medicine.lv skaitļos

Lietotāji online80
Aktīvie uzņēmumi12734
Nozares raksti12090
Ekspertu atbildes21477
Kā labāk sagatavot dabas veltes ziemas krājumiem? Iesaka uztura speciāliste : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kā labāk sagatavot dabas veltes ziemas krājumiem? Iesaka uztura speciāliste

Kuram gan negribētos paildzināt saulainās, bezrūpīgās vasaras dienas! Viens no vienkāršākajiem paņēmieniem, kā to izdarīt, ir saglabāt vasaras garšas un aromātus ziemai. Kā sagatavot uzglabāšanai ogas, augļus un dārzeņus, nemainot to garšu? Vai iespējams veidot krājumus bez sāls un cukura? Kā konservēt, nezaudējot produktu uzturvērtību, stāsta "Rimi Labākai dzīvei" veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Gardums ledus garozā

Viena no vislabākajām metodēm ilgstošai produktu uzglabāšanai ir sasaldēšana, atzīst eksperte. Saldētiem produktiem nevajag pievienot ne sāli, ne cukuru, tādējādi iespējams maksimāli saglabāt to sākotnējo uzturvērtību. Tiesa, jebkuras termiskas apstrādes rezultātā zūd termonestabilie vitamīni, piemēram, C vitamīns. Arī saldēšana ir termiska apstrāde, tomēr saldējot zaudējumi ir krietni mazāki, nekā konservējot vai ilgstoši karsējot.

"Saldēt var praktiski visu – augļus, ogas, tomātus, burkānus, zaļumus, papriku un citus dārzeņus. Pirms saldēšanas tie rūpīgi jāpārlasa, jo netīri vai bojāti eksemplāri nederēs. Dažus dārzeņus, piemēram, kabačus, cukīni, ziedkāpostus un Briseles kāpostus, vispirms vajag uz vienu minūti iegremdēt verdošā ūdenī, tad uzreiz likt aukstā ūdenī, pēc tam nosusināt un ievietot saldētavā," iesaka veselīga uztura eksperte un atklāj kādu triku arī tomātu uzglabāšanai – pirms sasaldēšanas tos nevajag blanšēt, taču tiem nedaudz jāiegriež mizā, lai tomāti sasalstot nepārplīstu.

Saldējot jāizvēlas hermētiski noslēdzami trauki vai konteineri, kuros uzglabāt vasaras un rudens veltes. Ideāli, ja produktus iespējams sasaldēt -18 grādu temperatūrā; pēc tam tos var uzglabāt arī zemākā temperatūrā, pat -24 grādos. Šādi saldēti produkti ir uzglabājami visu ziemu.

Sausi, bet koncentrēti

Banner 280x280

Vēl viena metode, kur dārza un meža veltēm nav jāpievieno ne cukurs, ne sāls vai etiķis, ir žāvēšana jeb kaltēšana – vecākais zināmais konservēšanas paņēmiens. Tā rezultātā produkti zaudē ap 80% sastāvā esošā ūdens, savukārt to sula un citas vielas kļūst izteikti koncentrētas. Pareizi apstrādājot, produkti šādā veidā gandrīz pilnībā saglabā uzturvērtību, un tos nebojā mikroorganismi. Šādai apstrādei ir piemēroti gan augļi un dārzeņi, gan sēnes. Kaltēt var svaigā gaisā, ja atļauj laikapstākļi, vai arī cepeškrāsnī un speciālos elektriskajos žāvētājos. Tiesa, šis ir smalks process: ja kaltēšana notiek zem klajas debess, jāuzmanās, lai produkti nesamirktu; savukārt krāsnī temperatūra nedrīkst sasniegt 100 grādus, lai produkti nesāktu cepties un nepiedegtu. Parasti kaltēšanai rekomendē apmēram 70 grādu temperatūru.

"Ideāli žāvēšanai padodas sēnes, āboli, bumbieri, tomāti un dažādas ogas. Vienīgi tas ir laikietilpīgs process: žāvēšana cepeškrāsnī var aizņemt no piecām līdz pat 10–12 stundām. Arī šīs apstrādes laikā tiks zaudēti termiski nestabilie vitamīni, taču kaltētas vasaras un rudens veltes ir bagātas ar šķiedrvielām," stāsta eksperte.

Lai varētu ēst bez raizēm

Konservētas un marinētas veltes ir ļoti garšīgas, tomēr bez sāls, cukura un etiķa tās nepagatavot. Savukārt šie pievienotie labumi var kairināt gremošanas trakta gļotādu, atgādina uztura speciāliste. Līdz ar to šādi pagatavoti produkti nav ieteicami cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu, tendenci uz tūskām un jutīgu gremošanas traktu. Taču arī tiem, kam nav veselības problēmu, derētu atcerēties, ka, lietojot uzturā marinējumus, ir jāievēro mērenība.

Vēl viens aspekts, pret kuru jāizturas piesardzīgi, ir dažādu konservēšanas recepšu modificēšana, kuras gaitā obligāti jāievēro atbilstoša higiēna. "Nepareizi sagatavoti krājumi var būt potenciāli bīstami, jo burciņās var savairoties botulīna baktērijas, kas ir termiski izturīgas, un saindēšanās ar tām ir bīstama dzīvībai. Tāpēc es ieteiktu izmantot vecās, labās, pārbaudītās konservēšanas un marinēšanas receptes, bet ēst šos labumus ar mēru," saka eksperte.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "heise marketing" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "heise marketing" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Padomi sejas ādas kopšanai atvaļinājuma laikā

Padomi sejas ādas kopšanai atvaļinājuma laikā

Jūlijs ir mēnesis, kad daudzi no mums dodas ilgi gaidītajā atvaļinājumā – kāds bauda sauli pie Baltijas jūras, cits izvēlas doties tālākos ceļojumos. Lai kur arī tu šovasar atpūstos, parūpēties par sejas ādu ir tikpat svarīgi kā ikdienā.

Aktuālie piedāvājumi

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Produkti un ieradumi, kas palīdz aknām tikt galā ar ikdienas slodzi 

Mūsu organisms katru dienu saskaras ar slēptu, taču ievērojamu slodzi. Taukvielām bagāta un pārstrādāta pārtika, medikamenti, slikta ekoloģija, hronisks stress, mazkustīgs dzīvesveids – tas viss iziet cauri mūsu ķermeņa galvenajam filtram: aknām. Tās nepārtraukti neitralizē toksīnus, sašķeļ taukus un regulē vielmaiņu. 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

5 zinātniski fakti par enzīmiem un vitamīniem, kas palīdz uzlabot gremošanu 

Gremošanas enzīmi un A un D vitamīni ir svarīgi palīgi cilvēka organismam. Tie ir iesaistīti pārtikas sadalīšanā, barības vielu asimilācijā un kuņģa-zarnu trakta veselības uzturēšanā. Ja pēc ēšanas bieži rodas smaguma sajūta, vēdera uzpūšanās vai citas gremošanas problēmas, iespējams, ka organismā trūkst šo komponentu. 

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel – efektīva pretcelulīta programma

Reducel ir ķermeņa neirokosmētiskā līnija, kas satur aktīvās sastāvdaļas un radīta, izmantojot progresīvas modernās biotehnoloģijas. Līnijas aktīvās sastāvdaļas veicina ādas tonizēšanu, piedalās šūnu antioksidantu mehānismā, palīdz atbrīvoties no celulīta un “pāraudzina” adipocītu vielmaiņu. 

Video

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Raidieraksts ''Inovācijas veselībā'': veselības tehnoloģijas un to pieejamība

Kā notiek veselības tehnoloģiju izvērtēšana? Kādas Eiropas labās prakses veselības jomā būtu vērtīgi ieviest Latvijā? Un vai Latvija aktīvi pārņem dažādas inovācijas, tai skaitā veselības tehnoloģiju jomā? Uz šiem un citiem jautājumiem raidieraksta "Inovācijas veselībā" sērijā atbildēja Zāļu valsts aģentūras direktorei Indra Dreika.

Produktu testi

SILMACHY sejas attīrītāji – efektīva un videi draudzīga ādas kopšana jutīgai un taukainai ādai

SILMACHY sejas attīrītāji – efektīva un videi draudzīga ādas kopšana jutīgai un taukainai ādai

Jūlijā Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Silmachy remedies” piedāvā testēt cietos sejas attīrītājus – rozā mālu sejas attīrītāju normālai un jutīgai ādai un attīrītāju ar tējas koka eļļu kombinētai un taukainai ādai.

Testa rezultāti: VIZEO – atbalsts nogurušām acīm

Testa rezultāti: VIZEO – atbalsts nogurušām acīm

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA SAGITUS piedāvāja testēt pavisam jaunu zīmolu un produktu – VIZEO, kas atbalsta acis mūsdienu digitālajā laikmetā. Medicine.lv lasītājiem bija unikāla iespēja būt vieniem no pirmajiem, kuri iepazīstas ar šo produktu.

Testa rezultāti: Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Testa rezultāti: Coral Artichoke – augu komplekss maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam

Maijā redakcija sadarbībā ar starptautisko zīmolu Coral Club piedāvāja testēt Coral Artichoke – augu kompleksu maigam aknu un gremošanas sistēmas atbalstam, kas izveidots, balstoties uz artišoka, mārdadža, cigoriņa un kukurūzas zīda ekstraktiem.

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

VIZEO – atbalsts nogurušām acīm 

Jūnijā Medicine.lv sadarbībā ar Latvijas farmācijas uzņēmumu SIA SAGITUS piedāvā testēt pavisam jaunu zīmolu un produktu – VIZEO, kas atbalsta acis mūsdienu digitālajā laikmetā. Medicine.lv lasītājiem ir unikāla iespēja būt vieniem no pirmajiem, kuri iepazīstas ar šo produktu.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

“TZMO Fonds Kopā mainām pasauli”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

“TZMO Fonds Kopā mainām pasauli”: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Ar brīnišķīgām emocijām un jauku kopā būšanu 5. un 6. jūnijā LFF Sporta un atpūtas bāzē ir noslēdzies jau 19 Seni Cup 2025 futbola turnīrs, kuru TZMO Fonds rīko cilvēkiem ar īpašām vajadzībām no visiem Latvijas valsts un pašvaldību sociālās aprūpes centriem, kā arī dienas centriem.

LU RMK NRC Vaivari: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

LU RMK NRC Vaivari: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Ceļš uz masiera profesiju sākas LU Rīgas Medicīnas koledžā. Te nākamie masieri apgūst zināšanas, ko papildina reāla prakse – NRC "Vaivari" klīnikā. Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari" ir vieta, kur cilvēki ne tikai atveseļojas, bet arī iedvesmo. Te ir vajadzīgi aizrautīgi speciālisti – tādi, kas izvēlas masāžu kā sirdslietu.