medicine.lv skaitļos

Lietotāji online170
Aktīvie uzņēmumi12783
Nozares raksti11999
Ekspertu atbildes21477
Kā pareizi sasaldēt un atkausēt pārtikas produktus? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kā pareizi sasaldēt un atkausēt pārtikas produktus?

Produktu saldēšana ir viens no labākajiem veidiem, kā pagarināt vairāku pārtikas produktu glabāšanas laiku un cīnīties ar pārtikas izšķērdēšanu. Tomēr, ja produkti tiek sasaldēti nepareizi vai arī saldētavā tie tiek uzglabāti pārāk ilgi, tad pēc kāda laika tevi varētu sagaidīt nepatīkams pārsteigums. Kā pareizi sasaldēt un atkausēt pārtikas produktus, lai nezaudētu to garšu un kvalitāti pat pēc vairākiem mēnešiem, skaidro "LG Electronics" (LG).

Ar ko sākt?

Foto: Freepik.com/ freepik

Pirms uzsākat šīs vasaras sezonas produktu saldēšanu, izvērtē, vai saldētavā ir vietas jauniem produktiem. Pārskati tajā esošos produktus, un tos, kas saldētavā atrodas pārāk ilgi vai arī neatceries, kad kāds no tiem ir saldētavā ielikts – drošāk būtu to izmest, lai pēcāk izvairītos no bojātu produktu lietošanas uzturā.

Pirms produktu saldēšanas parūpējies par atkārtoti noslēdzamiem traukiem, saldētavām paredzētiem maisiņiem dažādos izmēros, biezu foliju un marķieri datēšanai, kad pārtika tiek ievietota saldētavā. Uzrakstot datumu, tu aiztaupīsi laiku minējumiem, vai produkts vēl ir derīgs vai nē. Tas arī palīdz ievērot principu “pirmais iekšā, pirmais ārā”, lai vispirms izmantotu tos produktus, kas saldētavā tika ielikti visātrāk.

Savukārt gadījumos, kad nepieciešams ātri sasaldēt, piemēram, paša pagatavotu saldējumu vai citus pārtikas produktus, pārliecinies, vai tavā ledusskapī nav iestrādāta Express Freeze funkcija. To ieslēdzot, saldētava pavisam īsā laika posmā sasaldēs tajā ieliktos produktus.

Kā pareizi sasaldēt pārtiku?

Neapstrādāta gaļa un jūras veltes

Banner 280x280

Ja gaļu un jūras veltes neplāno pagatavot uzreiz, ledusskapī šos produktus vēlams turēt ne vairāk par četrām dienām, lai tie nezaudētu vitamīnus un citas vērtīgas uzturvielas, kā arī, lai tajos nesāktu veidoties kaitīgās baktērijas. 

Kā sasaldēt: gadījumos, kad svaigu gaļu vai jūras veltes vēlies sasaldēt – tos ieteicams izņemt no iepakojuma un aptīt ar cepamo papīru, foliju vai ievietot speciālā uzglabāšanas maisiņā. Tas palīdzēs novērst saldētavas radītos bojājumus produktam, kā arī pagarinās to uzglabāšanas laiku.

Uzglabāšana: svaigas, termiski neapstrādātas gaļas un jūras velšu uzglabāšanas termiņš ir atkarīgs no saldētavā esošās temperatūras. Pie temperatūras no -18 līdz -12 °C, aptuvenais produktu uzglabāšanas laiks ir četri līdz astoņi mēneši, savukārt pie augstākas temperatūras – no -24 līdz -18 °C, tos drīkst saldētavā uzglabāt aptuveni 10-12 mēnešus. Savukārt, ja uzglabāsi jau sagrieztu gaļu mazākos gabalos, tad tās glabāšanas termiņš jāsamazina uz pusi, savukārt maltās gaļas glabāšanas termiņš ir četras reizes mazāks.

Svaigi augļi un dārzeņi

Kā sasaldēt augļus: pirms to ielikšanas traukā vai maisiņā augļus nepieciešams nomazgāt, ļaujot tiem pilnībā nožūt. Savukārt, tādus lielāka izmēra augļus kā meloni, varat sagriezt arī gabaliņos.

Kā sasaldēt dārzeņus: nomazgā un sagatavo dārzeņus tāpat kā tad, kad tos grasītos ēst, piemēram, sasmalcini burkānus vai sagriez brokoļus, vien svarīgi ļaut tiem pilnībā nožūt pirms likšanas saldētavā.

Uzglabāšana: svaigus augļus un dārzeņus saldētavā var uzglabāt astoņus līdz 12 mēnešus. Savukārt, ja šo termiņu pārsniegsi – augļi un dārzeņi var zaudēt to garšas kvalitāti.

Maize

Kā sasaldēt: veikalā pirktu maizi varat uzglabāt saldētavā tās oriģinālajā iepakojumā. Attiecībā uz mājās pagatavotu vai maiznīcā iegādātu maizi pārliecinies, vai tā ir pilnībā atdzisusi. Pēc tam maizi ieteicams ietīt, piemēram,  folijā, lai nodrošinātu maizes svaiguma saglabāšanu.

Uzglabāšana: veikalā iegādāto maizi var uzglabāt saldētavā līdz trim mēnešiem, bet mājās vai vietējā maiznīcā gatavotu maizi – līdz sešiem mēnešiem. Savukārt, ja glabāsi to ilgāk, tad maize saldētavā var sabojāties.

Iepriekš pagatavotas maltītes

Arī pašu gatavās maltītes ir lieliski piemērotas sasaldēšanai un vēlākai to baudīšanai.

Kā sasaldēt: sākumā nepieciešams pārliecināties, vai pagatavotā maltīte ir pilnībā atdzisusi, pēc tam to nepieciešams ievietot saldētavai piemērotā traukā vai speciālā maisiņā, ko iespējams cieši noslēgt.

Uzglabāšana: iepriekš pagatavotas maltītes ar termiski apstrādātu gaļu saldētavā var uzglabāt divus līdz sešus mēnešus, savukārt olu saturošus sacepumus vislabāk apēst divu trīs mēnešu laikā.

Kā pareizi atkausēt pārtiku?

Ir gadījumi, kad atsevišķus pārtikas produktus varat izmantot tieši no saldētavas, piemēram, saldētas ogas, kuras vari uzreiz ievietot blenderī. Taču citos gadījumos tev būs iepriekš jāplāno un pareizi jāatkausē ēdiens, pirms tā izmantošanas, jo īpaši tas attiecas uz jēlu gaļu.

Vislabāk produktu atkausēt, ievietojot to ledusskapī, taču tas prasīs ilgāku laiku – gaļas atkausēšana prasīs aptuveni 24 stundas. Tu vari atkārtoti sasaldēt atkausētus produktus, taču tādējādi var nākties upurēt produktu kvalitāti. Iespējama produktu atkausēšana arī aukstā ūdenī – tā ir ātrāka, taču tai nepieciešams veltīt vairāk uzmanības. Pirms produktu ievietošanas vēsā ūdenī pārliecinies, vai tie atrodas hermētiskā maisiņā, lai tajā neiekļūtu ūdens. Iemērc maisiņu aukstā ūdenī un nomaini ūdeni ik pēc 30 minūtēm. Izmantojot šo metodi, produktus nepieciešams pagatavot nekavējoties. Taču, ja produktu atkausē mikroviļņu krāsnī, ieteicams tos pagatavot uzreiz.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Kas ir varikoze, un kāpēc tās ārstēšana ir būtiska?

Kas ir varikoze, un kāpēc tās ārstēšana ir būtiska?

Varikoze ir apakšējo ekstremitāšu slimība, kas var skart cilvēkus jebkurā vecumā. Lauma Medical sortimentā ir dažādu modeļu kompresijas izstrādājumi, un tos noteikti var izmantot varikozes gadījumā. Kompresijas izstrādājumi palīdz uzlabot asins plūsmu un samazināt diskomfortu, kas saistīts ar šo slimību. Uzzināsim vairāk! 

Aktuālie piedāvājumi

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Aicinājums piedalīties pētījumā par sieviešu veselības pratību 

Aicinājums piedalīties pētījumā par sieviešu veselības pratību 

Lai izprastu, cik liela nozīme bijusi veselības mācības apguvei izglītības iestādēs un kā tā ietekmē sieviešu veselības pratību reproduktīvā vecumā, tiek veikts medicīnas pētījums, kura ietvaros tiek aicinātas piedalīties sievietes reproduktīvā vecumā. Uzzināsim vairāk! 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Testa rezultāti: Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Testa rezultāti: Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja testēt "Protivity Ultra" – sabalansētu aminoskābju kompleksu, kas palīdz papildināt olbaltumvielu deficītu, paātrināt muskuļu atjaunošanos un palielināt izturību. 

"Assimilator" gremošanas enzīmu komplekss ar A un D vitamīniem

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvā izmēģināt "Assimilator" – enzīmu kompleksu ar A un D vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu, mazināt smaguma sajūtu pēc ēšanas un veicināt barības vielu uzsūkšanos.

Testa rezultāti: Acorus Balance Collagen – kolagēns Tavam skaistumam un veselībai!

Testa rezultāti: Acorus Balance Collagen – kolagēns Tavam skaistumam un veselībai!

Martā Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Dabas Tēja" piedāvāja izmēģināt "Acorus Balance Collagen" komplektu skaistumam un veselībai.

Testa rezultāti: HealthAid® A to Z Multivit vitamīnu un minerālvielu komplekss

Testa rezultāti: HealthAid® A to Z Multivit vitamīnu un minerālvielu komplekss

Martā Medicine.lv sadarbībā ar SIA "HealthAid Baltics" piedāvāja izmēģināt HealthAid® A to Z Multivit vitamīnu un minerālvielu kompleksu.

Izstāsti Latvijai veselības receptes