Kas jāzina par A, D, E un K vitamīniem?
Ziemas laikā visbiežāk dzirdam ieteikumus par C vitamīna lietošanu, taču tas nebūt nav vienīgais svarīgais vitamīns organisma imunitātes stiprināšanai un vispārējai veselībai. Tāpat teju ikviens būs dzirdējis par D vitamīna nozīmi, taču kā ir ar pārējiem taukos šķīstošajiem vitamīniem – A, E un K? Kādu funkciju tie veic mūsu organismā un kā tos uzņemt? Ieteikumos par taukos šķīstošajiem vitamīniem dalās BENU Aptiekas farmaceite Ilze Priedniece.
A vitamīns
Autors: olas
A vitamīns ir svarīgs normālas redzes uzturēšanai. Tas veicina normālu imūnsistēmas darbību, kā arī palīdz uzturēt gļotādas un ādas veselību. Tāpat tas palīdz organismā nodrošināt normālu dzelzs vielmaiņu.
Ar kādiem pārtikas produktiem varam uzņemt A vitamīnu? Tas atrodams zivju aknās un eļļā, aknās, olās, siļķē, tāpat arī piena produktos – sviestā, sierā un krējumā. To var uzņemt arī ar beta karotīnu, kas organismā tiek pārveidots par A vitamīnu. To satur krāsainie augļi un dārzeņi – burkāni, tomāti, paprika, ķirbji, salāti, spināti, brokoļi.
Šī vitamīna trūkums izraisa redzes traucējumus, var būt traucēta spēja redzēt krēslā – vakaros un naktī. Tāpat pieaug uzņēmība pret infekcijas slimībām, āda kļūst sausa.
D vitamīns
Autors: d vitamins
Par D vitamīna nozīmi organismā pēdējā laikā tiek runāts aizvien vairāk. Šis vitamīns regulē kalcija un fosfora vielmaiņu, palīdz uzturēt kaulu un zobu veselību. Tas ir nepieciešams normālai kaulu augšanai un attīstībai bērniem, kā arī normālai muskuļu darbībai un imūnsistēmas darbības veicināšanai. D vitamīns ir vajadzīgs arī nervu un hormonālajām sistēmām, kā arī normālam asinsspiedienam. Tas ir pieskaitāms pie hormoniem.
D jeb, precīzāk, D3, vitamīns ultravioleto staru ietekmē tiek sintezēts ādā un tad, no sākuma aknās un pēc tam nieru audos, tiek pārveidots bioloģiski aktīvajā formā. Ar uzturu D vitamīnu var uzņemt ar zivju aknām, olas dzeltenumu, sviestu, sieru, treknām zivīm un aknām.
Pazīmes, kas liecina par D vitamīna trūkumu organismā. Nepietiekams D vitamīna līmenis ir lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju. Tādēļ ieteicams noteikt tā līmeni, nododot asinsanalīzes. Daļai cilvēku var nebūt sūdzību vai arī var rasties grūtības tās atpazīt. Galvenās D vitamīna trūkuma pazīmes ir nogurums un nespēks, muskuļu un kaulu sāpes, bieža slimošana. Būtiski, ka bērniem D vitamīna trūkums var izsaukt augšanas traucējumus. Tāpat jāpatur prātā, ka cilvēkiem ar lieko svaru nepieciešamas lielākas D vitamīna devas.
E vitamīns
Autors: rieksti
E vitamīns ir antioksidants. Tas veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu, piedalās vielmaiņas procesos, kā arī ir nepieciešams reproduktīvo orgānu normālai darbībai.
Ar uzturu to var uzņemt, lietojot augu eļļas, diedzētos graudus, salātus, olas dzeltenumu, riekstus, avokado un papriku.
E vitamīna trūkums organismā var izraisīt neauglību, ādas izmaiņas, muskuļu vājumu.
K vitamīns
Autors: spinati
Par K vitamīnu tiek runāts daudz mazāk. Tas veicina normālu asinsreci un palīdz uzturēt kaulu veselību. Ar pārtiku to uzņemam, ēdot spinātus, salātus, nātres, pētersīļus, kāpostus, brokoļus, avokado, kivi, aknas un gaļu. Šo vitamīnu pietiekamā daudzumā sintezē veselīga zarnu mikroflora, tādēļ tā nepietiekamība ir reti sastopama. Deficīta gadījumos ir raksturīga pastiprināta asiņošana, deguna asiņošana, asinsizplūdumi.
Svarīgi atcerēties!
Taukos šķīstošie vitamīni ir jālieto uzmanīgi! Vitamīnu trūkuma simptomi var būt grūti identificējami, tādēļ pirms šo vitamīnu lietošanas konsultējies ar ārstu vai farmaceitu. Speciālisti ieteiks arī nepieciešamo vitamīnu devu, jo, lietojot nesamērīgi, tiem (pārsvarā A un D) ir iespējama arī pārdozēšana.