medicine.lv skaitļos

Lietotāji online416
Aktīvie uzņēmumi12814
Nozares raksti1619
Ekspertu atbildes21477
Kā labāk sagatavot dabas veltes ziemas krājumiem? Iesaka uztura speciāliste : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Kā labāk sagatavot dabas veltes ziemas krājumiem? Iesaka uztura speciāliste

Kuram gan negribētos paildzināt saulainās, bezrūpīgās vasaras dienas! Viens no vienkāršākajiem paņēmieniem, kā to izdarīt, ir saglabāt vasaras garšas un aromātus ziemai. Kā sagatavot uzglabāšanai ogas, augļus un dārzeņus, nemainot to garšu? Vai iespējams veidot krājumus bez sāls un cukura? Kā konservēt, nezaudējot produktu uzturvērtību, stāsta "Rimi Labākai dzīvei" veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Gardums ledus garozā

Viena no vislabākajām metodēm ilgstošai produktu uzglabāšanai ir sasaldēšana, atzīst eksperte. Saldētiem produktiem nevajag pievienot ne sāli, ne cukuru, tādējādi iespējams maksimāli saglabāt to sākotnējo uzturvērtību. Tiesa, jebkuras termiskas apstrādes rezultātā zūd termonestabilie vitamīni, piemēram, C vitamīns. Arī saldēšana ir termiska apstrāde, tomēr saldējot zaudējumi ir krietni mazāki, nekā konservējot vai ilgstoši karsējot.

"Saldēt var praktiski visu – augļus, ogas, tomātus, burkānus, zaļumus, papriku un citus dārzeņus. Pirms saldēšanas tie rūpīgi jāpārlasa, jo netīri vai bojāti eksemplāri nederēs. Dažus dārzeņus, piemēram, kabačus, cukīni, ziedkāpostus un Briseles kāpostus, vispirms vajag uz vienu minūti iegremdēt verdošā ūdenī, tad uzreiz likt aukstā ūdenī, pēc tam nosusināt un ievietot saldētavā," iesaka veselīga uztura eksperte un atklāj kādu triku arī tomātu uzglabāšanai – pirms sasaldēšanas tos nevajag blanšēt, taču tiem nedaudz jāiegriež mizā, lai tomāti sasalstot nepārplīstu.

Saldējot jāizvēlas hermētiski noslēdzami trauki vai konteineri, kuros uzglabāt vasaras un rudens veltes. Ideāli, ja produktus iespējams sasaldēt -18 grādu temperatūrā; pēc tam tos var uzglabāt arī zemākā temperatūrā, pat -24 grādos. Šādi saldēti produkti ir uzglabājami visu ziemu.

Sausi, bet koncentrēti

Banner 280x280

Vēl viena metode, kur dārza un meža veltēm nav jāpievieno ne cukurs, ne sāls vai etiķis, ir žāvēšana jeb kaltēšana – vecākais zināmais konservēšanas paņēmiens. Tā rezultātā produkti zaudē ap 80% sastāvā esošā ūdens, savukārt to sula un citas vielas kļūst izteikti koncentrētas. Pareizi apstrādājot, produkti šādā veidā gandrīz pilnībā saglabā uzturvērtību, un tos nebojā mikroorganismi. Šādai apstrādei ir piemēroti gan augļi un dārzeņi, gan sēnes. Kaltēt var svaigā gaisā, ja atļauj laikapstākļi, vai arī cepeškrāsnī un speciālos elektriskajos žāvētājos. Tiesa, šis ir smalks process: ja kaltēšana notiek zem klajas debess, jāuzmanās, lai produkti nesamirktu; savukārt krāsnī temperatūra nedrīkst sasniegt 100 grādus, lai produkti nesāktu cepties un nepiedegtu. Parasti kaltēšanai rekomendē apmēram 70 grādu temperatūru.

"Ideāli žāvēšanai padodas sēnes, āboli, bumbieri, tomāti un dažādas ogas. Vienīgi tas ir laikietilpīgs process: žāvēšana cepeškrāsnī var aizņemt no piecām līdz pat 10–12 stundām. Arī šīs apstrādes laikā tiks zaudēti termiski nestabilie vitamīni, taču kaltētas vasaras un rudens veltes ir bagātas ar šķiedrvielām," stāsta eksperte.

Lai varētu ēst bez raizēm

Konservētas un marinētas veltes ir ļoti garšīgas, tomēr bez sāls, cukura un etiķa tās nepagatavot. Savukārt šie pievienotie labumi var kairināt gremošanas trakta gļotādu, atgādina uztura speciāliste. Līdz ar to šādi pagatavoti produkti nav ieteicami cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu, tendenci uz tūskām un jutīgu gremošanas traktu. Taču arī tiem, kam nav veselības problēmu, derētu atcerēties, ka, lietojot uzturā marinējumus, ir jāievēro mērenība.

Vēl viens aspekts, pret kuru jāizturas piesardzīgi, ir dažādu konservēšanas recepšu modificēšana, kuras gaitā obligāti jāievēro atbilstoša higiēna. "Nepareizi sagatavoti krājumi var būt potenciāli bīstami, jo burciņās var savairoties botulīna baktērijas, kas ir termiski izturīgas, un saindēšanās ar tām ir bīstama dzīvībai. Tāpēc es ieteiktu izmantot vecās, labās, pārbaudītās konservēšanas un marinēšanas receptes, bet ēst šos labumus ar mēru," saka eksperte.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...