medicine.lv skaitļos

Lietotāji online116
Aktīvie uzņēmumi12690
Nozares raksti12050
Ekspertu atbildes21477
Kā pagatavot gardus un veselīgus burgerus pašu spēkiem? Idejas gaļēdājiem un vegāniem : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kā pagatavot gardus un veselīgus burgerus pašu spēkiem? Idejas gaļēdājiem un vegāniem

Garšo burgeri un citas ātrās uzkodas, tomēr apzinies, ka varētu dzīvot veselīgāk? Tas ir savienojams – gardus un veselīgus burgerus var pagatavot pats! Protams, tas prasīs mazliet vairāk pūļu, nekā ieiet tuvējā ātrās ēdināšanas restorānā un laiski pagaidīt, kamēr tavu ēdienu uztaisa kāds cits, tomēr mājās gatavots burgers noteikti ir šo pūļu vērts! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā receptes vegāniskam turku zirņu burgeram un tītara burgeram ar pētersīļu pesto – atrodi savu ideālo burgeru vasarai!

Tītara burgers ar pētersīļu pesto

Autors: titara burgers
Autors: titara burgers

Gatavošanas laiks: 45–60 minūtes

Sastāvdaļas (četrām personām)

Kotletei:

Banner 280x280
Banner 280x280

• 450 grami tītara maltās gaļas,
• viens neliels, smalki sagriezts sarkanais sīpols,
• viena ķiploku spiedē izspiesta ķiploka daiviņa,
• divas saujas rīvēta parmezāna tipa siera,
• pustējkarote kumīna sēklu,
• viena tējkarote saldās paprikas pulvera (lieliskas garšas nianses dos kūpinātas saldās paprikas pulveris, taču der jebkurš),
• viena sauja smalki sakapātu pētersīļu,
• sāls.

Pesto mērcei:

•  viens saišķis pētersīļu,
•  viena sauja mandeļu,
•  viena sauja rīvēta parmezāna tipa siera*,
•  sula no puses citrona,
• divas ķiploka daiviņas,
• 60–100 grami pirmā spieduma olīveļļas,
• sāls.

* Vegāniskai mērcei nepievieno vai aizstāj ar pustējakorti sausā rauga.

Cepeškrāsnī ceptiem kartupeļiem:

• 500 grami jauno kartupeļu,
• trīs ēdamkarotes rapšu eļļas vai olīveļļas,
• četras ķiploku spiedē izspiestas ķiploku daiviņas,
• viena tējkarote kaltēta oregano,
• viena tējkarote kaltēta bazilika,
• sāls, melnie pipari.

Jogurta mērcei:

• 300 grami turku jogurta,
• viena tējkarote sinepju ar graudiņiem,
• divas ēdamkarotes Vusteras mērces,
• viens neliels, sarīvēts gurķis,
• divas tējkarotes smalki sakapātu diļļu un piparmētru lapu,
• sāls.

Burgera veidošanai:

• četras burgeru maizītes (vislabāk izmantot pilngraudu maizītes vai Ciabatta maizi),
• viens avokado,
• viens tomāts,
• viens sarkanais sīpols,
• spinātu lapas, rukola vai salātlapas.

Pagatavošana

1) Gatavo jogurta mērci – no sarīvētā gurķa izspied lieko ūdeni un pievieno jogurtu kopā ar visām pārējām sastāvdaļām. Kārtīgi samaisi līdz viendabīgai konsistencei un liec ledusskapī ievilkties.

2) Gatavo kartupeļus. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam, nomazgā un nosusini jaunos kartupeļus (nemizo). Lielā bļodā samaisi eļļu, ķiplokus un visas garšvielas. Kartupeļus sagriez daiviņās un liec bļodā, kurā sagatavots garšvielu maisījums ar eļļu. Apmaisi, lai kartupeļi ir pārklāti ar eļļas maisījumu no visām pusēm, un liec cepties cepeškrāsnī uz aptuveni 30 minūtēm.

3) Gatavo kotleti. Lielā bļodā kārtīgi samaisi visas sastāvdaļas, no iegūtās masas veido četras kotletes, aptuveni pusotra centimetra biezumā. Kotletei diametrā jābūt mazliet lielākai nekā burgeru maizītei. Cep cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes.

4) Kamēr cepas kotlete un kartupeļi, gatavo pesto. Virtuves kombainā vai blenderī līdz viendabīgai masai sasmalcini visas sastāvdaļas, izņemot eļļu. Kad tas izdarīts, virtuves kombainam darbojoties, masai lēnām pielej eļļu (tik daudz, lai mērce iegūst bieza krējuma konsistenci). Vegāniskam mērces variantam parmezāna siera vietā liec pustējkaroti sausā rauga vai sieru vienkārši nepievieno.

5) Sagriez avokado, sīpolu un tomātu plānās šķēlēs. Veido burgeru – pārgriez maizītes gareniski uz pusēm. Uz sausas pannas uzsildi katru maizītes pusi apmēram vienu minūti, liekot to uz pannas ar griezuma vietu. Uzsmērē katrai maizes pusei vienu tējkaroti pesto mērces. Uz apakšējās puses liec tītara kotleti, tai virsū vēl nedaudz pesto mērces. Papildini burgeru ar tomātu šķēlēm, sīpolu, avokado un salātlapām. Virsū liec otru maizes pusi un piespied, caurdurot burgeram koka iesmiņu vai nazi, lai visas sastāvdaļas turētos kopā.

6) Pasniedz burgeru ar kartupeļiem un jogurta mērci.

Vegāniskais turku zirņu burgers ar pesto mērci

Autors: veganiskie burgeri
Autors: veganiskie burgeri

Gatavošanas laiks: 45–60 minūtes

Sastāvdaļas

Turku zirņu kotletei:

• 600 grami konservētu, nosusinātu turku zirņu,
• viens neliels, smalki sakapāts sarkanais sīpols,
• viena ķiploka daiviņa,
• divas ēdamkarotes sakapātu, saulē kaltētu tomātu,
• viena ēdamkarote sakapātu pētersīļu,
• divas ēdamkarotes olīveļļas,
• 60 grami mandeļu,
• sāls, pipari.

Baltajai mērcei:

• 100 grami Indijas riekstu,
• 100 grami karsta ūdens,
• viena ēdamkarote citrona sulas,
• viena ķiploku spiedē izspiesta ķiploka daiviņa,
• divas ēdamkarotes sausā rauga,
• sāls, pipari pēc garšas.

Kotletes un baltās mērces pagatavošana

1) Kotletei visas sastāvdaļas, izņemot mandeles un olīveļļu, sasmalcini virtuves kombainā. Beigās pievieno mandeles un darbini kombainu, līdz masai ir viendabīga konsistence. Pārliec masu traukā un ievieto ledusskapī uz apmēram 20 minūtēm – tā kotletes būs vieglāk izveidot. Sagatavo četras kotletes, liec tās pannā uz cepampapīra, apslaki ar olīveļļu un cep 180 grādus karstā cepeškrāsnī apmēram 20 minūtes.

2) Baltās mērces pagatavošanai visas sastāvdaļas blendē aptuveni trīs līdz piecas minūtes līdz viendabīgai konsistencei.

3) Visas pārējās burgera sastāvdaļas, kartupeļu, pesto gatavošanas un burgera veidošanas gaita ir tāda pati, kā tītara burgeram.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Tava labsajūta sākas ar vienu soli 

Tava labsajūta sākas ar vienu soli 

Vai vēnu problēmas – medicīniskas un kosmētiskas – var risināt vasarā? Vēl pirms dažiem gadiem valdīja uzskats, ka jāgaida līdz rudenim. Šobrīd Dr. Mauriņa klīnika aicina pacientus droši nākt ārstēties arī vasarā, jo mūsdienu tehnoloģijas ļauj efektīvi palīdzēt neatkarīgi no gadalaika. 

Aktuālie piedāvājumi

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

Testa rezultāti: "Assimilator" gremošanas enzīmu komplekss ar A un D vitamīniem

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja izmēģināt "Assimilator" – enzīmu kompleksu ar A un D vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu, mazināt smaguma sajūtu pēc ēšanas un veicināt barības vielu uzsūkšanos. 

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Maijā redakcija sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvā testēt Coral Artichoke – augu kompleksu maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam, kas izveidots, balstoties uz artišoka, mārdadža, cigoriņa un kukurūzas zīda ekstraktiem.

Testa rezultāti: "Gusto" putas sejas mazgāšanai

Testa rezultāti:

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar  SIA “Gusto" piedāvāja izmēģināt  “Gusto” putas sejas mazgāšanai.

Testa rezultāti: Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Testa rezultāti: Protivity Ultra – spēkam, veselībai un enerģijai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu "Coral Club" piedāvāja testēt "Protivity Ultra" – sabalansētu aminoskābju kompleksu, kas palīdz papildināt olbaltumvielu deficītu, paātrināt muskuļu atjaunošanos un palielināt izturību. 

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Latvijas Universitātes aģentūra Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža (LU RMK) ir valsts akreditēta profesionālās augstākās izglītības iestāde. Koledžā pēc vidējās izglītības iegūšanas iespējams iegūt īsā cikla profesionālo augstāko izglītību.

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

EPSORIN sejas krēms – atsauksme no aktrises Olgas Dreģes: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Spānijas uzņēmums ir uzsācis EPSORIN sejas krēma ražošanu. Dabisks skaistums, zinātniski pierādīts aktīvo izejvielu efekts un patīkama sajūta – tas viss vienā produktā!