medicine.lv skaitļos

Lietotāji online304
Aktīvie uzņēmumi12818
Nozares raksti1621
Ekspertu atbildes21477
Kā mazināt kāri pēc saldumiem? Iesaka speciālisti : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kā mazināt kāri pēc saldumiem? Iesaka speciālisti

Freepik.com/ freepmaster1305ik
Foto: Freepik.com/ freepmaster1305ik

Mūsdienās saldo našķu klāsts ir tik plašs, ka ir grūti stāties pretī tā vilinājumam. Turklāt arī ēdieni un našķi, ko neuztveram kā saldumus, var saturēt diezgan lielu cukura daudzumu. Šie faktori veicina to, ka bieži vien ikdienā varam uzņemt par daudz cukura. Kā palielināta cukura daudzuma uzņemšana ietekmē mūsu organismu un kā mazināt vēlmi pēc saldumiem, stāsta "BENU Aptiekas" piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un "BENU Aptiekas" klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Kāpēc mūs piesaista saldā garša?

Saldā garša mums ir pierasta jau kopš mazotnes, jo mūsu pirmā maltīte – mātes piens, ir ar saldenu garšu, stāsta uztura speciāliste. Ikdienā ēdot vienkāršos ogļhidrātus, mūsu glikozes līmenis asinīs mainās – paaugstinās un atkal mazinās. Šai brīdī kāds var sajusties  sliktāk, sāk sāpēt galva, parādās nogurums, taču apēdot ko saldu, ir sajūta, ka viss ir kārtībā. Tā vienkāršoti var skaidrot to, kā sajūtamies, ēdot ko saldu. Taču jāņem vērā, ka pārsvarā tādas sajūtas rodas tiem cilvēkiem, kuriem ir nesakārtots ēšanas režīms – tas nozīmē, ka netiek ēstas pamatēdienreizes, bet nemitīgi darbā vai mājās kaut kas tiek nedaudz uzkosts – kāds cepumiņš, rozīnes, konfekte, auglis, padzeramies suliņu. Tā mēs sevi pieradinām pie saldās garšas. Ko darīt? Ja piemeklē šādas sajūtas, tas ir rādītājs, ka būtu jāmaina sava ikdienas ēdienkarte – jāiekļauj uzturā saliktie ogļhidrāti, labas kvalitātes tauki un olbaltumvielas.  

Pieļaujamais dienas cukura daudzums

Pieaugušam cilvēkam nekaitīga cukura dienas deva ir aptuveni 5 % no dienas kopējā enerģijas daudzuma jeb aptuveni 25 grami (apmēram piecas līdz desmit tējkarotes) cukura dienā, skaidro uztura speciāliste. Pasaules Veselības organizācija (PVO) neiesaka dienā lietot vairāk nekā 50 gramus cukura. Tas nozīmē, ka veselīga uztura pamatprincipos nav teikts, ka ir pilnībā jāatsakās no cukura, taču ir jāsaprot, ar kādiem produktiem ikdienā mēs to uzņemam – liekam pie dzērieniem, dzeram saldinātus dzērienus, sīrupus, sulas, ēdam saldumus, kā arī ēdienus, kuru sastāvā ir cukurs – jogurtus, dažādas mērces un citus produktus. Uz katra pārtikas produkta ir norādīta uzturvērtība, kopējais ogļhidrātu daudzums, tai skaitā cukura daudzums. Ir jāatceras, ka visi daudzumi ir norādīti uz 100 gramiem produkta. Tad nu ir jāizrēķina, cik cukura varētu būt mūsu porcijā. Iespējams, kādā jogurtā uz 100 gramiem produkta būs pat trīs tējkarotes cukura! Tāpēc ir svarīgi izpētīt produktu sastāvu, lai apzinātos uzņemtā cukura daudzumu.

Mūsdienās ik uz soļa sastopamies ar saldo garšu un esam pie tās tik ļoti pieraduši, ka nesaldināts ēdiens, dzēriens, piena, skābpiena  produkti, dārzeņi var šķist negaršīgi. Tādēļ ikdienā uzsvars būtu jāliek uz saliktajiem ogļhidrātiem, sezonas ogām un augļiem, bet no rūpnieciski pagatavotiem našķiem jācenšas izvairīties.

“Saldās dzīves” riski

Banner 280x280

Reizēm ir īpaši grūti stāties pretī saldās garšas vilinājumam un atļaujam sev apēst arvien vairāk našķu. Taču jāņem vērā, ka lielam saldumu patēriņam nevajadzētu kļūt par ikdienu, jo tas atstāj būtisku iespaidu uz mūsu veselību. Ilgtermiņā liels vienkāršo ogļhidrātu, arī sliktas kvalitātes taukvielu un rūpnieciski ražotu saldumu patēriņš var palielināt neinfekciju slimību rašanās riskus (sirds un asinsvadu slimības, 2. tipa diabēts, metabolais sindroms, onkoloģijas saslimšanas un citas), veicināt ādas problēmas, radīt nemitīgu nogurumu un citas nepatīkamas sajūtas. Katra situācija ir individuāla, bet ir kopējas iezīmes, saka uztura speciāliste. Ņemot vērā, ka cukuru saturoši produkti ir tik plaši pieejami, liela problēma ir arī zobu bojāšanās agrīnā vecumā. Ikdienas produktos teju ikvienā ir pievienots cukurs, tas rada saldās garšas “atkarību”, un varam pat nepamanīt, ka ievērojami pārsniedzam dienā pieļaujamo normu.

Ieteikumi cukura patēriņa mazināšanai

Foto: Freepik.com/ freepik

Uztura speciāliste iesaka cukura patēriņa mazināšanas soļus ikdienai:

  1. Sāc ēst regulāri! Plāno savas maltītes un ēdienreizes un neaizbildinies ar laika trūkumu.   Tas nav tik sarežģīti, kā sākumā liekas. Veselam cilvēkam nav noteikti jāēd vienā un tai pašā laikā, bet ir jābūt regularitātei. 
  2. Ēd pilnvērtīgus olbaltumvielas saturošus un pilngraudu produktus!
  3. Pirms roka pastiepjas pēc konfektes vai cepuma, padomā – vai tu to tiešām šobrīd vēlies apēst? Varbūt izdzer glāzi ūdens? Padomā – kad pēdējo reizi ēdi? Varbūt tev negribas našķi, bet ir izsalkums un jāpaēd pilnvērtīga maltīte.
  4. Izlasi našķa sastāvu! Pirms jebkura našķa apēšanas, izvērtē tā sastāvu un uzņemtā cukura daudzumu, lai zinātu, cik daudz no dienā pieļaujamā uzņemsi, un izvērtētu, vai tas tev patiešām ir vajadzīgs.
  5. Ēd dārzeņus svaigā un pagatavotā veidā. Ēd augļus, ogas! Papildini tos ar jogurtu bez piedevām vai ēd vienus pašus. Izbaudi to garšu!
  6. Pieraksti vienu nedēļu visu, ko ēd – arī visus našķus, saldējumus, sulas glāzes! Kādam konsultācijā pie uztura speciālista ir liels pārsteigums, skaļi izlasot savus pierakstus un secinot – nav kārtīgu ēdienu, bet ir saldumiņi.
  7. Ja jūti, ka paša spēkiem netiec vaļā no liela saldumu patēriņa ikdienā, pieraksties uz konsultāciju pie uztura speciālista. Reizēm var būt nepieciešama arī terapeita palīdzība.

Kā mazināt kāri pēc cukura?

Klīniskā farmaceite stāsta, ka cukura kāres mazināšanai var noderēt arī dažādi uztura bagātinātāji, kas satur hromu, kanēli, gimnēmu, šķiedrvielas un ir lietojami kursu veidā. Hroms aktivizē dažādus fermentus un palīdz nodrošināt normālu ogļhidrātu, tauku un olbaltumvielu vielmaiņu. Šis mikroelements  palīdz uzturēt normālu glikozes līmeni asinīs, kas mazina kāri pēc saldumiem starp ēdienreizēm. Dienā vajadzīgs aptuveni 3035 µg hroma, un to var uzņemt arī ar pārtiku – hromu satur rupjmaize, rieksti, rozīnes, gaļa, pupiņas un medus.

Savukārt gimnēmas lapas var palīdzēt uzturēt normālu glikozes līmeni asinīs  un sāta  sajūtu, kā arī mazināt apetīti un vēlmi pēc saldumiem. Gimnēmas lapas pieejamas arī tējas veidā, ko lieto siltu divas līdz trīs reizes dienā pēc ēšanas.

Tikmēr kanēlis palīdz uzturēt normālu glikozes līmeni asinīs, to plaši izmanto kulinārijā kā garšvielu, bet garšas dažādībai to var pievienot arī pie kafijas.

Lai mazināt saldumu ēšanas paradumus, farmaceite iesaka:

  • Ieturēt regulāras un sabalansētas ēdienreizes, lai nerodas vēlme pēc našķiem.
  • Samazināt saldumu patēriņu, izvēloties veselīgākus našķus – augļus, ogas, pašgatavotus musli batoniņus, melno šokolādi un citus.
  • Pie kafijas un tējas nelikt cukuru vai samazināt tā patēriņu, vai izvēlēties saldinātāju. Cukura patēriņa samazināšanai kā alternatīva izmantojami saldinātāji, piemēram, stēviju saturošie – paciņās, tabletēs, pulveros un citos veidos.
  • Atteikties no saldinātiem dzērieniem, tos aizvietojot ar ūdeni, kam garšas uzlabošanai var pielikt citrusaugļu šķēlīti vai piparmētru lapiņas.
  • Dienas gaitā paredzēt laiku atpūtai, jo nogurums var veicināt pārēšanos un vēlmi pēc našķiem.
  • Nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm un vairot pozitīvas emocijas ikdienā!

Veselīgu našķu receptes

Foto: Freepik.com/ freepik

Uztura speciāliste iesaka našķus pagatavot pašiem – tad tos var veidot veselīgākus un labāk kontrolēt uzņemtā cukura daudzumu. Receptes iedvesmai:

Jogurts ar ogām 

Jogurtam bez piedevām pievieno čia sēklas, nedaudz rīvētas citrona miziņas,  ļauj uzbriest. Kad čia sēklas uzbriedušas, jogurtam uzber ogas un pēc izvēles dekorē ar smalcinātām piparmētras lapiņām!

Turku zirņu našķis

Viens šāds neliels našķis būs gan salds, gan šķiedrvielām bagāts un sniegs sāta sajūtu.

Nepieciešamās sastāvdaļas: aptuveni 200 grami konservētu turku zirņu; 100 grami melno plūmju, sagrieztu mazos gabaliņos; nesaldināts kakao; 50 grami Indijas riekstu; Maltas linsēklas vai pilngraudu kama un šķipsniņa sāls. Pagatavošanai būs nepieciešams arī jaudīgs blenderis.

Pagatavošana: Visas sastāvdaļas samaļ – pakāpeniski sablendē  turku zirņus ar riekstiem, pievieno plūmes un pāris karotes kakao. Tad pievieno linsēklas vai kamu. Konsistencei būtu jābūt tādai, lai varētu veidot nelielas bumbiņas. Uz šķīvīša uzber kakao, apviļā tajā bumbiņas un liek ledusskapī.  Šādas bumbiņas var arī sasaldēt.

Lai veselīgām garšām bagāta ikdiena!

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā