medicine.lv skaitļos

Lietotāji online386
Aktīvie uzņēmumi12785
Nozares raksti12003
Ekspertu atbildes21477
Kas jāzina, lai virtuves trauki nekaitētu veselībai : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kas jāzina, lai virtuves trauki nekaitētu veselībai

Foto: SuperFantastic / flickr.com

Rīgas Stradiņa universitātes docente un dietoloģe Laila Meija stāsta par dažāda materiāla pannām un virtuves traukiem, uzsverot, kas jāņem vērā, lai ēdiens, kas tiek gatavots vai glabāts šajos traukos, neradītu kaitējumu veselībai.

"Pēdējā laikā ļoti daudz plašsaziņas līdzekļos tiek runāts par ēdienu gatavošanu, un visi saprot, cik liela nozīme ēdienam ir veselības un skaistuma saglabāšanā, taču svarīgi ir arī tas, kur un kā mēs gatavojam," uzsver docente Laila Meija.

Pannas ar teflona pārklājumu. "Pieaug aptaukošanās, un visi runā par to, ka ēdiens jāgatavo tā, lai neizmantotu pārāk daudz lieku tauku. Līdz ar to tika radītas nepiedegošās pannas, no kurām visbiežāk tiek lietotas teflona pannas. Taču tās instrukcijā ir rakstīts, ka pannu nedrīkst lietot tad, ja telpā atrodas kanārijputniņš - šie putniņi ir ļoti jutīgi un dažu minūšu laikā nomirst. Rodas jautājums - kā tas var būt, ka šīs "veselīgās" pannas nogalina putniņus?"

Teflona pannā augstā temperatūrā izdalās ļoti toksiskas gāzes. Viena no tādām ir perfluoroktānskābe, ko apzīmē ar burtiem PFOA. Ir veikti pētījumi, kas pierāda, ka tā izraisa vēzi, aknu bojājumus, iedzimtas patoloģijas un aptaukošanos. "Pēdējā laikā gan veikalos parādās arvien vairāk pannu, kas gatavotas bez šīs kaitīgās vielas."

Banner 280x280

Ko darīt, lai šādas nepiedegošās pannas nenodarītu kaitējumu veselībai?

• Nekarsēt tukšu pannu!

• Neliet karstā pannā aukstu ūdeni!

• Necept ēdienu pārāk augstā temperatūrā!

• Vēdināt telpu!

• Ēdienu nepiededzināt!

• Izvēlēties smagāku pannu, jo tā mazāk pārkarst!

• Glabāt pannas tā, lai tās nesaskrāpējas, piem., neglabāt pannu pannā!

Nerūsējošā tērauda pannas un trauki. Ļoti plaši lietots un labs materiāls, taču "jāatceras, ka no šādas pannas karsējot izdalās kaitīgi metāli - dzelzs, hroms, arī niķelis". Galvenais ir atcerēties, ka nerūsējošā tērauda traukos nevajag glabāt skābus un sālītus produktus, un svarīgi ir pareizi kopt šādas pannas virsmu -pēc lietošanas tā jāizslauka un jāmazgā tikai ar ūdeni, nelietojot speciālos mazgāšanas līdzekļus.

Čuguna pannas un trauki. Šādos traukos nevajag vārīt ēdienu eļļā, un tā jāmazgā tikai ar ūdeni, nelietojot mazgāšanas līdzekļus.

Alumīnija pannas un trauki. Viegli lietojami trauki, taču "alumīnijs ir materiāls, kur visvairāk notiek pannas un ēdiena reakcija". Pētījumi pierāda, ka ēdiens, kas gatavots alumīnija traukos, rada nelabvēlīgu ietekmi uz nervu sistēmu, galvas smadzenēm u. c. Laila Meija iesaka negatavot ēdienu šādos traukos ilgstoši un neglabāt tajos skābus produktus.

Keramika. Drošāk ir pirkt rūpnieciski ražotos keramikas traukus, un ļoti uzmanīgiem jābūt ar mājas amatniecības izstrādājumiem, īpaši bīstama ir oranžā, sarkanā un dzeltenā māla trauku glazūra, kuru nevajadzētu lietot ēdiena gatavošanai vai ilgstošai ēdiena glabāšanai.

Vara un misiņa trauki. Kaut arī šie trauki ir skaisti, šādus traukus docente iesaka izmantot tikai interjerā, nevis ēdiena gatavošanai. Ja tomēr gatavojat, jāskatās, lai nav bojāta trauka virsma.

Silikona trauki. "Līdz šim nav zināms, ka būtu kādi veselības riski, ja lieto šos traukus."

Speciāliste ikvienam iesaka pārskatīt savu pannu, katlu un virtuves trauku klāstu, atstājot saimniecībā tikai labus, nenolietotus un nebojātus traukus vai nopērkot pāris jaunu trauku.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Kas ir varikoze, un kāpēc tās ārstēšana ir būtiska?

Kas ir varikoze, un kāpēc tās ārstēšana ir būtiska?

Varikoze ir apakšējo ekstremitāšu slimība, kas var skart cilvēkus jebkurā vecumā. Lauma Medical sortimentā ir dažādu modeļu kompresijas izstrādājumi, un tos noteikti var izmantot varikozes gadījumā. Kompresijas izstrādājumi palīdz uzlabot asins plūsmu un samazināt diskomfortu, kas saistīts ar šo slimību. Uzzināsim vairāk! 

Aktuālie piedāvājumi

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Aicinājums piedalīties pētījumā par sieviešu veselības pratību 

Aicinājums piedalīties pētījumā par sieviešu veselības pratību 

Lai izprastu, cik liela nozīme bijusi veselības mācības apguvei izglītības iestādēs un kā tā ietekmē sieviešu veselības pratību reproduktīvā vecumā, tiek veikts medicīnas pētījums, kura ietvaros tiek aicinātas piedalīties sievietes reproduktīvā vecumā. Uzzināsim vairāk! 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Testa rezultāti: "Gusto" putas sejas mazgāšanai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar  SIA “Gusto" piedāvāja izmēģināt  “Gusto” putas sejas mazgāšanai.

Testa rezultāti: Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Testa rezultāti: Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja testēt "Protivity Ultra" – sabalansētu aminoskābju kompleksu, kas palīdz papildināt olbaltumvielu deficītu, paātrināt muskuļu atjaunošanos un palielināt izturību. 

"Assimilator" gremošanas enzīmu komplekss ar A un D vitamīniem

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvā izmēģināt "Assimilator" – enzīmu kompleksu ar A un D vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu, mazināt smaguma sajūtu pēc ēšanas un veicināt barības vielu uzsūkšanos.

Testa rezultāti: Acorus Balance Collagen – kolagēns Tavam skaistumam un veselībai!

Testa rezultāti: Acorus Balance Collagen – kolagēns Tavam skaistumam un veselībai!

Martā Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Dabas Tēja" piedāvāja izmēģināt "Acorus Balance Collagen" komplektu skaistumam un veselībai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes