medicine.lv skaitļos

Lietotāji online274
Aktīvie uzņēmumi12804
Nozares raksti1636
Ekspertu atbildes21477
Kā top Dienišķā maize? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kā top Dienišķā maize?

Iļģuciema maiznīca konditoreja, www.imk.lv

Maizes cepšana šķiet viegls un ātrs process, kur vien nepieciešami milti, raugs, sāls un ūdens. Patiesībā mīklas gatavošana prasa atbilstošu tehnoloģisko procesu un režīmu ievērošanu, kā arī zināšanas.

Mīklas gatavošana

Banner 280x280

Gatavojot kviešu mīklu visas nepieciešamās izejvielas - miltus, raugu, ūdeni, sāli, cukuru, taukvielas, saber katlā un intensīvi apmēram 10-12 minūtes samīca viendabīgā, elastīgā mīklā. Mīcot mīklu, svarīgi ir pareizi pievienot nepieciešamo ūdens daudzumu. Ja mīkla būs par cietu, mīkla lēni rūgst, izstrādājumi būs mazi un blīvi, bet ja par mīkstu – izstrādājumi nenoturēs formu, būs izplūduši un neizskatīgi. Jāņem vērā, ka miltu kvalitāte un īpašības ir mainīgas un dažreiz tie saista vairāk, dažreiz mazāk ūdeni. Mīcīšanas laikā uzbriest visas mīklas sastāvdaļas.. Ir vajadzīgs liels fizisks spēks, lai intensīvi izmīcītu mīklu. Ja mīklu mīca ar rokām, visbiežāk to samīca nepietiekami. Ceptuvēs mīklas mīca speciālos mīklas mīcītājos. Labi izmīcīta mīkla ir nosacījums, lai maizes mīkstumā veidotos vienmērīga, smalka porainība. Pēc mīcīšanas mīklu raudzē, lai visas miltu sastāvdaļas pilnībā uzbriest, lai rūgšanas laikā izdalās ogļskābā gāze.
Lai maize būtu garšīgāka un daudzveidīgāka, parasti tiek pievienotas taukvielas, t.i. margarīns vai augu eļļa, cukurs, piena produkti, kā arī mīklai pievieno dažādu augu sēklas - saulespuķu sēklas, linsēklas un kukurūzas putraimus, sezamu, magones, speciāli sagatavotus sēklu maisījumus, vai arī citas piedevas un garšvielas, kā ķimenes, riekstus, rozīnes, sieru vai citas izejvielas.

Rudzu maizes gatavošana ir sarežģītāka, jo rudzu mīklām jābūt ar paaugstinātu skābumu, un pirms mīklas iejaukšanas jāgatavo ieraugs. Latvijā vēl ir saglabājušās senās rudzu maizes cepšanas tradīcijas un klona rudzu maizes gatavošana sākas ar miltu plaucēšanu, turpinās ar garu mīklas raudzēšanu un nobeigumā ar maizes cepšanu krāsnī.
• Miltu plaucēšana
Apmēram trešo daļu rudzu miltus aplej ar karstu ūdeni un labi izmaisa. Miltos esošā ciete sadalās līdz cukuriem, un pamazām karstais miltu un ūdens maisījums kļūst salds. Tad plaucējumu iztur un atdzesē (tradicionāli tas atdziest līdz pat 24 stundām). Daudzās pasaules valstīs šo garo mīklas gatavošanas procesu sen vairs nepraktizē, bet tieši šajā laikā veidojas skābju un aromāta priekšgājējvielas, kas nodrošina īpašo un izteikto rudzu maizes garšu un aromātu.
• Ieraudzēšana
Kad plaucējums ir atdzisis līdz apmēram 35–40°C temperatūrai, tam pievieno ieraugu, kurā aktīvi darbojas pienskābes baktērijas. Ātrāk to nedrīkst darīt, jo augstākā temperatūrā ieraugā esošās baktērijas iet bojā. Šādā veidā saldais plaucējums tiek ieskābēts un ieraudzēts, bet mīklā un maizē veidojas saldi skāba garša. Kad plaucējums ir pietiekami uzrūdzis un ieskābis, tiek gatavota mīkla - plaucējumam pievieno miltus, ūdeni, sāli, ķimenes un vēlreiz raudzē. Rūgšanas procesā veidojas ne tikai pienskābe, etiķskābe un citas organiskas vielas, bet izdalās arī ogļskābā gāze. Tā irdina mīklu un izceptā maizīte ir poraina.
Skābumu mīklā var nodrošināt arī ar speciāliem skābuma regulētājiem, tas vienkāršo un atvieglo maiznieku darbu. Tomēr, ja vēlamies izcept tradicionālu, aromātisku rudzu maizi, jāievēro garais mīklas gatavošanas cikls.
• Mīklas veidošana
Pēc raudzēšanas, kad mīkla ir palielinājusies apjomā, atslābusi, uzbriedušas un ūdeni saistījušas mīklas sastāvdaļas, to dala gabalos, veido atbilstošu formu un pirms cepšanas vēlreiz uzraudzē. Sverot mīklas sagataves jāatceras, ka cepšanas laikā no klaipiņa iztvaiko mitrums un samazinās svars, tādēļ mīklas sagatave vienmēr ir smagāka, nekā izceptā maize.
Maizes forma ir atkarīga no maizes veida, tā var būt garena vai apaļa, tievāka vai sapīta no vairākām daļām.
Rudzu mīkla pēc struktūras ir vāja, nedaudz lipīga un grūti veidojama, tādēļ tās forma visbiežāk ir garena vai ieapaļa. Tā kā rudzu – kviešu, pilngraudu un sēklu maizēm mīkla ir mīkstākas konsistences, tad tās bieži cep formās.
• Pēcraudzēšana
Gan kviešu, gan rudzu mīklas sagataves pirms cepšanas uzraudzē, jo dalīšanas un veidošanas laikā tās ir spiestas un veltnētas, līdz ar to ir vajadzīgs laiks, lai atjaunotos porainā mīklas struktūra. Pēcraudzēšanas laiks, tā sauc šo periodu, ir apmēram 1–2 stundas un tas notiek mitrā un siltā kamerā.
Dažās ceptuvēs, kur rudzu mīklu dala ar rokām, to bez raudzēšanas liek uz lizes un laiž krāsnī. Lai mīklu būtu vieglāk dalīt, rokas samitrina ūdenī, tomēr jāseko, lai veidotais klaipiņš nepaliek slapjš. Dalot ar rokām mīklu apstrādā saudzīgi un nesaspiež, tāpēc nav nepieciešamība to vēlreiz uzraudzēt.

Maizes cepšana
Cepšanas process ir ļoti svarīgs, jo lielā mērā nosaka izstrādājuma kvalitāti. Cepšanas laikā jēla, neēdama mīkla kļūst par sagremojamu, uzglabājamu un garšīgu izstrādājumu. Karstuma ietekmē mīklā norit daudzas pārmaiņas.
Kviešu maizi cep 220-240oC temperatūrā, rudzu maizi – 260-280oC. Cepšanas laiku un temperatūru ietekmē gan maizes masa un forma, gan krāsns. Pirmajās cepšanas minūtēs intensīvi notiek rūgšanas procesi un mīkla palielinās apjomā, tādēļ cepot kviešu maizi krāsnī nepieciešams nodrošināt tvaiku, rezultātā mīklas virspuse ir mitra, stiepjama un izstrādājumi palielinās apjomā. Ja krāsnī nav iespēja mitrināt mīklas sagatavi, maizei ir mazs apjoms vai garozā veidoja plaisas un plīsumi. Cepšanas laikā maizei izveidojas stingra, vienmērīga un zeltaini brūna garoziņa.
Cepot rudzu maizi cepšanas sākumā ir nepieciešama augstāka temperatūra, lai pēc iespējas ātrāk mīklas sagatave sakarst, nostiprinās garoziņa un uzsākas vienmērīgs maizes cepšanas periods. Rudzu maizes klaips jācep apmēram vienu stundu, bet ja tā masa ir vairāk par kilogramu, tad ilgāk. Pēc cepšanas rudzu maizes klaipi tiek nosmērēti ar cietes klīsteri, lai labāk saglabātos maizes aromāts un virsma būtu spīdīga. Garoza aizsargā maizes mīkstumu no mitruma zaudēšanas un apkārtējās vides mikroorganismiem.
To, vai maizes izstrādājumi ir izcepušies var noteikt:
• pēc cepšanas laika un garozas krāsas,
• piesitot pa klaipa apakšu jābūt dobjai skaņai,
• pēc svara,
• pēc temperatūras maizes centrā.

Maizes atdzesēšana
Tikko no krāsns izņemtu maizes klaipiņus nepieciešams atdzesēt, jo silta maize viegli deformējas un var saspiesties. Lai varētu maizi iesaiņot, tā jāatdzesē vismaz līdz 25oC temperatūrai. Rudzu maize atdziest lēnāk, iespējams pat līdz 12 stundām, šajā laikā tā ne tikai atdziest, bet arī nobriest, līdz ar to iegūst vienmērīgu, sausu struktūru ar izteiktu aromātu. *

*Avots: Pētījums "MAIZES LOMA MŪSDIENU UZTURĀ", sagatavots pēc Latvijas Maiznieku biedrības pasūtījuma. Darbu izstrādāja Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedra.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Operēt vai nogaidīt? Ārsti iesaka – operēt!

Operēt vai nogaidīt? Ārsti iesaka – operēt!

Kā rīkoties, ja jums noteikta diagnoze, kas agri vai vēlu prasīs ķirurģisku ārstēšanu, bet pašlaik īpaši netraucē? Doties uz operāciju pēc iespējas drīzāk, nogaidīt vai kaut kā sadzīvot ar simptomiem un cerēt, ka bez operācijas varbūt varēs iztikt? Par to vairāk pastāstīs ķirurgs Dr. Ilmārs Tračums.

Aktuālie piedāvājumi

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Jaunības eliksīrs: kompleksa atjaunošanas programma GESR klīnikā

Mūsdienu pasaulē rūpes par izskatu un veselību iegūst aizvien lielāku nozīmi, un katra sieviete cenšas pēc iespējas ilgāk saglabāt jaunību un skaistumu. Uzziniet, kā atgūt jaunību un pašpārliecību ar progresīvu pārveidošanās tehnoloģiju palīdzību estētiskās medicīnas un skaistumkopšanas klīnikā GESR!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Baudi svaigu maltīti, gatavojot retāk!

Glabājot pārtikas produktus vakuumā, produkti ilgāk ir svaigi, saglabājot savu smaržu un uzturvērtību. Iespēja ilgāk saglabāt svaigus pārtikas produktus ļaus jums retāk apmeklēt veikalu un iegādāties lielāku daudzumu produktu, ieekonomējot gan jūsu laiku, gan finanses. Kas ir VacSy®, un kādas ir VacSy® vakuuma pārtikas uzglabāšanas sistēmas priekšrocības?

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Bioptron gaisma cīņā pret novecošanos

Ādas izskatu ietekmē mūsu dzīvesveids, ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, kaitīgie ieradumi, ģenētika un daudzi citi faktori. Labā ziņa – ikviena no mums var parūpēties par savu sejas ādu un aizkavēt ādas novecošanos – uzziniet vairāk par gaismas terapiju ar Bioptron!

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: "Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Testa rezultāti:

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvāja testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un KERELAST 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Testa rezultāti: Aknu sargs

Testa rezultāti: Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvāja izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Testa rezultāti: ho-fi® original Na+ hlorofilīns – Latvijas dabas sniegtais spēks organisma restartam

Maijā Medicine.lv sadarbībā ar zīmolu everlab® piedāvāja testēt ho-fi® original Na+ hlorofilīnu organisma restartam.

"Dr. Leopolds" krēms AMICOS un gels "KERELAST 30+" sausas un sabiezējušas ādas kopšanai

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar "Dr. Leopolds" piedāvā testēt komplektu - krēmu "Amicos" sausai un sabiezējušai ādai un "Keralast 30+" gēlu sabiezējušas ādas un nagu kopšanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Jelgavas poliklīnika nodrošina pieejamus un kvalitatīvus medicīnas pakalpojumus diagnosticēšanā, slimību ārstēšanā, rehabilitācijā, slimību novēršanā un profilaktisku pasākumu veikšanā.

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgi, programma “Salabo cilvēku, klonē mikroķirurgu”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas mikroķirurgu komanda jau kopš kara sākuma Ukrainā sniegusi nenovērtējamu palīdzību, glābjot karā ievainotos cilvēkus. Latvijas mikroķirurgi - Olafs Libermanis un Mārtiņš Malzubris - nenogurstoši "labo" ievainotos cilvēkus.

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā