Kas jāņem vērā, iegādājoties pārtiku svētku galdam?

Kas jāņem vērā, iegādājoties pārtiku svētku galdam?

Par to, lai iegādātos un celtu galdā tikai drošu pārtiku, jādomā ik reizi, dodoties iepirkties, taču īpaši aktuāli tas kļūst, tuvojoties svētkiem un brīvdienām. Ievērojot latviešu tradīcijas, Vasaras saulgriežu, Līgo vakara un Jāņu dienas galdam, saimnieces sarūpēs visdažādākos gardumus, savukārt saimnieki sagatavos ugunskurus un āra grilus, iegādāsies vislabāko alu. Tuvojoties svētkiem, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atgādina – iegādājoties pārtikas produktus svētku galdam, iepērcies tikai drošās tirdzniecības vietās, pievērs uzmanību pārtikas produktu uzglabāšanas apstākļiem un marķējumam, it īpaši – derīguma termiņam, mājās pārtikas produktus uzglabā atbilstošā temperatūrā!

Iepērcies droši

• Iepērcies tikai legālā tirdzniecības vietā;
• "Ratiņtirgotājiem" un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;
• Nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;
• Apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tikai to, kuru vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;
• Ja tev vai taviem tuvajiem ir alerģijas, paskaties, vai produkts nesatur alergēnus;
• Pārliecinies, vai produkta iepakojums nav bojāts;
• Nebaidies preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt produktam neraksturīga smarža;
• Cerams, ka nebūs nepieciešams, bet saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu.

Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informē Pārtikas un veterināro dienestu, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.

Uzglabā droši

• Paskaties produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos;
• Pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram, gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī;
• Jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi;
• Ledusskapī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;
• Produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.

Gatavo un ēd droši

• Sākot gatavot, ar ziepēm nomazgā rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;
• Saldētos pārtikas produktus atkausē vai nu tekošā aukstā ūdenī, ledusskapī vai mikroviļņu krāsnī;
• Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, nedrīkst atkārtoti sasaldēt, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence un citas īpašības) un uzturvērtība;
• Gatavie produkti un jēlprodukti jāapstrādā atsevišķi – nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;
• Karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī strauji atdzesē un novieto aukstumā;
• Vajadzētu izvairīties no ēdienu atkārtotas sildīšanas; ja to dara, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens atkārtoti jāsilda vismaz +75°C temperatūrā;
• Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem pievieno neilgi pirms ēdiena celšanas galdā; salātus – rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi – ja neapēd visu tajā pašā dienā, atstāj aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā.

Vasaras Saulgriežu svētkos – līksmu līgošanu un veseli ēduši!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Video

Eksperte: Uzturvielu trūkums organismā jeb malnutrīcija var apdraudēt dzīvību (VIDEO)

Eksperte: Uzturvielu trūkums organismā jeb malnutrīcija var apdraudēt dzīvību (VIDEO)

Pēdējā laikā ļoti aktuāla problēma visā pasaulē ir aptaukošanās, kas rada nelabvēlīgas sekas veselībai, taču gluži pretēja problēma, par kuru nepamatoti aizmirst, ir malnutrīcija, ko izraisa nepietiekams vai nepareizi izvēlēts uzturs vai slimība. Tas rada nozīmīgas ķermeņa masas un audu izmaiņas, līdz ar to nelabvēlīgi ietekmējot veselību un slimnieka atveseļošanos.

Produktu testi

Jaunais FarinGospray "apelsīnu" – dabīgs izsmidzināms līdzeklis iekaisuša kakla dziedēšanai

Jaunais FarinGospray "apelsīnu" – dabīgs izsmidzināms līdzeklis iekaisuša kakla dziedēšanai

Februārī medicine.lv sadarbībā ar SIA "Silvanols" piedāvā testēt 100% dabīgu "FarinGospray" līdzekli ar apelsīnu garšu iekaisuša kakla dziedēšanai. 

Testa rezultāti: Dabīga eļļa matu kopšanai no zīmola "Dr. Tereško tējas"

Testa rezultāti: Dabīga eļļa matu kopšanai no zīmola "Dr. Tereško tējas"

Decembrī medicine.lv sadarbībā ar "Pļavas aptieku" un zīmolu "Dr. Tereško tējas" piedāvāja testēt dabīgu eļļu matu kopšanai.

Beauty Jar Very Berry SPA – mīkstinošs sejas un lūpu pīlings ar C vitamīnu

Beauty Jar Very Berry SPA – mīkstinošs sejas un lūpu pīlings ar C vitamīnu

Janvārī medicine.lv sadarbībā ar "Siberika Latvia" piedāvā testēt mīkstinošu sejas un lūpu pilīngu ar C vitamīnu "Beauty Jar Very Berry SPA".

Uzņēmējs runā

Autovadītāju medicīniskā komisija – bez tās tiesības nav derīgas

autovaditaju_mediciniska_komisija_presto_autoskola

Veselības stāvokļa atbilstība autovadīšanai ir iemesls, kāpēc pirms auto vadītāja apliecības iegūšanas (un atkārtoti arī pēc tās ik pēc 10 vai mazāk gadiem) obligāti jāiziet ārstu komisija, lai saņemtu apliecinājumu, ka vadītāja fiziskais stāvoklis pieļauj drošu auto vadīšanu.