Kā dīgstus un zaļumus iekļaut bērna ēdienkartē? Uztura speciālistes padomi un receptes
Zaļumos ir daudz bioloģiski aktīvu vielu, kas palīdz organismam cīnīties pret dažādām vīrusu infekcijām, tāpēc ir ļoti vērtīgi šos produktus iekļaut ne tikai savā, bet arī bērnu ēdienkartē, atgādina sertificēta uztura speciāliste, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina un iesaka konkrētas receptes.
“Zaļumi un dīgsti ir bagāti ar minerālvielām un vitamīniem, šo produktu lietošana ikdienā nodrošina organismu gan ar B grupas, gan ar E un C vitamīniem,” skaidro uztura speciāliste Olga Ļubina, akcentējot, ka tieši pavasarī šādas vitamīnu devas ir būtiskas ikvienam ģimenes loceklim. Vienlaikus uztura speciāliste piekodina, ka, tāpat kā ar citiem jauniem produktiem, arī ar zaļumiem maza bērna ēdienkarte jāpapildina pakāpeniski: “Ar zaļumu iekļaušanu uzturā tomēr jābūt arī uzmanīgiem, jo organiskās skābes, kas ir to sastāvā, mazākajiem bērniem var izraisīt gremošanas trakta darbības traucējumus.”
Dilles – palīgs pret vēdera uzpūšanos
Ap gada vecumu bērniem var piedāvāt pagaršot spinātus, pētersīļus, dilles un salātlapas. Dilles, piemēram, satur ne tikai jau iepriekšminētos vitamīnus, bet arī tādus mikroelementus kā kalcijs, dzelzs, magnijs, kālijs un fosfors. Dilles arī palīdz cīnīties pret vēdera uzpūšanos, tāpēc diļļu ūdeni var piedāvāt padzerties zīdaiņiem, kam ir šādas problēmas.
Kā un kuriem ēdieniem pievienot zaļumus
Sakošļāt zaļumus mazam bērnam var nebūt viegli, tāpēc sākumā mazulim tos var piedāvāt pievienotus termiski apstrādātiem ēdieniem, piemēram, ieliekot zupā pāris minūtes, pirms tā gatava. Ja zupai pieber lociņus, maltīti papildina C, B un E vitamīni, cinks un fosfors. Vieni no zaļumiem, ko bērna ēdienkartē var iekļaut dažādos veidos un salīdzinoši viegli, ir spināti – tos var pasniegt ne tikai svaigā veidā, bet arī termiski apstrādātus, piemēram, pievienot omletei vai sablendētus iemaisīt pankūku mīklā. Kad uzlabojas bērna košļāšanas spējas, zaļumus var dot arī svaigus, tos uzkaisot ēdienam.
Ja bērns no zaļumiem atsakās
“Lai arī daudzi bērni ir diezgan skeptiski pret šo produktu iekļaušanu viņu ēdienkartē, tomēr būtu jācenšas to darīt,” uzsver Olga Ļubina. “Ja bērns atsakās pagaršot dilles, tas nekas – piedāvājiet citus zaļumus, piemēram, zirņu vai citu sēklu dīgstiem, baziliku, lociņus, koriandru, pētersīļus u. c. Arī bērns var dot priekšroku noteiktai garšai.”
Receptes ar zaļumiem
Spinātu pankūkas
Sastāvdaļas:
50 g spinātu;
125 g pilngraudu miltu;
2 olas;
300 ml piena (var aizvietot ar auzu dzērienu);
2 ēdamk. eļļas;
4 dateles;
sāls pēc garšas;
gī sviests vai cita taukviela cepšanai.
Pagatavošana
Blenderī liek nomazgātus spinātus, olas, pienu, dateles (bez kauliņa) un kārtīgi sablendē. Pievieno miltus un sāli, rūpīgi samaisa, pielej eļļu. Cep uz plānās pankūku pannas no abām pusēm. Pasniedz ar svaigām ogām, biezpienu, grieķu jogurtu vai citām piedevām pēc izvēles.
Pasta ar pētersīļiem un spinātiem
Sastāvdaļas:
250 g spageti
Mērcei:
70 g pētersīļu vai citu zaļumu;
100 g olīveļļas;
2 ķiploka daiviņas;
1 tējk. citrona sulas;
sāls, pipari pēc garšas.
Pagatavošana
Blenderī samaļ pētersīļus, ķiplokus, garšvielas un citrona sulu. Pēc tam pakāpeniski pievieno eļļu. Novāra spageti saskaņā ar instrukciju uz produkta iepakojuma. Gataviem siltiem makaroniem pievieno zaļo mērci un kārtīgi samaisa.