Kariesu izraisošie faktori un to kontrole zobu veselībai
Zobu veselība ir saistīta ar uzturā patērējamo ogļhidrātu, īpaši saharozes, daudzumu un veidu. Ogļhidrātu šķelšanās un skābes veidošanās sākas uzreiz pēc barības nokļūšanas mutes dobumā: taču to daudzumam barībā ir mazāka nozīme nekā to veidam, respektīvi, barības formai.
Uztura kariesogēnums ir tieši saistīts ar tā fizisko formu un spēju aizkavēties mutes dobumā. Tādi valkani-lipīgi produkti kā īrisi, karameles vai maize ir kariesogēnāki par tiem, kas mutes dobumu pamet ātrāk, kā, piemēram, dzērieni.
Taču vissvarīgākais faktors ir maltīšu skaits dienā. Ikviena ogļhidrātus saturoša maltīte izraisa tūlītēju skābes veidošanos zobu aplikumā un emaljas demineralizāciju, pie kam 24 stundu vecs zobu aplikums izdala ievērojami vairāk skābes, nekā 12 stundu vecs, un siekalām vajadzīgs daudz ilgāks laiks skābes neitralizācijai. Tāpēc kariesa profilaksē izšķiroša nozīme ir regulārai zobu tīrīšanai vismaz divas reizes dienā. Taču ir jākontrolē arī uzturs – ogļhidrātu daudzums tajā, izvēlētie produkti un maltīšu biežums.