medicine.lv skaitļos

Lietotāji online328
Aktīvie uzņēmumi12818
Nozares raksti1621
Ekspertu atbildes21477
Klāt gurķu un kabaču laiks: Kas tajos vērtīgs? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Klāt gurķu un kabaču laiks: Kas tajos vērtīgs?

Freepik.com/ 8photo
Foto: Freepik.com/ 8photo

Gurķi un kabači ir vieni no populārākajiem vietējiem dārzeņiem, ko viegli iekļaut ikdienas uzturā. Kas tajos vērtīgs un kā tie papildina mūsu ikdienas uzturu, stāsta "BENU Aptiekas" piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Sezonas laikā gurķis ir lieliska piedeva ikdienas ēdienkartei, ko ieteicams ēst svaigu, stāsta uztura speciāliste. Tradicionāli gurķus ēd salātos vienus pašus vai kopā ar tomātiem, salātlapām un citām garšaugiem un garšsaknēm. Gurķi nelielās devās satur nātriju, kalciju, fosforu, kāliju – 142 mg uz 100 gramiem. Līdzīgi kā citi dārzeņi, gurķi satur maz kilokaloriju – 12 kcal uz 100 gramiem, kā arī  satur maz balastvielas – uz 100 gramiem tikai 0,5 gramus, tāpēc ikdienā ir jāēd arī pārējie, balastvielām bagātie dārzeņi. Veselīgi ir gurķus ēst salātos ar Extra virgin olīveļļu, kā arī sēklu un riekstu eļļām.

Kā skaidro klīniskā farmaceite, papildus minētajām minerālvielām gurķi satur arī C vitamīnu un B grupas vitamīnus, kā arī karotinoīdus. Tie palīdz nodrošināt regulāru vēdera izeju, jo veicina zarnu trakta darbību. Tāpat gurķi kalpo kā urīndzenošs līdzeklis.

Palīgs šķidruma uzņemšanai

Gurķi satur aptuveni 96 % ūdens, tāpēc tie ir labs slāpju remdētājs. Apēdot vienu svaigu gurķi karstā dienā, jau mazinās slāpes, saka uztura speciāliste. Ja ikdienā ir problēmas uzņemt ieteicamo šķidruma daudzumu – ēd svaigus gurķus, pievieno tos ēdienam vai ūdenim – svaigas gurķu ripiņas vienas pašas vai kopā ar piparmētru lapiņām piešķirs ūdenim burvīgu aromātu!

Gurķi skaistumkopšanā

Foto: Freepik.com/ freepik

Klīniskā farmaceite stāsta, ka gurķa vērtīgās sastāvdaļas izmanto skaistumkopšanā veselīgai sejas ādai. To izmanto gan svaigā veidā, gan jau gatavajās maskās, krēmos, losjonos, tonikos un daudzos citos līdzekļos. Ieguvums ir svaiga, tonizēta un mitrināta sejas āda. Tāpat gurķi izmanto arī līdzekļos pret ādas novecošanos un pigmentācijas plankumiem. Turklāt klasisks atvēsinošs un atsvaidzinošs līdzeklis ir gurķu šķēlītes uz acīm, lai mazinātu tumšos lokus ap acīm.

Sezonā ēdīsim arī kabačus un cukini!

Foto: Freepik.com/ 8photo
Banner 280x280

Uzturvērtības ziņā vislabāk ir ēst sprīdi garus kabačus un cukini. Šādi nepārauguši dārzeņi būs gardi svaigā veidā salātos – sarīvē tos ar spirālveida rīvi, pievieno sasmalcinātu baziliku, labas kvalitātes eļļu, nedaudz garšvielu, un salāti gatavi, saka uztura speciāliste. 100 gramos kabaču un cukini būs aptuveni 18 kcal, 1,1 grams balastvielu un 91 grams ūdens. Līdzīgi kā gurķos, kabačos uz 100 gramiem ir 152 mg kālija. Šie dārzeņi  noteikti jāiekļauj savā ikdienas uzturā, ja ir nepieciešams palielināt šķidruma uzņemšanu! Gurķiem un kabačiem ir zems glikēmiskais indekss, tādēļ tos droši var lietot diabēta pacienti.

Cep tos omletē, ripiņas uz pannas vai cepeškrāsnī! Kabači un cukini gatavošanas laikā nav jāpanē lielā kviešu miltu un olas daudzumā – tie labi garšos izcepti vien ar garšvielām, uzsver uztura speciāliste. Pievieno tos arī biezzupās kopā ar brokoļiem un puraviem.

Kā skaidro klīniskā farmaceite, kabači satur šķiedrvielas, kas ir nozīmīgi regulārai vēdera izejai. Tās palīdz pie aizcietējumiem, jo veicina zarnu trakta darbību. Kabači satur gan vitamīnus (C vitamīnu un B grupas vitamīnus) un karotinoīdus, gan minerālvielas, piemēram, kāliju, magniju, kalciju un fosforu. Savukārt no antioksidantiem kabačos ir C vitamīns, beta-karotīns, luteīns un zeaksantīns. Košas krāsas, arī dzeltenas krāsas kabači būs bagātāki ar antioksidantiem, vairāk tieši to miza. Kabači noder redzes, ādas un sirds un asinsvadu sistēmas veselībai. Tiem piemīt arī urīndzenoša darbība, un tie palīdz izvadīt no organisma lieko šķidrumu

Uzglabāšana ziemai

Ziemai gurķus var uzglabāt skābētā un sālītā veidā. Skābēšana un sālīšana ir viens no senākajiem pārtikas uzglabāšanas veidiem, un tie ir vērtīgi arī mūsdienās, jo produktos rodas pienskābās baktērijas, kas attīstības procesā izmanto dārzeņos esošos cukurus. Bioķīmisku procesu rezultātā rodas arī ēteriskās eļļas, kas uzlabo produkta garšu un smaržu. Skābēti produkti garšas ziņā ir līdzīgi, tie labvēlīgi ietekmē kuņģa un zarnu traktu.  Gurķus skābē ar sālsūdeni. Skābēšanas laikā var pievienot ķiploka daiviņas, dilles, čili piparus.

Ik dienas ir ieteicams uzņemt aptuveni 500 gramus dārzeņu, un skābējumi ir labs veids, kā papildināt savu ikdienas uzturu ar vērtīgajām baktērijām, kas palīdzēs mūsu kuņģa un zarnu traktam justies labi, saka uztura speciāliste.

Recepte izmēģināšanai

Ikdienas uztura dažādošanai uztura speciāliste iesaka izmēģināt kādu jaunu gurķu vai kabaču pagatavošanas recepti. Lūk, dažas receptes iedvesmai!

Gurķu-jogurta mērce

Foto: Freepik.com/ fahrwasser

Nepieciešamās sastāvdaļas: 200 grami bieza jogurta bez piedevām; divi trīs nelieli gurķīši, sarīvēti uz vidēji rupjās rīves; dažas smalcinātas piparmētru lapiņas; viena smalcināta ķiploka daiviņa; citronpipari; sāls.

Pagatavošanas gaita: visas sastāvdaļas sajauc un pasniedz  pie pamatēdiena.

Kabaču-brokoļu zupa

Foto: Freepik.com/ freepik

Nepieciešamās sastāvdaļas: divi trīs nelieli kartupeļi; divi sprīdi gari kabači; viens brokolis; viens sīpols (smalcināts); divas trīs ķiploka daiviņas (smalcinātas); Extra virgin eļļa apcepšanai; lauru lapa; pipari; sāls un citas garšvielas pēc izvēles; citrona sula (svaigi spiesta). Pēc izvēles – 10 % kafijas krējums.

Pagatavošanas gaita:

  1. Kartupeļus notīra, sagriež gabaliņos.
  2. Katlā uzkarsē nedaudz eļļas, apcep sīpolus, ķiplokus. Kad sīpoli kļuvuši zeltaini – pievieno sagrieztus kabačus, brokoļa rozetītes un kartupeļus. Pieliek garšvielas, pielej nedaudz ūdens. Var izmantot iepriekš mājās sagatavotu dārzeņu buljonu.  Uzliek vāku un gatavo, līdz kartupeļi ir mīksti.
  3. Ja zupai ir daudz šķidruma – daļu nolej un izmanto pēc nepieciešamības. Izņem lauru lapu.  Zupu sablendē, pievieno nedaudz svaigi spiestas citrona sulas, garšvielas pēc nepieciešamības.
  4. Kad zupa ir sablendēta – liek uz plīts un ļauj, lai tā uzvārās. Zupa labi garšos pasniegta ar zaļumiem, ar rīvētu cietā tipa sieru.

Lai veselīgām garšām bagāta vasara!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā