medicine.lv skaitļos

Lietotāji online409
Aktīvie uzņēmumi12814
Nozares raksti1619
Ekspertu atbildes21477
Kā pagatavot gardus un veselīgus burgerus pašu spēkiem? Idejas gaļēdājiem un vegāniem : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kā pagatavot gardus un veselīgus burgerus pašu spēkiem? Idejas gaļēdājiem un vegāniem

Garšo burgeri un citas ātrās uzkodas, tomēr apzinies, ka varētu dzīvot veselīgāk? Tas ir savienojams – gardus un veselīgus burgerus var pagatavot pats! Protams, tas prasīs mazliet vairāk pūļu, nekā ieiet tuvējā ātrās ēdināšanas restorānā un laiski pagaidīt, kamēr tavu ēdienu uztaisa kāds cits, tomēr mājās gatavots burgers noteikti ir šo pūļu vērts! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā receptes vegāniskam turku zirņu burgeram un tītara burgeram ar pētersīļu pesto – atrodi savu ideālo burgeru vasarai!

Tītara burgers ar pētersīļu pesto

Autors: titara burgers
Autors: titara burgers

Gatavošanas laiks: 45–60 minūtes

Sastāvdaļas (četrām personām)

Kotletei:

Banner 280x280

• 450 grami tītara maltās gaļas,
• viens neliels, smalki sagriezts sarkanais sīpols,
• viena ķiploku spiedē izspiesta ķiploka daiviņa,
• divas saujas rīvēta parmezāna tipa siera,
• pustējkarote kumīna sēklu,
• viena tējkarote saldās paprikas pulvera (lieliskas garšas nianses dos kūpinātas saldās paprikas pulveris, taču der jebkurš),
• viena sauja smalki sakapātu pētersīļu,
• sāls.

Pesto mērcei:

•  viens saišķis pētersīļu,
•  viena sauja mandeļu,
•  viena sauja rīvēta parmezāna tipa siera*,
•  sula no puses citrona,
• divas ķiploka daiviņas,
• 60–100 grami pirmā spieduma olīveļļas,
• sāls.

* Vegāniskai mērcei nepievieno vai aizstāj ar pustējakorti sausā rauga.

Cepeškrāsnī ceptiem kartupeļiem:

• 500 grami jauno kartupeļu,
• trīs ēdamkarotes rapšu eļļas vai olīveļļas,
• četras ķiploku spiedē izspiestas ķiploku daiviņas,
• viena tējkarote kaltēta oregano,
• viena tējkarote kaltēta bazilika,
• sāls, melnie pipari.

Jogurta mērcei:

• 300 grami turku jogurta,
• viena tējkarote sinepju ar graudiņiem,
• divas ēdamkarotes Vusteras mērces,
• viens neliels, sarīvēts gurķis,
• divas tējkarotes smalki sakapātu diļļu un piparmētru lapu,
• sāls.

Burgera veidošanai:

• četras burgeru maizītes (vislabāk izmantot pilngraudu maizītes vai Ciabatta maizi),
• viens avokado,
• viens tomāts,
• viens sarkanais sīpols,
• spinātu lapas, rukola vai salātlapas.

Pagatavošana

1) Gatavo jogurta mērci – no sarīvētā gurķa izspied lieko ūdeni un pievieno jogurtu kopā ar visām pārējām sastāvdaļām. Kārtīgi samaisi līdz viendabīgai konsistencei un liec ledusskapī ievilkties.

2) Gatavo kartupeļus. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam, nomazgā un nosusini jaunos kartupeļus (nemizo). Lielā bļodā samaisi eļļu, ķiplokus un visas garšvielas. Kartupeļus sagriez daiviņās un liec bļodā, kurā sagatavots garšvielu maisījums ar eļļu. Apmaisi, lai kartupeļi ir pārklāti ar eļļas maisījumu no visām pusēm, un liec cepties cepeškrāsnī uz aptuveni 30 minūtēm.

3) Gatavo kotleti. Lielā bļodā kārtīgi samaisi visas sastāvdaļas, no iegūtās masas veido četras kotletes, aptuveni pusotra centimetra biezumā. Kotletei diametrā jābūt mazliet lielākai nekā burgeru maizītei. Cep cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes.

4) Kamēr cepas kotlete un kartupeļi, gatavo pesto. Virtuves kombainā vai blenderī līdz viendabīgai masai sasmalcini visas sastāvdaļas, izņemot eļļu. Kad tas izdarīts, virtuves kombainam darbojoties, masai lēnām pielej eļļu (tik daudz, lai mērce iegūst bieza krējuma konsistenci). Vegāniskam mērces variantam parmezāna siera vietā liec pustējkaroti sausā rauga vai sieru vienkārši nepievieno.

5) Sagriez avokado, sīpolu un tomātu plānās šķēlēs. Veido burgeru – pārgriez maizītes gareniski uz pusēm. Uz sausas pannas uzsildi katru maizītes pusi apmēram vienu minūti, liekot to uz pannas ar griezuma vietu. Uzsmērē katrai maizes pusei vienu tējkaroti pesto mērces. Uz apakšējās puses liec tītara kotleti, tai virsū vēl nedaudz pesto mērces. Papildini burgeru ar tomātu šķēlēm, sīpolu, avokado un salātlapām. Virsū liec otru maizes pusi un piespied, caurdurot burgeram koka iesmiņu vai nazi, lai visas sastāvdaļas turētos kopā.

6) Pasniedz burgeru ar kartupeļiem un jogurta mērci.

Vegāniskais turku zirņu burgers ar pesto mērci

Autors: veganiskie burgeri
Autors: veganiskie burgeri

Gatavošanas laiks: 45–60 minūtes

Sastāvdaļas

Turku zirņu kotletei:

• 600 grami konservētu, nosusinātu turku zirņu,
• viens neliels, smalki sakapāts sarkanais sīpols,
• viena ķiploka daiviņa,
• divas ēdamkarotes sakapātu, saulē kaltētu tomātu,
• viena ēdamkarote sakapātu pētersīļu,
• divas ēdamkarotes olīveļļas,
• 60 grami mandeļu,
• sāls, pipari.

Baltajai mērcei:

• 100 grami Indijas riekstu,
• 100 grami karsta ūdens,
• viena ēdamkarote citrona sulas,
• viena ķiploku spiedē izspiesta ķiploka daiviņa,
• divas ēdamkarotes sausā rauga,
• sāls, pipari pēc garšas.

Kotletes un baltās mērces pagatavošana

1) Kotletei visas sastāvdaļas, izņemot mandeles un olīveļļu, sasmalcini virtuves kombainā. Beigās pievieno mandeles un darbini kombainu, līdz masai ir viendabīga konsistence. Pārliec masu traukā un ievieto ledusskapī uz apmēram 20 minūtēm – tā kotletes būs vieglāk izveidot. Sagatavo četras kotletes, liec tās pannā uz cepampapīra, apslaki ar olīveļļu un cep 180 grādus karstā cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes.

2) Baltās mērces pagatavošanai visas sastāvdaļas blendē aptuveni trīs līdz piecas minūtes līdz viendabīgai konsistencei.

3) Visas pārējās burgera sastāvdaļas, kartupeļu, pesto gatavošanas un burgera veidošanas gaita ir tāda pati, kā tītara burgeram.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...