Kartupeļi ēdienkartē – cik veselīgi?
Kartupeļi ir viena no visvairāk patērētajām dārzeņu kultūrām Latvijā, turklāt ceturtā visvairāk patērētā kultūra pasaulē aiz rīsiem, kviešiem un kukurūzas. Kartupelis ir ļoti universāls dārzenis, ko izmanto visdažādākajos ēdienos visā pasaulē. Lai gan daudzi cilvēki šos dārzeņus uzskata par veselīgiem, citi domā, ka vajadzētu ierobežot to patēriņu saistībā ar kartupeļos esošās cietes sastāvu.
Kartupeļus bieži saista arī ar to neveselīgo pagatavošanas veidu, piemēram, eļļā ceptiem kartupeļiem vai kartupeļu čipsiem. Jāņem gan vērā, ka kartupeļi satur ļoti daudz ogļhidrātu un šķiedrvielu, kā arī C vitamīnu, B6 vitamīnu, kāliju un mangānu. Tajos esošo uzturvielu saturs var atšķirties atkarībā no šķirnes un pagatavošanas metodes, turklāt kartupeļi ir atzīti par vienu no vissātīgākajiem pārtikas produktiem.
Autors: kartupeli_maisa
Ieguvumi veselībai
Kartupeļos ir ārkārtīgi daudz fitovielu, kas ir augu organiskās sastāvdaļas; kartupeļu sastāvā esošie fitoelementi ir karotinoīdi, flavonoīdi un kofeīnskābe. Šajos dārzeņos esošais C vitamīns darbojas kā antioksidants, kas var novērst vai aizkavēt šūnu bojājumus. Tie labvēlīgi ietekmē arī gremošanu, sirds veselību un asinsspiedienu, kā arī var uzlabot smadzeņu darbību un nervu sistēmas veselību.
Kartupeļos esošais B6 vitamīns ir būtisks faktors normālas nervu sistēmas darbības veicināšanā un piedalās tādu smadzeņu ķīmisko vielu kā serotonīna, dopamīna un norepinefrīna (noradrenalīna) sintēzē. Tas nozīmē, ka kartupeļu ēšana var palīdzēt depresijas, stresa un pat uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindroma (UDHS) gadījumā. Kālijs, kas veicina asinsvadu paplašināšanos, nodrošinās to, ka smadzenes saņem pietiekami daudz asiņu. C vitamīns, B6 vitamīns, kālijs, magnijs, cinks un fosfors palīdz saglabāt ādu gludu.
Tomēr lielākais ieguvums veselībai no kartupeļu iekļaušanas ēdienkartē ir tas, ka šie dārzeņi var palīdzēt gremošanai, pateicoties tajos esošajam augstajam šķiedrvielu saturam. Augstais ogļhidrātu līmenis padara tos viegli sagremojamus, savukārt ar šķiedrvielām pildītā miza var palīdzēta normalizēt vēdera izeju.
Autors: krasni_cepti_kartupeli
Kartupeļi un veselības riski
Kartupeļi nesatur taukus, tomēr tajos ir cieti saturoši ogļhidrāti un neliels olbaltumvielu saturs. Kartupeļos esošos ogļhidrātus organisms pārstrādā ļoti ātri, turklāt tiem ir augsta glikēmiskā slodze. Proti, tie izraisa cukura un insulīna līmeņa paaugstināšanos un krišanos asinīs, tāpēc kartupeļus nav ieteicams lietot uzturā cukura diabēta slimniekiem.
Pat gatavojot tos veselīgi, kartupeļi var radīt veselības problēmas cilvēkiem, kas cieš no liekā svara un aptaukošanās, kā arī cukura diabēta slimniekiem. Šajos dārzeņos ir daudz ogļhidrātu, kas var izraisīt svara pieaugumu.
Lai gan labākais veids, kā ēst kartupeli, ir neapstrādātā veidā, kartupeļu cepšana (cepeškrāsnī un, protams, bez taukvielām) ar visu mizu ir labākais veids, kā to pagatavot, jo, cepot, tas zaudē vismazāko uzturvielu daudzumu. Arī vārīt kartupeļus ieteicams ar visu mizu, negriežot gabalos.
Autors: neveseligi_pagatavoti_kartupeli