medicine.lv skaitļos

Lietotāji online171
Aktīvie uzņēmumi12783
Nozares raksti12000
Ekspertu atbildes21477
Kas vērtīgs kabačos un kā tos veselīgi pagatavot? Stāsta speciālisti : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kas vērtīgs kabačos un kā tos veselīgi pagatavot? Stāsta speciālisti

Freepik.com/ stockking
Foto: Freepik.com/ stockking

Viens no pamanāmākajiem ražas laika dārzeņiem ir kabacis. To raža parasti ir bagātīga un šķiet, ka teju ikviens, tuvojoties vasaras noslēgumam, dāvanā saņem kādu kabaci vai cukini. Kas vērtīgs šajos dārzeņos un kā tos veselīgi pagatavot? Stāsta "BENU Aptiekas" piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un klīniskā farmaceiti Ilze Priedniece.

Kabaču un cukini laikā būtiski ir “noķert” īsto brīdi, kad šos dārzeņus lūkoties dārzā vai meklēt tirgū un veikalā, stāsta sertificēta uztura speciāliste. Lai tos baudītu patiešām gardus un vērtīgus, iegādājies kabačus un cukini aptuveni sprīdi garus. Tad dārzeņiem būs izteikti maiga garša un mīksta miza, kas nav jāmizo. Lielajos kabačos ar caurumu vidū, cietu mizu un daudz sēklām būs daudz atlikumu, un tos būs grūti šādi pagatavot.

Kabaču vērtīgās īpašības

Kabači satur daudz ūdens – tā saturs šajos dārzeņos ir ap 92%, stāsta klīniskā farmaceite. Tajos ir maz kaloriju, tādēļ tie noder visiem, kas skaita kalorijas savā uzturā un rūpējas par savu svaru vai grib to samazināt. Kabači satur šķiedrvielas, kas ir nozīmīgi regulārai vēdera izejai. Tās palīdz pie aizcietējumiem, jo veicina zarnu trakta darbību. Aizcietējumu gadījumā uzturā iesaka lietot vairāk šķiedrvielas saturošu produktu, kā arī pietiekami uzņemt šķidrumu. Kabači satur gan vitamīnus (C vitamīnu un B grupas vitamīnus) un karotinoīdus, gan minerālvielas, piemēram, kāliju, magniju, kalciju un fosforu. Savukārt no antioksidantiem kabačos ir C vitamīns, beta-karotīns, luteīns un zeaksantīns. Košas krāsas, arī dzeltenas krāsas kabači būs bagātāki ar antioksidantiem, vairāk tieši to miza. Kabači noder redzes, ādas un sirds un asinsvadu sistēmas veselībai. Tiem piemīt arī urīndzenoša darbība. Tāpat tie palīdz izvadīt no organisma lieko šķidrumu.

Kabačus bieži iekļauj arī bērnu uzturā, jo tie ir dārzeņi ar zemu alerģiju risku. Tos iesaka arī diabēta pacientu ēdienkartei. Turklāt kabačus var lietot uzturā gan svaigā, gan apstrādātā veidā, un arī kabaču ziedus izmato kulinārijā.

Banner 280x280

Uztura speciāliste uzsver, ka kabačos un cukini ir salīdzinoši liels kālija daudzums – uz 100 gramiem vidēji tie ir 152 miligrami kālija. Kālija daudzuma dēļ šos dārzeņus iesaka uzturā lietot sirds slimību profilaksei, savukārt lielais šķiedrvielu daudzums palīdzēs labi justies kuņģa un zarnu traktam.

Šie dārzeņi satur arī antioksidantus, kas palīdz organismam cīnīties ar brīvajiem radikāļiem. Lai gan dažas minerālvielas un vitamīni šajos dārzeņos ir nelielā daudzumā, tie noteikti ir sezonas  dārza velšu līderi savas maigās garšas dēļ. Tos var iekļaut ikdienas ēdienkartē jebkura vecuma cilvēki, un tvaicētā veidā tos var izmantot kā pirmo piebarojumu mazuļiem.

Pagatavošanas veidi

Foto: Freepik.com/ freepik

Tradicionāli daudzām saimniecēm ir ierasts  kabačus dārzā noņemt jau lielus, ar cietu mizu un daudz sēklām – šādu kabaču ripas daudzas saimnieces apviļā miltos, olā un cep eļļā; pasniedz ar krējumu. Taču, lai iegūtu patiesi gardu un veselīgu ēdienu no šiem dārzeņiem, ir pēdējais laiks tos pagaršot sprīdi garus ar visu mizu! Tieši zem miziņas ir lielais vitamīnu daudzums, uzsver uztura speciāliste.

Svaigus kabačus un cukini var sarīvēt smalkās strēmelītēs (uz dārzeņu “spaghetti” rīves) un pasniegt ar zaļumiem, svaigu pesto un labas kvalitātes Extra Virgin olīveļļu, citrona sulu un garšvielām pēc izvēles.

Tāpat kabačus un cukini var gardi sacept kopā ar sēnēm, sīpoliem, ķiplokiem, tomātiem, garšvielām pēc izvēles – šāds sautējums būs laba piedeva jaunajiem kartupeļiem, pastai, gaļai, kā arī labi garšos aukstā veidā uz rudzu maizes.

Tradicionālais veids – kabaču vai cukini ripiņas sacep uz pannas ar garšvielām un labu olīveļļu. Taču labāk tos nepanēt, iesaka speciāliste.

Vēl viena garda recepte ir kabaču plācenīši: sarīvētiem kabačiem vai cukini pievieno olu, garšvielas (piemēram, svaigu timiānu, muskatriekstu), rīvētu burkānu, sīpolus, ķiplokus, nedaudz zirņu miltus, veselas linsēklas, var pievienot arī nedaudz rīvēta cietā siera. No masas veido plācenīšus, ko var cept cepeškrāsnī vai uz pannas Extra Virgin olīveļļā no abām pusēm, līdz tie kļūst zeltaini.

Kabaču/cukini laiviņas: uz pusēm pārgriež nelielus dārzeņus un izņem mīkstumu. To nemet ārā, bet izmanto zupās vai sautējumos! Laiviņas pilda ar pagatavotu malto gaļu, sēnēm, dārzeņiem, pārkaisa ar rīvētu cieto sieru un cep cepeškrāsnī.

Diemžēl ziemai īsti kabačus un cukini uzglabāt nevar to struktūras dēļ. Kabačus var sarīvēt un salikt nelielās porcijās saldētavā, un izmantot ziemā mazuļu ēdināšanā, pievienojot zupām, sautējumiem.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Kas ir varikoze, un kāpēc tās ārstēšana ir būtiska?

Kas ir varikoze, un kāpēc tās ārstēšana ir būtiska?

Varikoze ir apakšējo ekstremitāšu slimība, kas var skart cilvēkus jebkurā vecumā. Lauma Medical sortimentā ir dažādu modeļu kompresijas izstrādājumi, un tos noteikti var izmantot varikozes gadījumā. Kompresijas izstrādājumi palīdz uzlabot asins plūsmu un samazināt diskomfortu, kas saistīts ar šo slimību. Uzzināsim vairāk! 

Aktuālie piedāvājumi

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Aicinājums piedalīties pētījumā par sieviešu veselības pratību 

Aicinājums piedalīties pētījumā par sieviešu veselības pratību 

Lai izprastu, cik liela nozīme bijusi veselības mācības apguvei izglītības iestādēs un kā tā ietekmē sieviešu veselības pratību reproduktīvā vecumā, tiek veikts medicīnas pētījums, kura ietvaros tiek aicinātas piedalīties sievietes reproduktīvā vecumā. Uzzināsim vairāk! 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Testa rezultāti: Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Testa rezultāti: Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja testēt "Protivity Ultra" – sabalansētu aminoskābju kompleksu, kas palīdz papildināt olbaltumvielu deficītu, paātrināt muskuļu atjaunošanos un palielināt izturību. 

"Assimilator" gremošanas enzīmu komplekss ar A un D vitamīniem

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvā izmēģināt "Assimilator" – enzīmu kompleksu ar A un D vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu, mazināt smaguma sajūtu pēc ēšanas un veicināt barības vielu uzsūkšanos.

Testa rezultāti: Acorus Balance Collagen – kolagēns Tavam skaistumam un veselībai!

Testa rezultāti: Acorus Balance Collagen – kolagēns Tavam skaistumam un veselībai!

Martā Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Dabas Tēja" piedāvāja izmēģināt "Acorus Balance Collagen" komplektu skaistumam un veselībai.

Testa rezultāti: HealthAid® A to Z Multivit vitamīnu un minerālvielu komplekss

Testa rezultāti: HealthAid® A to Z Multivit vitamīnu un minerālvielu komplekss

Martā Medicine.lv sadarbībā ar SIA "HealthAid Baltics" piedāvāja izmēģināt HealthAid® A to Z Multivit vitamīnu un minerālvielu kompleksu.

Izstāsti Latvijai veselības receptes