Kā pareizi plānot maltītes un uzturēt sevi labā formā, strādājot no mājām?
Raksta autore: Madara Meiere, uztura trenere
Šobrīd lielākā daļa laika tiek pavadīta mājās, bieži vien darba zona tiek iekārtota virtuvē, attālinātās tikšanās notiek turpat, arī izklaides tiek organizētas mājās. Ņemot vērā, ka, uzturoties savā dzīvesvietā, ēdiens lielākoties ir teju rokas stiepiena attālumā, ir svarīgi izvērtēt, kāda pārtika ik dienu ir pieejama, lai ieviestu veselīgus ēšanas paradumus. Uztura un maltīšu plānošana sākas mājās, kur izveidojam ēdienreižu grafiku un pārskatam, kādi produkti jau ir pieejami, un turpinās veikalā, kad veicam izvēles par labu konkrētiem produktiem.
Padomi, kuri palīdzēs iepirkšanos veikalā padarīt efektīvāku un veselīgāku
Autors: iepirkshanas
1. Ieplāno, kuras viena divas dienas būs iepirkšanās dienas nedēļai un ko vēlēsies šajā nedēļā pagatavot. Maltītēm nav jābūt sarežģītām, tās var būt viegli pagatavojamas, tomēr piedomā, lai tās būtu pilnvērtīgas. Ja dienā nepieciešamas divas trīs pamata ēdienreizes un divas trīs uzkodas starp ēdienreizēm, tad plāno maltītes tā, lai katrai ēdienreizei būtu divas trīs opcijas. Vairāk versijas nav nepieciešamas, ja iegādāsies produktus par daudz, tie sabojāsies, un veidosies pārtikas pārpalikumi, kā arī būs lieki iztērēti līdzekļi.
2. Pirms izveido sarakstu, paskaties, kas mājās jau ir. Iespējams, krājumos jau ir vairāk kā trīs opcijas pusdienām, brokastīm un vakariņām. Tad plāno iepirkumus tā, lai nepieciešami būtu tikai svaigi augļi, dārzeņi, vājpiena produkti, gaļa, zivis. Iepirkumu sarakstu veido tā, lai katrā ēdienreizē būtu pārstāvētas visas uzturvielu grupas. Papildu tam, grupē produktus sarakstā pa uzturvielu grupām. Šādi iepirkšanās būs raita un organizēta.
Autors: produktu_izvele
3. Izvēlies finansiāli izdevīgākos piedāvājumus un neiepērcies pēc principa dārgāks produkts – labāks sastāvs. Pievērs uzmanību gan produktus sastāvam, gan uzturvērtības tabulai, gan cenai. Šobrīd veikalos noris dažādas akcijas, kur tiek piedāvāti produkti par tiešām izdevīgām cenām, kas dod iespēju ne tikai iekļauties savā pārtikai atvēlētajā budžetā, bet pat ietaupīt.
4. Ieplāno uz veikalu doties, kad esi paēdis. Mēs labi zinām, kā visi spīdīgie iepakojumi un cukurotie dzērieni mūs hipnotizē, ja neesam paēduši. Tas ir cilvēcīgi un fizioloģiski izskaidrojams, jo cukurs un kviešu izstrādājumi ir ātrā enerģija, ko mūsu ķermenis atpazīst un tādēļ pieprasa. Ja pa ceļam iepirkumu groziņā iekrīt kāds papildinājums sarakstam – uzdod sev jautājumu: "Vai man šis ir nepieciešams, vai vienkārši šobrīd esmu izsalcis?"
5. Ievies ieradumu apskatīt un lasīt produktu etiķetes. Ja produkta sastāvā ir gandrīz visa "Mendeļejeva tabula" vai, lai sastāvdaļas atpazītu, ir nepieciešama vārdnīca, tad produkts ir piedzīvojis krietnu apstrādi laboratorijā un rūpnīcā, un organismam tas nebūs vēlams. Izvēlies svaigus, pilnvērtīgus produktus un pagatavo maltīti mājās pats! Arī uzkodas starp ēdienreizēm organizē pēc iespējas veselīgākas – rieksti, piemēram, mandeles vai valrieksti, zemesriekstu sviests ar sagrieztiem augļiem pēc izvēles, vai pašgatavota mērcīte ar dārzeņiem – sajauc kopā raudzētu piena produktu ar šķipsniņu sāls, saspaidītu avokado un kaltētu papriku, ko pārlej svaigiem dārzeņiem.
Ja iepirkumu grozā tomēr iekrīt kāds krāsaināks iepakojums ar "Mendeļejeva tabulu" uz etiķetes – tā ir dzīve, visam ir jābūt balansā. Kūka katru dienu novedīs pie veselības problēmām un liekā svara, bet kūkas gabaliņš laiku pa laikam neko ļaunu nenodarīs.
Apzināta iepirkšanās aiztaupīs gan stresu par to, ko likt uz šķīvja, ļaus izvairīties no nepaēšanas, nevēlamām ēdiena izvēlēm, kā arī kopumā mazinās stresu, jo šī tik svarīgā ikdienas daļa būs pārdomāta un organizēta. Šāda iepirkšanās ļaus arī ietaupīt līdzekļus, kas šajā laikā ir būtisks aspekts.
Sabalansētas maltītes piemēri
Autors: sabalanseta_maltite
Olbaltumvielas: gaļa, piemēram, liellopa gaļas steiks, cāļa fileja, zivs, pākšaugi – svaigas pupiņas, aunu zirņi, konservētas sarkanās pupiņas (pirms lietošanas tās noskalo), vājpiena produkti (vājpiena biezpiens, kefīrs, raudzēts piena produkts bez piedevām, olas).
Ogļhidrāti: griķi, pērļu grūbas, brūnie, savvaļas vai melnie rīsi, prosa, miežu izstrādājumi, pilngraudu auzu pārslas, pilngraudu milti, pilngraudu maize.
Labie tauki: avokado, eļļas (piemēram, vīnogu kauliņu eļļa), kokosriekstu eļļa, avokado eļļa, linsēklu eļļa, ķirbju sēklu eļļa, sēklas, rieksti (piemēram, mandeles, valrieksti), olīvas.
Dārzeņi un augļi: izvēloties tos, domā par varavīksni un liec grozā pēc iespējas krāsainākus. Katrs auglis un dārzenis un glabā sevī vitamīnus, kas piešķir arī tam krāsu. Nekoncentrējies uz to, cik un kādi vitamīni ir dārzenī vai auglī, bet izvēlies ēst maksimāli krāsaināk. Piemēram, violets kāposts, sarkana paprika, dzeltena paprika, oranžs ķirbis, zaļi spināti, zaļi Briseles kāpostiņi – tas būs ne tikai skaisti, bet pilnvērtīgi un bagāti ar vitamīniem!
Iepērkoties veikalā, atceries iegādāties ūdeni, ja mājās nav pieejams filtrēts ūdens un esi aizmirsis paņemt līdzi savu vairākkārt lietojamo ūdens pudeli. Ūdens ikdienā ir vitāli svarīgs pilnvērtīgai smadzeņu darbībai, tāpēc tam jābūt pa rokai vienmēr. Ja iepirkumu ratiņos vai groziņā ir visas šīs sastāvdaļas, vari būt drošs – uz šķīvja būs visas nepieciešamās uzturvielas!