medicine.lv skaitļos

Lietotāji online312
Aktīvie uzņēmumi12818
Nozares raksti1621
Ekspertu atbildes21477
Kā sākt ēst veselīgāk? Iesaka uztura speciāliste : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kā sākt ēst veselīgāk? Iesaka uztura speciāliste

Lai arī janvāris ir laiks, kad daudzi plāno un sāk ieviest izmaiņas savā dzīvesveidā, AS “Putnu fabrika Ķekava” veiktā aptauja* liecina, ka divas trešdaļas jeb 67% Latvijas iedzīvotāju neplāno mainīt savu ikdienas ēdienkarti un vēl 12% par to nav domājuši. Vienlaikus uztura speciāliste Eva Kataja aicina uzsākt pārmaiņas, jo jau vairākus gadus statistikas dati parāda – ap 60% cilvēku Latvijā ir liekais svars vai aptaukošanās. Speciāliste ierosina sākt ar maziem, bet nozīmīgiem soļiem.

Motivē sevi ilgstošām pārmaiņām

Katru pārmaiņu ieviešanu ir labi sākt, apzinoties mērķi, kāpēc to darām. “Liekais svars un aptaukošanās nav jautājums par pievilcīgu izskatu vai peldkostīmu sezonu, bet gan mūsu veselību. Normāls svars un pilnvērtīgs uzturs ļaus dzīvot enerģiskāk, ilgāk un kvalitatīvāk. Aicinu apzināties, ka organismam tas ir tikpat nozīmīgi kā dažādu saslimšanu savlaicīga ārstēšana un profilakse,” uzsver speciāliste. Lai noskaidrotu, kā jūtas tavs ķermenis, ir vērts vismaz reizi gadā apmeklēt ģimenes ārstu, veikt analīzes un saprast, kāpēc un kā nepieciešams parūpēties par to.

Neuzķeries uz ātrām diētām un mītiem

Striktas diētas, strauja svara samazināšana, atteikšanās no atsevišķiem produktiem vai produktu grupām, negaršīgu brīnumu produktu ēšana – vairumā gadījumu tas nav vajadzīgs, lai uzlabotu savu veselību. Piemēram, nepamatota atteikšanās no piena produktiem, olām vai gaļas, var ne tikai samazināt nepieciešamo uzturvielu uzņemšanu, bet arī veicināt našķošanos. Uztura speciāliste norāda, ka straujas ēdienkartes izmaiņas un svara svārstības ķermenim var vairāk kaitēt nekā palīdzēt, tāpēc svarīgāk par tūlītējiem rezultātiem ir kvalitatīvas un daudzveidīgas pārtikas uzņemšana. Jauni paradumi, kas ērti un ilgstoši iekļaujas ikdienā.

Sāc ar atklātību pret sevi

Katram cilvēkam liekā svara iemesli noteikti būs atšķirīgi, tāpēc pirmais solis ir objektīvi ieraudzīt, kādu uzturu un cik bieži ēdam. Uztura speciāliste aicina dažas dienas pierakstīt savas ikdienas maltītes un uzkodas, jo citādi daļai cilvēku ir tendence situāciju izpušķot – pārlieku kritizēt savas izvēles vai tieši otrādi, noliegt neveselīgus paradumus.

Izvērtē savu ēdienkarti, atbildot uz deviņiem jautājumiem

Banner 280x280

Uztura speciāliste aicina paskatīties uz uzturu daudzpusīgi, lai apzinātos, cik dažādi ir veidi, kā ieviest izmaiņas savā ikdienā. Pirmais solis - atklāti atbildēt uz vienkāršiem, speciālistes piedāvātiem jautājumiem, kas var parādīt nepieciešamo pārmaiņu virzienu:

  1. Vai es uzņemu nepieciešamo daudzumu šķidruma – ūdeni, tējas? Vai tas ikdienā veido aptuveni 1,5 litrus? Precīzu ķermenim nepieciešamā ūdens daudzumu var aprēķināt, 30 ml ūdens sareizinot ar katru ķermeņa masas kilogramu.
  2. Vai apēsto augļu un dārzeņu daudzums ik dienu ir vienāds ar piecām manām saujām? Šādi vienkāršotā veidā varam saprast, vai ēdam tos pietiekami.
  3. Vai manā ēdienkartē ir olbaltumvielas saturoši produkti divas, trīs reizes dienā? Cik bieži un kādus gaļas un zivs produktus es ēdu? Treknās zivis un putnu gaļa ir tā, ko mums vajadzētu uzturā iekļaut biežāk, savukārt rūpnieciski pārstrādātus gaļas produktus mazāk. Gaļa satur ne tikai olbaltumvielas, bet arī B grupas vitamīnus, cinku un dzelzi, kas ir būtiski vispārējai veselībai. Vai es katru nedēļu ēdu pākšaugus, vai tie ir tikai uz Ziemassvētku mielasta galda?
  4. Vai es uzņemu taukvielas un kādas? Vai ēdu olīveļļu, riekstus, sēklas? Svarīgi atcerēties, ka ar uzturu ir jāuzņem arī tauki, tie veic nozīmīgas funkcijas, un nevajag baidīties, piemēram, ēst vistas spārniņus vai sieru.
  5. Cik daudz un kādā veidā es uzņemu ogļhidrātus? Cik daudz un bieži es lietoju tādus ogļhidrātiem piesātinātus produktus kā cukuru, ātrās uzkodas un alkoholu? Vai ēdienkartē ir pilngraudu produkti? Vai es katru dienu ēdu produktus ar pievienoto cukuru? Kādas kvalitātes tie ir?
  6. Vai es lietoju garšvielas, vai arī uzlaboju ēdienu tikai ar sāli?
  7. Vai manā uzturā ir fermentēti produkti? Skābēti kāposti, gurķi, bietes un citi, kas īpaši aktuāli ziemas sezonā?
  8. Kā es pagatavoju ēdienu? Cik daudz cepu? Vai ēdu arī grilētus un svaigus produktus?
  9. Cik regulāri es ēdu? Vai un cik bieži našķojos? Vai es pārēdos?

Sper vieglāko, nevis lielāko soli

Ko darīt, ja vairākas reizes nav izdevies ieviest izmaiņas savā ēdienkartē vai vienkārši nevēlies atteikties no saviem iecienītākajiem produktiem? Uztura speciāliste ir pārliecināta, ka jāsāk ar sev vieglākajām izmaiņām un jāuztrenē pārliecība, ka man izdodas un tam patiesi ir jēga. Uzreiz kardinālas izmaiņas nav nepieciešamas.

Uztura speciāliste norāda, ka cilvēki bieži domā kategorijās – ieviest striktu ēdienkarti tikai ar veselīgiem produktiem, vai arī uzturam nepievērst uzmanību vispār. Taču iespēju ir daudz vairāk. Ja tev garšo cepta gaļa un ikdienā redzi, ka pārāk bieži ēd ceptus ēdienus, varbūt vērts iegādāties cepammaisus, kur tā būs ne mazāk sulīga un aromātiska? Jebkurš uzlabojums ir nozīmīgs. Pārmaiņas nevar būt pārāk mazas. Speciālistes praksē ir pierādījies, ka tieši nelielas korekcijas, kas cilvēkam nerada diskomfortu, nes rezultātus.

Palutini sevi ar aromātisku un minerālvielām bagātu ēdienu

Kuram gan nepatīk sevi palutināt ar ēdienu? Tā ir bauda, kas dzīvei piešķir prieku. Viens no veidiem, kā to darīt, vienlaikus rūpējoties par savu organismu, ir izvēloties vietējos un sezonālos produktus. “Protams, ja skatāmies tikai no olbaltumvielu un tauku satura, piemēram, vietējā vistas gaļa un ārvalstu būtiski neatšķirsies. Taču gaļa, tāpat kā citi produkti, mums var sniegt arī vitamīnus, vērtīgas minerālvielas,  kuras noteikti būs vairāk vietējos produktos.  Vietējie ražotāji ir viegli sasniedzami, ļaujot pārliecināties arī par visu produkcijas tapšanas procesu. Ja gribam sev iegātāties pašu labāko, tad ir vērts pievērst uzmanību gan izcelsmei, gan audzēšanas apstākļiem, jo tas viss ir savstarpēji saistīts un ietekmē produktu kvalitāti. Atšķirību var sajust arī gardēžu mēles kārpiņas,” atzīst uztura speciāliste.

*Aptaujas laikā tika veiktas intervijas interneta vidē ar 702 respondentiem vecuma grupā no 18 līdz 74 gadiem.  Dati tika ievākti laika posmā no 15. līdz 20. decembrim.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā