Kā veicināt veselīga uztura paradumus?
Latvijas Augļkopju asociācija 2011.gada 16.jūnijā aicina uz diskusiju mediju pārstāvjus un ekspertus (pavārus un uztura speciālistus). Diskusijas laikā tiks piedāvātas un meklētas jaunas idejas, kā plānot ikdienas ēdienkarti, kā radīt jaunas, vienkāršas, ikvienā virtuvē īstenojamas veselīgas idejas.
Uztura speciālisti iesaka ik dienas apsēst 2-4 porcijas augļu un ogu (ap 300 g). Taču lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju svaigus augļus un ogas katru dienu neēd vispār – to dara tikai nepilni 40% no mums*. Kā mudināt Latvijas iedzīvotājus ēst veselīgi? Šis jautājums tika uzdots arī pagājušajā gadā, kad Latvijas Augļkopju asociācija pirmo reizi aktualizēja šo jautājumu starp viedokļu līderiem.
Šefpavāra Ērika Dreibanta vadībā tiks revidēts tipiskā Latvijas iedzīvotāja ledusskapja saturs – kādi produkti tur ir par daudz, kādi jāpievieno? No ikdienā pieejamajiem produktiem gatavosim brokastis vai vakariņas, tās kombinējot ar augļiem un ogām. Šīs ēdienreizes ir izvēlētas, jo visbiežāk tiek gatavotas mājās. Bārmeņa Arvja Zēmaņa vadībā būs iespēja pagatavot un nogaršot dažādus atspirdzinošus dzērienus, kas pagatavoti, izmantojot svaigus augļus un ogas.
Diskusijas laikā tiks prezentēts unikāls "Augļu un ogu kalendārs", kas radīts, lai atvieglotu veselīgas, vitamīniem bagātas ikdienas ēdienkartes plānošanu, parādot, ka augļus un ogas var pievienot ne tikai desertiem vai dzērieniem, bet arī kombinēt tos ar gaļu, kartupeļiem, svaigiem un apstrādātiem dārzeņiem. Vai zinājāt, ka cūkgaļa lieliski garšos ne tikai ar āboliem un plūmēm, bet arī ar zemenēm? Kartupeļu biezputru gatavojot, var pievienot ābolus vai plūmes. Brokastu maizītēm ar sieru vai gaļu var uzlikt arī kādu šķēli banāna, ananāsa vai vīnogas.
Diskusijas laikā gatavoto ēdienu receptes un "Augļu un ogu kalendārs" tiks publicēts programmas "Augļi veselībai" mājaslapā www.augliveselibai.lv.
* Pēc Latvijas Augļkopju asociācijas pasūtījuma 2010.gada oktobrī veiktais pētījums par Latvijas iedzīvotāju augļu un ogu lietošanas paradumiem un informētības līmeni.
Latvijas Augļkopju asociācija
Pasākums, kas finansēts ar Eiropas Savienības un LR Zemkopības ministrijas atbalstu.
Līga Bērziņa,
projekta vadītāja