūtas veicināšanai

Janvārī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "MV Health" piedāvā testēt uztura bagātinātāju Anti-Stress Complex stresa mazināšanai un vispārējās labsajūtas veicināšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jūrmalas slimnīca - augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jūrmalas slimnīca - augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Augsta līmeņa ultrasonogrāfiski izmeklējumi grūtniecēm - Jūrmalas slimnīca nodrošina augļa izmeklējumus grūtniecēm, izmantojot jaunākās paaudzes premium klases ultrasonogrāfijas (USG) iekārtu Volusan Expert 22. 

Dr. Ohhira Kolagēns: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dr. Ohhira Kolagēns: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Atklāj īpašo Japānas skaistuma noslēpumu, kuru izstrādājuši Jāpānas zinātnieki. Dr.Ohhira® produkti – augstākās kvalitātes Japānas kosmētika un uztura bagātinātāji.