medicine.lv skaitļos

Lietotāji online291
Aktīvie uzņēmumi12767
Nozares raksti12021
Ekspertu atbildes21477
Klāt kabaču sezona – kā tos veselīgi un garšīgi pagatavot? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Klāt kabaču sezona – kā tos veselīgi un garšīgi pagatavot?

Aizvien lielāku popularitāti gardēžu vidū iemanto kabaču ēdieni, īpaši šobrīd – kabaču sezonas pilnbriedā. Tādēļ, domājot par veselīgām un garšīgām maltītēm, ieskaties padomos, ar kuriem dalās BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un farmaceite.

Kas vērtīgs slēpjas kabacī?

Ēdot kabačus, tiek uzņemti vitamīni (tai skaitā B grupas vitamīni, īpaši B6, C un K vitamīns), minerālvielas, sķiedrvielas un antioksidanti. Ne mazāk svarīgi, ka kabacī ir maz kaloriju – 100 gramos kabaču ir apmēram 92 grami ūdens, tikai 18 kalorijas, 1,6 grami olbaltumvielu, 2,1 grami ogļhidrātu, 0,4 grami tauku un 1,1 grams šķiedrvielu. Tāpat kabačiem ir zems glikēmiskais indekss – tos var droši lietot diabēta pacienti, kā arī kabačos esošā ūdens un šķiedrvielu daudzums būs labi palīgi svara kontrolei un aizcietējumu gadījumā. Farmaceite piebilst, ka antioksidanti palīdzēs organismam cīnīties ar brīvajiem radikāļiem un vīrusu laikā stiprinās organismu. Jāizceļ, ka kabačos ir antioksidanti luteīns un zeaksantīns, kas rūpējas par redzes veselību. Lai uzņemtu antioksidantus, uztura speciāliste aicina kabačus nemizot, jo tieši mizā un zem tās ir visvērtīgākās vielas. Dienas laikā ieteicams apēst vismaz 500 gramus dārzeņu, tādēļ sezonālie kabači būs labs uztura papildinājums.

Kabaču pielietojumam kulinārijā nav robežu!

Ēdienu gatavošanā kabačus iespējams izmantot visdažādākajos veidos – var gatavot svaigus salātus, cept kopā ar citiem dārzeņiem, grilēt, pievienot zupām, gatavot maizēs un smūtijos. Uztura speciāliste uzsver, ka kabači nav tikai jāpanē un jācep treknās pankūkās, jo ir daudz citu iespēju to pagatavošanai. Vienlaikus, lai organisms uzņemtu visas kabaču vērtīgās vielas, vispirms tie ir pareizi jānovāc vai jāiegādājas. Vēlams, lai kabacis nebūtu garāks par 12 līdz 15 centimetriem, jo tad tam būs maiga struktūra, mīksta miza un nebūs sēklu.

Uztura speciāliste aicina mācīties kabačus ēst svaigus – salātos vai pie zaļajiem kokteiļiem. Izmantojot speciālas dārzeņu rīves, kabačus var sarīvēt tievās strēmelītēs, pievienot zaļumus, nedaudz garšvielu un labu olīveļļu. Vēl viena alternatīva ir sarīvēt taisnus kabačus uz spirālveida rīves, kas ļaus iegūt kabaču “spageti”. Tiem jāpievieno melnās sezama sēklas, citronpipari un nedaudz svaigi gatavota bazilika pesto. Savukārt, gatavojot zaļus smūtijus, kabačus var likt kopā ar lapu kāpostiem, brokoļiem un seleriju.

Uztura speciāliste skaidro, ka kabacis neitrālās garšas dēļ ir labs “komandas biedrs” citiem dārzeņiem, tos ir labi gatavot kopā ar tomātiem, papriku, baklažāniem, čili un ingveru. Viens no garšīgākajiem kabaču ēdieniem ir kabaču plācenīši – sarīvē kabaci, pievieno rīvētu burkānu, smalki sakapātu sīpolu, ķiploka daiviņu, garšvielas un turku zirņu miltus. Var pievienot arī rīvētu vegāno sieru. Pēc tam cep uz pannas vai cepeškrāsnī.

Banner 280x280

Tāpat mājas apstākļos var pagatavot kabaču uzkodas – kabaču ripiņas apziež ar olīveļļu, panē sierā, garšvielās un rīvmaizē un cep cepeškrāsnī. Tā ir laba alternatīva ierastajiem kartupeļu čipsiem. Protams, kalorijas būs mazāk nekā kartupeļos, bet jāskatās, cik tiek izmantota eļļa, siers un panējums.

Kabači izmantojami arī saldāku ēdienu gatavošanā – tos var izmantot kopā ar apelsīniem, ingveru un citrona miziņu ievārījumā, kā arī katra saimniece kabaču sezonā var izmēģināt kabaču maizes vai kēksiņu gatavošanu.

Jāatceras, ka kabacis nav ilgi uzglabājams dārzenis – pāris dienas tos var uzglabāt gan istabā, gan ledusskapī. Ja ir vēlme kabačus uzglabāt ziemai, tos var sarīvēt vai sagriezt un pēc tam izmantot mērcēs, zupās un sautējumos.

Ēdieniem var pievienot arī kabaču ziedus – tie ir maigas garšas, turklāt tie izmantojami arī kā dekoratīvs elements. Kabaču ēdienu mīļotājiem var ieteikt arī receptes ar panētiem, fritētiem kabaču ziediem.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Testa rezultāti: "Gusto" putas sejas mazgāšanai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar  SIA “Gusto" piedāvāja izmēģināt  “Gusto” putas sejas mazgāšanai.

Testa rezultāti: Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Testa rezultāti: Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja testēt "Protivity Ultra" – sabalansētu aminoskābju kompleksu, kas palīdz papildināt olbaltumvielu deficītu, paātrināt muskuļu atjaunošanos un palielināt izturību. 

"Assimilator" gremošanas enzīmu komplekss ar A un D vitamīniem

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvā izmēģināt "Assimilator" – enzīmu kompleksu ar A un D vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu, mazināt smaguma sajūtu pēc ēšanas un veicināt barības vielu uzsūkšanos.

Testa rezultāti: Acorus Balance Collagen – kolagēns Tavam skaistumam un veselībai!

Testa rezultāti: Acorus Balance Collagen – kolagēns Tavam skaistumam un veselībai!

Martā Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Dabas Tēja" piedāvāja izmēģināt "Acorus Balance Collagen" komplektu skaistumam un veselībai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes