medicine.lv skaitļos

Lietotāji online189
Aktīvie uzņēmumi12792
Nozares raksti12007
Ekspertu atbildes21477
Kā top Dienišķā maize? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kā top Dienišķā maize?

Iļģuciema maiznīca konditoreja, www.imk.lv

Maizes cepšana šķiet viegls un ātrs process, kur vien nepieciešami milti, raugs, sāls un ūdens. Patiesībā mīklas gatavošana prasa atbilstošu tehnoloģisko procesu un režīmu ievērošanu, kā arī zināšanas.

Mīklas gatavošana

Banner 280x280

Gatavojot kviešu mīklu visas nepieciešamās izejvielas - miltus, raugu, ūdeni, sāli, cukuru, taukvielas, saber katlā un intensīvi apmēram 10-12 minūtes samīca viendabīgā, elastīgā mīklā. Mīcot mīklu, svarīgi ir pareizi pievienot nepieciešamo ūdens daudzumu. Ja mīkla būs par cietu, mīkla lēni rūgst, izstrādājumi būs mazi un blīvi, bet ja par mīkstu – izstrādājumi nenoturēs formu, būs izplūduši un neizskatīgi. Jāņem vērā, ka miltu kvalitāte un īpašības ir mainīgas un dažreiz tie saista vairāk, dažreiz mazāk ūdeni. Mīcīšanas laikā uzbriest visas mīklas sastāvdaļas.. Ir vajadzīgs liels fizisks spēks, lai intensīvi izmīcītu mīklu. Ja mīklu mīca ar rokām, visbiežāk to samīca nepietiekami. Ceptuvēs mīklas mīca speciālos mīklas mīcītājos. Labi izmīcīta mīkla ir nosacījums, lai maizes mīkstumā veidotos vienmērīga, smalka porainība. Pēc mīcīšanas mīklu raudzē, lai visas miltu sastāvdaļas pilnībā uzbriest, lai rūgšanas laikā izdalās ogļskābā gāze.
Lai maize būtu garšīgāka un daudzveidīgāka, parasti tiek pievienotas taukvielas, t.i. margarīns vai augu eļļa, cukurs, piena produkti, kā arī mīklai pievieno dažādu augu sēklas - saulespuķu sēklas, linsēklas un kukurūzas putraimus, sezamu, magones, speciāli sagatavotus sēklu maisījumus, vai arī citas piedevas un garšvielas, kā ķimenes, riekstus, rozīnes, sieru vai citas izejvielas.

Rudzu maizes gatavošana ir sarežģītāka, jo rudzu mīklām jābūt ar paaugstinātu skābumu, un pirms mīklas iejaukšanas jāgatavo ieraugs. Latvijā vēl ir saglabājušās senās rudzu maizes cepšanas tradīcijas un klona rudzu maizes gatavošana sākas ar miltu plaucēšanu, turpinās ar garu mīklas raudzēšanu un nobeigumā ar maizes cepšanu krāsnī.
• Miltu plaucēšana
Apmēram trešo daļu rudzu miltus aplej ar karstu ūdeni un labi izmaisa. Miltos esošā ciete sadalās līdz cukuriem, un pamazām karstais miltu un ūdens maisījums kļūst salds. Tad plaucējumu iztur un atdzesē (tradicionāli tas atdziest līdz pat 24 stundām). Daudzās pasaules valstīs šo garo mīklas gatavošanas procesu sen vairs nepraktizē, bet tieši šajā laikā veidojas skābju un aromāta priekšgājējvielas, kas nodrošina īpašo un izteikto rudzu maizes garšu un aromātu.
• Ieraudzēšana
Kad plaucējums ir atdzisis līdz apmēram 35–40°C temperatūrai, tam pievieno ieraugu, kurā aktīvi darbojas pienskābes baktērijas. Ātrāk to nedrīkst darīt, jo augstākā temperatūrā ieraugā esošās baktērijas iet bojā. Šādā veidā saldais plaucējums tiek ieskābēts un ieraudzēts, bet mīklā un maizē veidojas saldi skāba garša. Kad plaucējums ir pietiekami uzrūdzis un ieskābis, tiek gatavota mīkla - plaucējumam pievieno miltus, ūdeni, sāli, ķimenes un vēlreiz raudzē. Rūgšanas procesā veidojas ne tikai pienskābe, etiķskābe un citas organiskas vielas, bet izdalās arī ogļskābā gāze. Tā irdina mīklu un izceptā maizīte ir poraina.
Skābumu mīklā var nodrošināt arī ar speciāliem skābuma regulētājiem, tas vienkāršo un atvieglo maiznieku darbu. Tomēr, ja vēlamies izcept tradicionālu, aromātisku rudzu maizi, jāievēro garais mīklas gatavošanas cikls.
• Mīklas veidošana
Pēc raudzēšanas, kad mīkla ir palielinājusies apjomā, atslābusi, uzbriedušas un ūdeni saistījušas mīklas sastāvdaļas, to dala gabalos, veido atbilstošu formu un pirms cepšanas vēlreiz uzraudzē. Sverot mīklas sagataves jāatceras, ka cepšanas laikā no klaipiņa iztvaiko mitrums un samazinās svars, tādēļ mīklas sagatave vienmēr ir smagāka, nekā izceptā maize.
Maizes forma ir atkarīga no maizes veida, tā var būt garena vai apaļa, tievāka vai sapīta no vairākām daļām.
Rudzu mīkla pēc struktūras ir vāja, nedaudz lipīga un grūti veidojama, tādēļ tās forma visbiežāk ir garena vai ieapaļa. Tā kā rudzu – kviešu, pilngraudu un sēklu maizēm mīkla ir mīkstākas konsistences, tad tās bieži cep formās.
• Pēcraudzēšana
Gan kviešu, gan rudzu mīklas sagataves pirms cepšanas uzraudzē, jo dalīšanas un veidošanas laikā tās ir spiestas un veltnētas, līdz ar to ir vajadzīgs laiks, lai atjaunotos porainā mīklas struktūra. Pēcraudzēšanas laiks, tā sauc šo periodu, ir apmēram 1–2 stundas un tas notiek mitrā un siltā kamerā.
Dažās ceptuvēs, kur rudzu mīklu dala ar rokām, to bez raudzēšanas liek uz lizes un laiž krāsnī. Lai mīklu būtu vieglāk dalīt, rokas samitrina ūdenī, tomēr jāseko, lai veidotais klaipiņš nepaliek slapjš. Dalot ar rokām mīklu apstrādā saudzīgi un nesaspiež, tāpēc nav nepieciešamība to vēlreiz uzraudzēt.

Maizes cepšana
Cepšanas process ir ļoti svarīgs, jo lielā mērā nosaka izstrādājuma kvalitāti. Cepšanas laikā jēla, neēdama mīkla kļūst par sagremojamu, uzglabājamu un garšīgu izstrādājumu. Karstuma ietekmē mīklā norit daudzas pārmaiņas.
Kviešu maizi cep 220-240oC temperatūrā, rudzu maizi – 260-280oC. Cepšanas laiku un temperatūru ietekmē gan maizes masa un forma, gan krāsns. Pirmajās cepšanas minūtēs intensīvi notiek rūgšanas procesi un mīkla palielinās apjomā, tādēļ cepot kviešu maizi krāsnī nepieciešams nodrošināt tvaiku, rezultātā mīklas virspuse ir mitra, stiepjama un izstrādājumi palielinās apjomā. Ja krāsnī nav iespēja mitrināt mīklas sagatavi, maizei ir mazs apjoms vai garozā veidoja plaisas un plīsumi. Cepšanas laikā maizei izveidojas stingra, vienmērīga un zeltaini brūna garoziņa.
Cepot rudzu maizi cepšanas sākumā ir nepieciešama augstāka temperatūra, lai pēc iespējas ātrāk mīklas sagatave sakarst, nostiprinās garoziņa un uzsākas vienmērīgs maizes cepšanas periods. Rudzu maizes klaips jācep apmēram vienu stundu, bet ja tā masa ir vairāk par kilogramu, tad ilgāk. Pēc cepšanas rudzu maizes klaipi tiek nosmērēti ar cietes klīsteri, lai labāk saglabātos maizes aromāts un virsma būtu spīdīga. Garoza aizsargā maizes mīkstumu no mitruma zaudēšanas un apkārtējās vides mikroorganismiem.
To, vai maizes izstrādājumi ir izcepušies var noteikt:
• pēc cepšanas laika un garozas krāsas,
• piesitot pa klaipa apakšu jābūt dobjai skaņai,
• pēc svara,
• pēc temperatūras maizes centrā.

Maizes atdzesēšana
Tikko no krāsns izņemtu maizes klaipiņus nepieciešams atdzesēt, jo silta maize viegli deformējas un var saspiesties. Lai varētu maizi iesaiņot, tā jāatdzesē vismaz līdz 25oC temperatūrai. Rudzu maize atdziest lēnāk, iespējams pat līdz 12 stundām, šajā laikā tā ne tikai atdziest, bet arī nobriest, līdz ar to iegūst vienmērīgu, sausu struktūru ar izteiktu aromātu. *

*Avots: Pētījums "MAIZES LOMA MŪSDIENU UZTURĀ", sagatavots pēc Latvijas Maiznieku biedrības pasūtījuma. Darbu izstrādāja Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedra.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

shroomium.eu, internetveikals

shroomium.eu, internetveikals

"SHROOMIUM" piedāvā augstas kvalitātes funkcionālo sēņu ekstraktus – Lion’s Mane un Reishi. Adaptogēni prāta asumam, fokusam un labsajūtas atbalstam. Dabīgs veids kā mazināt stresu un uzlabot atmiņu. Ražots Latvijā, sertificēts un bagāts ar beta-glikāniem un aktioksidantiem.  

Esam sēņu entuziasti, kuri tic, ka labi cilvēki ir pelnījuši labas sēnes. Esam droši, ka ikviens ikdienā lietojot SHROOMIUM sēņu ekstraktus var kļūt laimīgāks savā prātā un ķermenī. Mūsu produkti ir ražoti tepat Latvijā, izmantojot augstākās kvalitātes izejvielas un modernas ražošanas metodes. Mēs rūpīgi sekojam līdzi katram ražošanas posmam, lai nodrošinātu, ka Tu saņemsi tikai labāko. Mēs ticam, ka mūsu produkts ir piemērots tiem, kas vēlas uzlabot savu ikdienu, paaugstināt koncentrēšanos un veicināt vispārējo labsajūtu.

Esam savu produktu lielākie fani, ikdienā lietojot sēņu ekstraktus un daloties ar iegūtajām zināšanām. Mēs iestājamies par dabīgas izcelsmes un praksē pārbaudītiem produktiem, tādēļ vari būt drošs, ka mūsu produkti ir augstākās kvalitātes.

Nedēļas tēma

Kas ir varikoze, un kāpēc tās ārstēšana ir būtiska?

Kas ir varikoze, un kāpēc tās ārstēšana ir būtiska?

Varikoze ir apakšējo ekstremitāšu slimība, kas var skart cilvēkus jebkurā vecumā. Lauma Medical sortimentā ir dažādu modeļu kompresijas izstrādājumi, un tos noteikti var izmantot varikozes gadījumā. Kompresijas izstrādājumi palīdz uzlabot asins plūsmu un samazināt diskomfortu, kas saistīts ar šo slimību. Uzzināsim vairāk! 

Aktuālie piedāvājumi

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Aicinājums piedalīties pētījumā par sieviešu veselības pratību 

Aicinājums piedalīties pētījumā par sieviešu veselības pratību 

Lai izprastu, cik liela nozīme bijusi veselības mācības apguvei izglītības iestādēs un kā tā ietekmē sieviešu veselības pratību reproduktīvā vecumā, tiek veikts medicīnas pētījums, kura ietvaros tiek aicinātas piedalīties sievietes reproduktīvā vecumā. Uzzināsim vairāk! 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Testa rezultāti: "Gusto" putas sejas mazgāšanai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar  SIA “Gusto" piedāvāja izmēģināt  “Gusto” putas sejas mazgāšanai.

Testa rezultāti: Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Testa rezultāti: Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja testēt "Protivity Ultra" – sabalansētu aminoskābju kompleksu, kas palīdz papildināt olbaltumvielu deficītu, paātrināt muskuļu atjaunošanos un palielināt izturību. 

"Assimilator" gremošanas enzīmu komplekss ar A un D vitamīniem

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvā izmēģināt "Assimilator" – enzīmu kompleksu ar A un D vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu, mazināt smaguma sajūtu pēc ēšanas un veicināt barības vielu uzsūkšanos.

Testa rezultāti: Acorus Balance Collagen – kolagēns Tavam skaistumam un veselībai!

Testa rezultāti: Acorus Balance Collagen – kolagēns Tavam skaistumam un veselībai!

Martā Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Dabas Tēja" piedāvāja izmēģināt "Acorus Balance Collagen" komplektu skaistumam un veselībai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26402790
  2. +371 28750004
  3. info@shroomium.eu
  4. https://www.shroomium.eu/

Juridiskie dati

  1. 40203094388
  2. 21.09.2017
  3. Brīvības iela 40 – 30, Rīga, LV-1050
  4. 2024
  5. 1
  6. 1

Apraksts

"SHROOMIUM" piedāvā augstas kvalitātes funkcionālo sēņu ekstraktus – Lion’s Mane un Reishi. Adaptogēni prāta asumam, fokusam un labsajūtas atbalstam. Dabīgs veids kā mazināt stresu un uzlabot atmiņu. Ražots Latvijā, sertificēts un bagāts ar beta-glikāniem un aktioksidantiem.  

Esam sēņu entuziasti, kuri tic, ka labi cilvēki ir pelnījuši labas sēnes. Esam droši, ka ikviens ikdienā lietojot SHROOMIUM sēņu ekstraktus var kļūt laimīgāks savā prātā un ķermenī. Mūsu produkti ir ražoti tepat Latvijā, izmantojot augstākās kvalitātes izejvielas un modernas ražošanas metodes. Mēs rūpīgi sekojam līdzi katram ražošanas posmam, lai nodrošinātu, ka Tu saņemsi tikai labāko. Mēs ticam, ka mūsu produkts ir piemērots tiem, kas vēlas uzlabot savu ikdienu, paaugstināt koncentrēšanos un veicināt vispārējo labsajūtu.

Esam savu produktu lielākie fani, ikdienā lietojot sēņu ekstraktus un daloties ar iegūtajām zināšanām. Mēs iestājamies par dabīgas izcelsmes un praksē pārbaudītiem produktiem, tādēļ vari būt drošs, ka mūsu produkti ir augstākās kvalitātes. 
Vairāk

Foto 3

Veselīgs uzturs
Kvalitatīvi uztura bagātinātāji
Imunitātei un smadzenēm

Mājas lapa internetā