Kas ir funkcionālā pārtika un kā to iekļaut ēdienkartē?
Šobrīd pārtikas ražošanas nozare attīstās ļoti straujiem soļiem, tāpēc cilvēkus retāk ieinteresē produkti bez pievienotās vērtības. Vēlamies ēst labāk, veselīgāk, interesantāk un garšīgāk! Gribam sniegt kaut ko īpaši labu savam ķermenim un prātam, tāpēc ražotāji, meklējot risinājumus patērētāja prasībām, aizvien vairāk izgudro dažādus produktus ar pievienoto vērtību, ražojot funkcionālo pārtiku. Kas ir funkcionālā pārtika un vai tiešām tas ir kaut kas tik ļoti jauns un inovatīvs, skaidro "Rimi Bērniem" veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina. Savukārt garšas eksperts Normunds Baranovskis piedāvā divas gardas receptes.
Funkcionālā pārtika ir pārtika, kam pievienotas dažādas bioloģiski aktīvas sastāvdaļas, kas uzlabo veselību, veicina organisma fizioloģisko darbību un samazina saslimstības risku. Apzīmējums “funkcionālā pārtika” radies Japānā 20. gadsimta 80. gados, kad valsts zinātnieki veica plašus pētījumus par atsevišķu pārtikas sastāvdaļu ietekmi uz organismu un saslimstību, tādējādi cenšoties mazināt valsts veselības sistēmas izmaksas.
Arī brokolis var būt funkcionālā pārtika
Funkcionālā pārtika var būt gan absolūti dabīgs produkts, piemēram, skābpiena produkts ar pienskābes baktērijām, kam ir pierādīta labvēlīga probiotiskā iedarbība uz cilvēka gremošanas traktu. Tā var būt arī pilngraudu auzu pārslas, jo satur šķīstošās šķiedrvielas ar nosaukumu beta-glikāni, kam ir pierādīta īpašība samazināt holesterīna un glikozes uzsūkšanos gremošanas traktā, tādējādi mazinot sirds un asinsvadu slimību risku. Funkcionālā pārtika ir gan ogas un augļi, gan dārzeņi un pilngraudu produkti, jo tie satur bioloģiski aktīvas vielas, kas labvēlīgi ietekmē cilvēka organisma darbību. Piemēram, kurkumu, granātābolu un brokoli var saukt par funkcionālo produktu, jo to sastāvā ir polifenoli, kam piemīt antioksidatīva iedarbība.
Rūpnieciski ražota funkcionālā pārtika
Funkcionālā pārtika var būt arī rūpnieciski ražota, piemēram, augu dzērieni, kuri ir bagātināti ar D vitamīnu, kalciju un B 12 vitamīnu. Par funkcionāliem produktiem sauc arī produktus, kuros rūpnieciski samazināta vai pilnībā izņemta viela, kas identificējama kā kaitīga. Tāds piemērs ir jogurts bez laktozes. Dažreiz produktiem tieši otrādi – papildus pievieno vielu, kam ir pierādīta labvēlīga iedarbība uz organismu. Tāds, piemēram, ir musli ar linsēklām un klijām. Klasisks funkcionālās pārtikas piemērs ir jogurts ar bifidobaktērijām, kas darbojas kā probiotiķis, veicinot labvēlīgās mikrofloras attīstību un uzlabojot gremošanas trakta veselības stāvokli.
“Es ieteiktu maksimāli censties iekļaut savā uzturā dabisku funkcionālo pārtiku – augļus, ogas, dārzeņus, pilngraudu produktus, pākšaugus un zaļumus, un protams, ja ir nepieciešamība, arī iegādāties veikalos šos specializētus produktus,” norāda uztura eksperte.
Idejas kā praktiski pielietot funkcionālo pārtiku piedāvā garšas eksperts.
Jogurta pudiņš ar kivi salsu (4 porcijas; 25 minūtes)
Nepieciešams:
Pudiņam:
- 400 g Lakto ar bifidobaktērijām,
- 100 ml gaišo vīnogu sulas,
- 12 g Agar-agar.
Salsai:
- 2 gab. nogatavināta kivi,
- 6 lapas svaigās piparmētras,
- 2-3 ēdamkarotes kļavas sīrupa,
- Laima sulas pēc nepieciešamības.
Pagatavošana:
Katliņā lej vīnogu sulu un savāri ar agara-agar. Noņem no karstuma, pievieno jogurtu. Strauji samaisi un lej trauciņos. Kad pudiņa temperatūra būs sasniegusi 36 grādus, tas sāks cietēt, tāpēc nav nepieciešams ilgi atdzesēt ledusskapī. Pagatavo salsu, sagriežot kivi un piparmētru. Pievieno kļavu sīrupu un, ja nepieciešams, laima sulu un mizu. Jogurta pudiņu pasniedz ar kivi salsu. Kivi vietā var izmantot mango, ananasu vai pat ogas.
Lasis maisā ar gudrajiem graudiem (2 porcijas; 20 minūtes)
Nepieciešams:
Lasim:
- 260 g laša filejas,
- 1/2 apelsīna,
- 2 tējkarotes sviesta,
- 2 svaigas lauru lapas,
- 1 rozmarīna zars,
- 1 kāts pētersīļa,
- Sāls pēc garšas,
- 2 gab. A4 lieluma cepampapīri.
Piedevām:
- 1 paciņa (90 g) “Gudrie graudi” (pēc izvēles) (receptē paka nr.1),
- 2 ēdamkarotes eļļa ar garšaugiem,
- 2 saujas rukolas lapu.
Pagatavošana:
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem;
- Paralēli tam ūdenī, katliņā novāri 1 paciņu gudro graudu. Vāri līdz 15 minūtēm;
- Cepampapīru centā liec pa trim šķēlēm apelsīna. Pa virsu klāj laša fileju, sāli, sviestu un garšaugus. Pēc tam aizloki cepampapīru ciet kā paciņu. Ja nepieciešams, aizspraud ar koka knaģi vai iesmiņu. Cep krāsnī 10-12 minūtes;
- Pasniedz gudros graudus, pa virsu liekot zivs fileju un rukolu. Visam pārlej garšaugu eļļu.