4 gardas un minerālvielām bagātas dzērienu receptes
Vasarā, kad ķermenis pastiprināti izdala šķidrumu, nepieciešams rūpīgi sekot līdzi uzņemtā ūdens, vitamīnu un minerālvielu daudzumam. Visvairāk tos iespējams uzņemt ar pārtiku, taču, it īpaši minerāļus, bagātīgi sniedz arī minerālūdens. Minerāļi piedalās daudzos no svarīgākajiem organisma procesiem, tādēļ to līmenim ķermenī jāpievērš īpaša uzmanība. Lūk, daži no nozīmīgākajiem minerāļiem, kas nepieciešami veselīgai organisma funkcionēšanai.
Hlorīdi
Autors: sals
Hlorīds tiek uzskatīts par vienu no svarīgākajiem elektrolītiem un būtisku barības vielu cilvēku veselībai un ir nepieciešams visām dzīvajam. Tas ir minerālu piedeva, kas veicina fotosintēzes procesu augos un pat padara ēdienu garšīgāku – nātrija hlorīds ir mums visiem labi zināmais vārāmais sāls! Hlorīdi ir svarīgi ne tikai augiem, bet arī ir izšķirīgi veselīga dzīvesveida nodrošināšanā cilvēkiem. Elektrolīti ir ārkārtīgi svarīgi – tie palīdz līdzsvarot šķidruma daudzumu šūnās un ārpus tām, uzturēt pareizu ķermeņa šķidruma līmeni asinīs, asinsspiedienu un pH līmeni, kā arī piedalās elektrisko impulsu nodrošināšanā, kas ietekmē muskuļu, nervu un sirds darbību. Hlorīdi vislielākajā daudzumā ir sālī, bet atrodami arī jūras zālē, rudzos, tomātos, olīvās.
Kalcijs
Autors: piens
Kalcijs ir ķermenī visvairāk esošais minerāls, kas galvenokārt nepieciešams skeleta un muskuļu veselībai. Tā galvenā loma ir kaulu stiprināšanā un attīstībā, bet tas arī palīdz regulēt hormonus, muskuļu kontrakcijas (piemēram, palīdz pukstēt sirdij), nervu impulsus un asins recēšanu. Cilvēka ķermenis neražo kalciju, bet tikai apstrādā un absorbē to, piemēram, no uztura bagātinātājiem, tāpēc ir svarīgi, lai kalcija daudzums organismā būtu pietiekams, lai nodrošinātu ķermeņa ikdienas vajadzības. Ik dienu organisms zaudē lielu daudzumu kalcija, un, ja ķermenis katru dienu nesaņem pietiekami daudz kalcija, tas sāk patērēt kalciju no kauliem. Ilgtermiņā tas var novājināt kaulus, izraisot tādas kaites kā osteoporozi vai kaulu lūzumus pat pēc neliela kritiena. Lielisks kalcija avots ir sēklas (magoņu, sezama, čia u. c.), piens, siers un jogurts, pākšaugi un lēcas, taču ASV Nacionālā pētījumu padome ir paziņojusi, ka arī ūdens var palīdzēt ķermenim uzņemt ikdienas kalcija devu.
Magnijs
Autors: shokolade
Magnijs ir ļoti svarīgs minerāls, un tam ir galvenā loma daudzos bioloģiskos procesos, kas saistīti ar enzīmiem, piemēram, ēdiena pārveidošanā par enerģiju, proteīnu formācijā, gēnu uzturēšanā, muskuļu kustībās un nervu sistēmas regulācijā. Tiek uzskatīts, ka novecošana, stress un dažādas slimības var palielināt magnija nepieciešamību organismā, un nepietiekama magnija uzņemšana un traucēta absorbcija veicina tādas kaites kā osteoporoze, hipertensija un aterosklerotiskas asinsvadu slimības. Tāpat pētījumos ir noskaidrots, ka magnijs var palīdzēt uzlabot sniegumu treniņos, tas mazina depresiju, insulīna rezistenci, cukura līmeni asinīs un asinsspiedienu, palīdz pret iekaisumu un migrēnām. Tumšā šokolāde, avokado, rieksti, pākšaugi un sēklas ir lieliski magnija avoti.
Receptes
Fresh&Orange
Autors: fresh_orange
Apelsīnu sula Mohito stilā – izcils rīta kokteilis Fresh & Orange – būs cienīga tradicionālās kafijas alternatīva. Laima bravūrīgais skābums kopā ar piparmētru svaigumu un dzirkstošo Borjomi atsvaidzina, uzmundrina un spēcina visu dienu.
Sastāvdaļas:
• svaigi spiesta apelsīnu sula, 150 mililitri,
• svaiga piparmētra, divi līdz trīs zariņi,
• svaigi spiesta laima sula, 20 mililitri,
• atdzesēts Borjomi, 100 mililitri.
Pagatavošana
1) Glāzē, kurā dzērienu pasniegs, vai Highball (augstā cilindrveida) glāzē ieliec piparmētru, pievieno ledu, pārlej ar svaigi spiestu apelsīnu sulu, iztaisno piparmētru ar bāra karoti, pievieno svaigi spiestu laima sulu un papildini ar atdzesētu Borjomi;
2) Pievieno dažas piparmētras lapas.
Pasniedz ar salmiņu vīna glāzē vai augstā glāzē.
Svarīgi:
• iztaisno piparmētru, lai tā ieņemtu glāzes formu,
• rotājums – vidēja izmēra piparmētru ziedkopa,
• pasniegšana – ar metāla salmiņu,
• nesaskalo,
• tikai svaigas sastāvdaļas.
Apple fresh (Svaigais ābols)
Autors: abolu sula
Mūsdienīgajā Apple fresh, kura pamatā ir pasaulslavenais Salvadora Kalabrēzes (Salvador Calabrese) Wah-wah-wom, ir harmoniski apvienotas divas sezonas tendences – pasifloras augļi un zaļie āboli. Šo eleganto kokteili var lēni malkot caur salmiņiem gardēžu branča jeb vēlo brokastu laikā, pie furšeta galda vai ballītē pie baseina.
Sastāvdaļas:
• svaigi spiesta zaļo ābolu sula, 100 mililitri,
• pasifloras augļu sīrups, 15 mililitri,
• svaigi spiesta laima sula, 15 mililitri,
• divas svaigas piparmētras lapiņas (stingras).
• atdzesēts Borjomi.
Pagatavošana
1) Ielej šeikerī svaigi spiestu ābolu sulu, svaigi spiestu laima sulu, pasifloras augļu sīrupu, pievieno svaigu piparmētru un sakrati kopā ar ledu. Izkās caur sietiņu glāzē ar ledu un papildini ar atdzesētu Borjomi;
2) Rotā ar piparmētrām un ābola šķēlēm.
Pasniedz ar salmiņu!
Svarīgi – izmanto tikai svaigas sastāvdaļas!
Basil Fresh (Svaigais baziliks)
Autors: basil_fresh
Vieglo un svaigo Basil Fresh veido uz bazilika bāzes, to apvienojot ar dienvidu bumbieru saldumu, papildinot ar citrusaugļu svaigumu un rotaļīgajiem Borjomi burbulīšiem. Baudīt kokteiļa neparasto garšu ir patīkami gan mūzikas festivālos, gan pēc izbrauciena ar velosipēdu vai sportošanas.
Sastāvdaļas:
• svaigi spiesta greipfrūtu sula, 50 mililitri,
• svaigi spiesta laima sula, 20–30 mililitri,
• bumbieru sīrups, 20–30 mililitri,
• divi svaigi bazilika zariņi,
• atdzesēts Borjomi, 100 mililitri.
Pagatavošana
• Highball (augstā cilindrveida) glāzē ieliek svaigu baziliku, pievieno svaigi spiestu greipfrūtu sulu, laima sulu, bumbieru sīrupu, papildina ar Borjomi;
• Rotājums – laima vai greipfrūta šķēlīte, baziliks.
Pasniegšana ar salmiņu.
Svarīgi:
• kokteilim pievieno laima un greipfrūta šķēlītes,
• izmanto tikai svaigas sastāvdaļas.
Lemon Squash
Autors: lemon_squash
Viegli pagatavojama pikanta Lemon Squash limonāde, kuras sastāvdaļas ir pieejamas jebkur pasaulē un kas ir lielisks risinājums, lai dienas vidū ātri atgūtu spēkus vai vakarā mierīgi atpūstos pēc nogurdinošas dienas.
Sastāvdaļas:
• svaigi spiesta citronu sula, 50 mililitri,
• cukura sīrups, 30–40 mililitri,
• pieci vai seši pilieni Angostura aromātiskā bitera,
• papildini ar atdzesētu Borjomi (daudzums pēc vēlēšanās), vismaz 100 mililitri.
Pagatavošana
1) Ielej citrona sulu, cukura sīrupu un pievieno aromātisko bitteruteru. Enerģiski sakrati, pārlej Highball glāzē ar ledu un papildini ar atdzesētu Borjomi;
2) Rotājums – citrona šķēlīte;
3) Ieteicams pievienot greipfrūta vai citrona miziņu
Pasniedz ar salmiņu.
Svarīgi – izmanto tikai svaigas sastāvdaļas!