medicine.lv skaitļos

Lietotāji online0
Aktīvie uzņēmumi12806
Nozares raksti1615
Ekspertu atbildes21477
Kādēļ graudaugiem ir vieta tavā ēdienkartē? Stāsta uztura speciāliste : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kādēļ graudaugiem ir vieta tavā ēdienkartē? Stāsta uztura speciāliste

Senatnē gandrīz katrā kultūrā ir bijis kāds graudaugs, uz kā balstīta visa ēdienkarte. Mūsdienās, kad tik aktuāls ir uzturs ar zemu ogļhidrātu saturu, bieži vien apšauba graudaugu produktu doto labumu. Un velti! Katram graudaugam ir kaut kas īpašs, kas to izceļ citu vidū.

"Populārākie graudaugi, protams, ir rudzi, kvieši, mieži un auzas, tomēr uzturā lietojam arī citu graudu produktus – kukurūzu, rīsus, prosu. Griķus, amarantu, kvinoju mēdz uzskatīt par graudaugiem, lai gan tie ir augu sēklas, nevis graudi, tāpēc tos sauc arī par pseidograudaugiem," skaidro "Mēness aptiekas" eksperte "Veselības centru apvienības" uztura speciāliste Anita Baumane un sniedz īsu ieskatu populārāko graudaugu pasaulē.

Kas labs graudaugos?

Autors: kviesi
Autors: kviesi

Kvieši ir vieni no vecākajiem kultūraugiem un visplašāk audzētajām un vērtīgākajām labībām pasaulē. Kvieši ir lielisks enerģijas avots, tiem ir īpaši maiga garša, un tajos ir daudz olbaltumvielu un PP vitamīna. Kviešu graudu olbaltumvielām piemīt spēja veidot lipekli, kam ir liela nozīme maizes ražošanā.

Banner 280x280

Rudzi izceļas ar augstu šķiedrvielu saturu, turklāt tajos vairāk nekā citos graudaugos ir vērtīgās aminoskābes un B grupas vitamīni. Rudzu maizei ir pozitīva ietekme dažādu slimību, piemēram, resnās zarnas vēža, profilaksē. No rudzu šķiedrvielām absorbētie antioksidanti nonāk asinsritē un aizsargā sirdi un asinsvadus. Rudzos ir vairāk neaizstājamo aminoskābju nekā kviešos, turklāt rudzi satur arī lignīnu, kam piemīt fitoestrogēnu aktivitāte. Fitoestrogēnu darbība organismā palīdz normalizēt estrogēnu darbību.

Mieži tiek uzskatīti par vissenākajiem graudaugiem – ties audzēti jau pirms 7000 gadu. Pašlaik pasaules mērogā pēc sējplatības mieži ir ceturtajā vietā. Miežiem ir augsts minerālvielu saturs, īpaši daudz tajos ir kālija, magnija un fosfora. Miežiem piemīt savdabīgi salda garša, tos daudzviet pasaulē izmanto kā piedevu zupai, sautējumam, plovam, salātiem. Mieži un rudzi palīdz asinīs mazināt holesterīna līmeni, tāpēc ir vērts tos iekļaut ikdienas uzturā, tiesa, ar mēru.

Autors: auzas
Autors: auzas

Auzas. Līdz pat 19. gadsimtam cilvēki izmantoja tikai auzu graudus, nevis auzu pārslas. Mūsdienās no auzām gatavo brokastu pārslas un dažādus konditorejas izstrādājumus. Auzās ir trīs reizes vairāk augu tauku nekā citā labībā, tajās ir arī augsts šķiedrvielu saturs, turklāt gandrīz 50% no tām ir šķīstošās šķiedrvielas, tostarp bēta glikāni, kas spēj regulēt holesterīna līmeni asinīs.  

Gan smalki, gan rupjāki

Graudaugi pārtikā ir pieejami divos veidos – kā rafinēti un kā pilngraudu produkti, atgādina uztura speciāliste.

Rafinētie graudi ir slīpēti, pārstrādes procesā no tiem atdala klijas un dīgli, lai produktam būtu smalkāka tekstūra un ilgāks uzglabāšanas laiks. Apstrādātie un attīrītie graudi zaudē šķiedrvielas un B grupas vitamīnus. Jāņem vēra, ka liels daudzums balto jeb rafinēto miltu, kas ražoti no attīrītiem graudiem, var veicināt arī pārēšanos un liekā svara problēmas. Tie nesniedz sāta sajūtu, turklāt šādiem izstrādājumiem nereti pievieno daudz cukura un tauku, kas vēl vairāk pastiprina minētos procesus.

Pilngraudu graudaugi satur daudz veselībai svarīgu vielu – ne vien vitamīnus un minerālvielas, bet arī bioloģiski aktīvas vielas un antioksidantus. Viena no pilngraudaugu vērtīgākajām sastāvdaļām ir tieši šķiedrvielas.

Šķiedrvielu labumi

Nesenā pagātnē centās ražot pēc iespējas rafinētāku pārtiku, atdalot pārtikas šķiedras, taču 20. gadsimta beigās tika pierādīta pārtikas šķiedrvielu īpašā nozīme cilvēka uzturā.

• Šķiedrvielas labvēlīgi ietekmē cukura līmeni organismā, neļaujot tam pārlieku ātri uzsūkties asinīs;
• Veicina vēdera izeju;
• Palīdz kontrolēt svaru, to samazināt;
• Regulāri lietojot, samazinās žultsakmeņu veidošanās risks.

Kā apēst graudaugus?

Autors: brunie_makaroni
Autors: brunie_makaroni

Uztura speciāliste skaidro, ka vismaz pusi ikdienas graudaugu patēriņa vajadzētu uzņemt ar pilngraudu produktiem, tāpēc veikalā ir vērts aplūkot produkta marķējuma norādes. Labam pilngraudu produktam 100 gramos ir vismaz seši grami šķiedrvielu. Balto makaronu vietā vajadzētu dot priekšroku brūnajiem makaroniem, bet kviešu miltu vietā izvēlies, piemēram, auzu miltus.

Cik ilgi drīkst uzglabāt?

Autors: graudaugu_uzglabasana
Autors: graudaugu_uzglabasana

Graudus var glabāt divus trīs gadus – to kvalitāte nemazinās. Savukārt milti nav tik izturīgi. Īpaši ātri bojājas nepiesātinātās taukskābes, kas ir graudu dīgļos, tāpēc jāseko līdzi pilngraudu miltu derīguma termiņam. To pārsniedzot, tauki sāk oksidēties, milti kļūst rūgti un no veselīgiem pārtop kaitīgos, tādēļ rupja maluma un pilngraudu milti jāizlieto pēc iespējas ātrāk, norāda eksperte.

Vidēji miltos ir 7–13% olbaltumu, 1–2% taukvielu, 67% cietes. Zemāko šķiru miltos ir vairāk B grupas vitamīnu un E vitamīna, minerālvielu un šķiedrvielu nekā augstāko šķiru miltos. Jo zemāka miltu šķira, jo to sastāvs ir tuvāks graudu sastāvam.

3 ziņas par auzu pārslām

Autors: auzu_parslas
Autors: auzu_parslas

• Auzu pārslās ir augsts tauku saturs – tajās ir trīsreiz vairāk augu tauku nekā citos graudaugos;
• Auzu pārslas nedrīkst ilgstoši uzglabāt istabas temperatūrā, labāk – slēgtā traukā ledusskapī;
• Taukskābēm saskaroties ar skābekli, notiek oksidēšanās process – pārslas var kļūt rūgtenas.

Dažādo ēdienkarti!

"Lai putras neapniktu, katru rītu vēlams vārīt citu, turklāt arī katrā graudā ir atšķirīgs vērtīgo vielu sastāvs un proporcija. Kāpēc gan tradicionālās auzu putras vietā brokastīs nepagatavot griķus? Tajos ir trīsreiz vairāk dzelzs nekā citos graudos. Iespējams, arī mannas putra šķiet apnikusi un pliekana, tādēļ to var pagatavot, piemēram, ar ķirbi. Uzturvērtības ziņā pieticīgākā no visām graudaugu putrām ir kukurūzas putra – tajā ir salīdzinoši mazāk olbaltumvielu, šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu. Lai vai kā – graudaugi paver plašas variāciju iespējas, lai ikdienas maltītes padarītu garšīgākas un veselīgākas," teic  uztura speciāliste.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Lauma Medical kompresijas izstrādājumi

Kompresijas izstrādājumi ir viens no galvenajiem līdzekļiem vēnu varikozes slimību profilaksei un ārstēšanai. Uzzināsim vairāk par Lauma Medical kompresijas izstrādājumiem! 

Aktuālie piedāvājumi

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Kā sagatavoties vasarai? Un ne tikai…

Pavisam drīz mūs sagaida vasara, kad dzīve šķiet vienkāršāka, patīkamāka, interesantāka un garšīgāka. Šajā rakstā aplūkosim svarīgus gremošanas trakta slimību profilakses aspektus un sniegsim praktiskus padomus, kas palīdzēs rūpēties par savu organismu. 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

MARUSHA matu toniks ar rozmarīnu matu mitrināšanai, atjaunošanai un aizsardzībai pret karstumu

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar "MARUSHA Nord Ecosmetic" piedāvā testēt dabīgo matu toniku ar rozmarīnu, keratīnu un zīda proteīniem.

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai "Liepa"

RUUTe pieniņš sejas ādas attīrīšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar dabiskās kosmētikas zīmolu RUUTe® piedāvā testēt sejas ādu attīrošo pieniņu "Liepa", kas domāts jebkuram sejas ādas tipam un ko var izmantot arī acu zonai. 

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

“Ginerra” gremošanas sistēmas veselībai

Aprīlī Medicine.lv sadarbīobā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvā testēt uztura bagātinātāju “Ginerra”.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā