Kas jāzina par cukuru?

Kas jāzina par cukuru?

Cukurs ir viens no tiem pārtikas produktiem, kas jau gadu desmitiem ir skandālu un strīdu iemesls – vieni uzskata, ka tā ir baltā nāve, un pat kripatiņa cukura neatgriezeniski bojā veselību, kamēr citi patērē cukurotus ēdienus un dzērienus, bēdu nezinot. Kā vienmēr, taisnība ir kaut kur pa vidu. Vidusceļa meklējumos, vadošais piena pārstrādes uzņēmums "Food Union" kopā ar uztura speciālisti, uzturzinātnes maģistri Kseniju Andrijanovu piedāvā apskatu par to, cik daudz cilvēkam jāpatērē cukurs un kā panākt tā samērīgu lietošanu.

Cik daudz cukura drīkst lietot?

Pasaules Veselības Organizācija (PVO), balstoties uz cukura patēriņa datiem, stingri iesaka samazināt cukura daudzumu savā ēdienkartē. Gan bērniem, gan pieaugušajiem cukura daudzumam nevajadzētu pārsniegt 10% no dienā uzņemtā enerģijas daudzuma. Proti, ja pieaudzis cilvēks uzņem vidēji 2000 kilokalorijas dienā, tikai 200 no tām varam patērēt ar cukuru, kas praksē nozīmē aptuveni 50 gramus papildus pievienotā cukura. Bērniem šis daudzums būs attiecīgi mazāks, fiziski ļoti aktīviem cilvēkiem – lielāks. Taču, jo ilgāk pēta cukura ietekmi uz veselību, jo vairāk iesaka to ierobežot, un nu jau Pasaules Veselības Organizācija iesaka nepārsniegt 5% slieksni, kas ir 25 grami cukura dienā jeb piecas līdz sešas tējkarotes.

Vai cilvēkiem izdodas ievērot 5% slieksni? Diemžēl nē, jo dati rāda, ka Eiropā cukuru uzņem aptuveni 78% no kopējā enerģijas daudzuma, Spānijā un Apvienotajā Karalistē pat 1617%. Ar visbēdīgāko statistiku izceļas Portugāle, kur bērni patērē līdz pat 25% cukura dienā. Ņemot vērā pasaules tendences, daudzi pārtikas produktu ražotāji pievērš uzmanību produktu sastāvam un to uzlabo atbilstoši Pasaules Veselības Organizācijas ieteikumiem. Piemēram, Latvijā piena pārstrādes uzņēmums ir uzlabojis dzeramo "Lakto" receptūru, mērķtiecīgi samazinot pievienotā cukura daudzumu par 30%.

Latvijā cukura daudzumu skolu un bērnudārzu audzēkņiem domātos produktos nosaka Ministru Kabineta noteikumi Nr. 172 par uztura normām bērnudārzu un skolu audzēkņiem. Līdz ar to, redzot uz kāda produkta iepakojuma uzrakstu, ka tas atbilst šiem noteikumiem, vari būt drošs, ka produkts ir piemērots lietošanai bērnudārza un skolas vecuma bērniem.

Kas ir papildus pievienots cukurs?

Runājot par cukuru, bieži vien liekas, ka runa ir tikai par balto galda cukuru jeb saharozi. Taču šis nebūt nav vienīgais cukurs, ko pievieno rūpnieciski ražotiem produktiem. To sastāvā var būt arī fruktoze un citi cukuri. Kā saprast, kuru uzņemto cukuru pieskaitīt dienas limitam, un kuru – nē? Ļoti vienkārši: ja cukurs produktā atrodas no dabas – piemēram, laktoze pienā, fruktoze augļos, šo cukuru nepieskaitām pie papildus uzņemtā cukura. Taču, ja cukurs ir pievienots ražošanas procesā, piemēram, fruktozes sīrups un baltais cukurs vafelēs – šo skaitam iekšā un cenšamies nepārsniegt 25 gramus dienā. Informāciju par cukuriem pircējs var atrast uz produkta marķējuma, taču vērts iegaumēt – marķējuma ailē "cukuri" redzam gan dabiski produktos esošos cukurus, gan papildus pievienotos. Tāpēc, pētot cukuru daudzumu, piemēram, dabiskajā jogurtā, redzam, ka cukurs tajā atrodas, kaut papildus nav pievienots. Tā ir laktoze – dabisks piena cukurs. Par laimi, ražotāji diskutē par iespēju uz marķējuma norādīt tikai papildus pievienoto cukuru, kas patērētājam ļoti atvieglotu aprēķinus.

Cukura funkcijas un anti-funkcijas

Cukura, kā arī visu ogļhidrātu, galvenā funkcija ir sniegt mūsu ķermenim enerģiju, ko tālāk izlietojam visu šūnu un orgānu darbībai, kustībām, kā arī intelektuāliem procesiem. Teorētiski praksē var iztikt bez baltā papildus pievienotā cukura – nepieciešamo enerģiju cilvēks var uzņemt no citiem avotiem, piemēram, graudaugiem. Taču produkti ar cukuru var būt noderīgi cilvēkiem ar lielu fizisku slodzi vai gadījumos, kad asinīs strauji kritās cukura līmenis. Bez šaubām, Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām atbilstošs cukura patēriņš cilvēkam, kas dzīvo veselīgu un aktīvu dzīvu, nekaitēs.

Taču cukura vilinājums un garša nospēlē ar mums ļaunu joku – gardus ēdienus gribas ēst vēl un vēl, kas beidzas ar lieko svaru, sliktu zobu veselību un otrā tipa cukura diabētu. Veikalu plauktos ir daudz vilinošu produktu ar augstu cukura saturu, kuriem nespējam pretoties. Cukura samazināšana var nenākt viegli, taču tas ir milzīgs ieguldījums savā nākotnes veselībā.

Par cukuru piena produktos

Produktu grupa, kuru patērējot dažkārt var nemanīt lielo cukura daudzumu, ir piena produkti. Izdzerot pārspīlēti saldus jogurtus, nepārliecinoties iepriekš par tā sastāvu, var neapzināti pārsniegt atļauto cukura dienas devu. Tāpēc ir vērtīgi izvēlēties tādus piena produktus, kas izceļas ar skābāku garšu un mazu cukura saturu, raugoties, lai sastāvā ir acidofilās un bifidobaktērijas. Šādus produktus var lietot regulāri, lai veicinātu veselīgu zarnu mikrofloru un uzturētu gremošanas trakta veselību.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Video

Eksperte: Uzturvielu trūkums organismā jeb malnutrīcija var apdraudēt dzīvību (VIDEO)

Eksperte: Uzturvielu trūkums organismā jeb malnutrīcija var apdraudēt dzīvību (VIDEO)

Pēdējā laikā ļoti aktuāla problēma visā pasaulē ir aptaukošanās, kas rada nelabvēlīgas sekas veselībai, taču gluži pretēja problēma, par kuru nepamatoti aizmirst, ir malnutrīcija, ko izraisa nepietiekams vai nepareizi izvēlēts uzturs vai slimība. Tas rada nozīmīgas ķermeņa masas un audu izmaiņas, līdz ar to nelabvēlīgi ietekmējot veselību un slimnieka atveseļošanos.

Produktu testi

Jaunais FarinGospray "apelsīnu" – dabīgs izsmidzināms līdzeklis iekaisuša kakla dziedēšanai

Jaunais FarinGospray "apelsīnu" – dabīgs izsmidzināms līdzeklis iekaisuša kakla dziedēšanai

Februārī medicine.lv sadarbībā ar SIA "Silvanols" piedāvā testēt 100% dabīgu "FarinGospray" līdzekli ar apelsīnu garšu iekaisuša kakla dziedēšanai. 

Testa rezultāti: Dabīga eļļa matu kopšanai no zīmola "Dr. Tereško tējas"

Testa rezultāti: Dabīga eļļa matu kopšanai no zīmola "Dr. Tereško tējas"

Decembrī medicine.lv sadarbībā ar "Pļavas aptieku" un zīmolu "Dr. Tereško tējas" piedāvāja testēt dabīgu eļļu matu kopšanai.

Beauty Jar Very Berry SPA – mīkstinošs sejas un lūpu pīlings ar C vitamīnu

Beauty Jar Very Berry SPA – mīkstinošs sejas un lūpu pīlings ar C vitamīnu

Janvārī medicine.lv sadarbībā ar "Siberika Latvia" piedāvā testēt mīkstinošu sejas un lūpu pilīngu ar C vitamīnu "Beauty Jar Very Berry SPA".

Uzņēmējs runā

Autovadītāju medicīniskā komisija – bez tās tiesības nav derīgas

autovaditaju_mediciniska_komisija_presto_autoskola

Veselības stāvokļa atbilstība autovadīšanai ir iemesls, kāpēc pirms auto vadītāja apliecības iegūšanas (un atkārtoti arī pēc tās ik pēc 10 vai mazāk gadiem) obligāti jāiziet ārstu komisija, lai saņemtu apliecinājumu, ka vadītāja fiziskais stāvoklis pieļauj drošu auto vadīšanu. 

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. 22117770
  2. ekoalianse@inbox.lv

Juridiskie dati

  1. 43603075214
  2. LV43603075214
  3. Vecumnieku nov., Stelpes pag., "Graši", LV-3925
  4. 2017
  5. 1

Apraksts

SIA Dzimtais dārzs ir uzņēmuma Krievijas skanošie ciedri pārstāvis Latvijā, kā arī gatavo produktus no Latvijā ievāktām dabas veltēm. M ēs popularizējam veselīgu dzīves veidu, kvalitatīvu pārtiku, dzimtas mājvietu izveides ideju , P iedāvājam jums tikai augstākās kvalitātes dabīgus produktus, kas piepildīti ar cilvēku roku un sirds siltumu, kurus mēs paši lietojam un piedāvājam arī Jums. To unikālo īpašību dēļ tos patiesi var dēvēt par XXI gadsimta produktiem. 
Vairāk

Atslēgvārdi

Dabas produkti, Veselīgi produkti, Tējas.
Dabas produkti, Veselīgi produkti, Fermentēta ugunspuķu tēja,
Sibīrijas ciedru rieksti, Sibīrijas ciedru riekstu eļļa, Sibīrijas ciedru milti,
Priežu čiekuriņu sīrups, priežu čiekuriņu sukādes, Vīgriežu ziedu sīrups,
Plūškoka ziedu sīrups.
Vairāk

Saistītie resursi