medicine.lv skaitļos

Lietotāji online434
Aktīvie uzņēmumi12814
Nozares raksti1619
Ekspertu atbildes21477
Ierastās karstmaizes jaunā garša: Kādas veselīgas sastāvdaļas izvēlēties? : Latvijas veselības portāls | medicīnas uzņēmumi | medicine.lv

Ierastās karstmaizes jaunā garša: Kādas veselīgas sastāvdaļas izvēlēties?

Karstmaize ir vienkārša un sātīga maltīte, īsts “komforta ēdiens”, kas dāvā sāta sajūtu pēc enerģiskas darba dienas un spēcina, dodoties garākā ceļā. Karstmaizes, kādas tās pazīstam šodien, pateicoties uzkodu pa ceļam tirgotājiem un arī vienam otram restorānam, būtībā ir klasiski sendviči – divas kopā saliktas maizes šķēles ar pildījumu vidū, kas tiek uzceptas vai iepriekš sagatavotas un uzkarsētas. Tā ir visā pasaulē populāra uzkoda, kurā visbiežāk liek gaļu vai šķiņķi, sieru, olas, lasi vai tunci, kādu dārzeni svaigumam un kraukšķim un majonēzi vai sinepes sulīgumam. Taču arī karstmaize iet līdzi laikam un iegūst jaunas – 21. gadsimta garšas.

Kaut arī maize ar piedevu ir jau izsenis pazīstams ēdiens visā pasaulē, klasiskais sendvičs sev raksturīgo veidolu ieguva 18. gadsimtā. Par to varam pateikties angļu aristokrātam Džonam Montegjū, ceturtajam Sendvičas grāfam, kurš esot sulainim licis pasniegt gaļu, iespiestu starp divām maizes šķēlēm: tā viņam nevajadzēja atrauties no kāršu spēles, lai ķertos pie dakšiņas, un kārtis nekļuva taukainas, turot ēdamo rokā, jo maize pasargāja no tiešas saskares ar gaļas tauciņiem.

19. gadsimta sākumā sendviči pirmoreiz parādījās amerikāņu pavārgrāmatās, un vienīgais pildījums tajās vairs nebija gaļa, bet arī siers, augļi, vēžveidīgie, rieksti un sēnes. Sendviču patēriņš gadu gaitā strauji auga, savu nišu atrodot gan smalkā sabiedrībā, gan strādnieku šķiras krodziņos un dzelzceļa stacijās. 20. gadsimta 20. gados tika atrasts veids, kā rūpnieciski sagriezt maizi šķēlēs, un tas sendviču popularitāti tikai vairoja, jo aizņemtām mammām vai sievām nebija nekā vienkāršāka, kā salikt gardu sviestmaizi, ko iedot līdzi bērniem uz skolu vai vīriem uz darbu. Jaunu pavērsienu 1979. gadā radīja Lielbritānijas veikalu tīkls "Marks & Spencer", kas uzsāka iepriekš pagatavotu un īpašās kārbās iesaiņotu sviestmaižu tirdzniecību. Jaunais iepakojums novērsa gadiem ilgušu problēmu – proti, sviestmaizes vairs neapkalta, gaidot savu pircēju, ilgāk saglabājās svaigas un kļuva krietni pievilcīgākas tiem, kas tīkoja pēc gardas uzkodas pa ceļam.

“Tāda klasika kā karstmaize ar vistu un sieru, šķiņķi un sieru vai omleti un šķiņķi ir jau tradicionālas garšu kombinācijas, ko iecienījuši cilvēki visā pasaulē, tā teikt, bāzes saturs. Taču gan pati maizīte, gan karstmaizes pildījums, tāpat kā jebkurš cits produkts, iet līdzi laikam, pielāgojas cilvēku paradumiem un iegūst jaunas garšas, ar kurām eksperimentēt un atklāt jaunus apvāršņus. Karstmaižu sortimentā parādās pilngraudu maize, pildījumu bagātina arvien jauni produkti, piemēram, ananāsi, grilēta paprika, spināti u. c.,” stāsta SIA “Narvesen” Mārketinga un komunikācijas departamenta direktore Ilze Dumceva.

Banner 280x280

Lūk, dažas idejas mūsdienīgas karstmaizes pagatavošanai!

Vistas vietā – tītars. Veselīgs dzīvesveids ir viena no galvenajām mūsdienīga cilvēka prioritātēm, kas caurstrāvo visas dzīves jomas no dienas režīma līdz uztura izvēlēm. Tītara gaļu uztura speciālisti iesaka kā īpaši diētisku, tāpēc pamēģini to kombinēt ar sieru, dārzeņiem vai eksotiskāko ananasu!

Karstie dārzeņi un sēnes. Arvien lielāku popularitāti sabiedrībā gūst veģetārs un vegānisks uzturs, taču tas nenozīmē, ka jāatsakās no iecienītajām uzkodām! Liec karstmaizē ceptus dārzeņus, sēnes vai karamelizētus sīpolus un baudi savu iecienīto maizi ar bagātīgu augu valsts pildījumu. Tas būs interesantāk par ierasto salātlapu vai tomāta šķēli.

Siers – parastais un vegāniskais. Tas ir vēl viens gards risinājums tiem, kas atsakās no gaļas vai vienkārši vēlas baudīt vieglu un vienlaikus sātīgu maltīti. Īpaši piemēroti cepšanai ir vairums svaigo sieru, izņemot mocarellu, kā arī halumi un panīra sieri, kas nekūst, bet sacepas zeltaini. Šobrīd plašā klāstā pieejamas arī dažādu sieru vegāniskās versijas – atliek vien eksperimentēt un atrast piemērotāko.

Vidusjūras garšas. Humoss, saulē kaltēti tomāti, gards pesto vai ķiploku mērcīte – liec majonēzi un sinepes plauktā un izmēģini karstmaizi ar kādu saules pielietu un varbūt paša gatavotu mērcīti! Tā dos īpašu raksturu gan jau tradicionālajai gaļai un šķiņķim, gan neparastākām sastāvdaļām.

Ja tomēr vēlies nobaudīt oriģinālo, klasisko sendviču, atceries formulu: karsts rostbifs, ass Čedaras siers un krēmīga mārrutku mērce uz siltas maizes. Kā mēdz teikt – mode nāk un iet, bet klasiskas vērtības nezūd. Šī recepte ir izturējusi teju 300 gadu laika pārbaudi.

Dalies ar šo rakstu

Komentāri

=

* Lūdzu aizpildi summu vārdiski latviešu valodā ar visām garumzīmēm!

SIA "Latvijas Tālrunis" aicina interneta lietotājus - portāla lasītājus, rakstot komentārus par publicētajiem rakstiem un ziņām, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro iepriekšminētos noteikumus, viņa komentārs var tikt izdzēsts un SIA "Latvijas Tālrunis" ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem.

Uzņēmumi, saistīti ar raksta tematiku nozarē "Veselīgs uzturs":

Uzņēmumi nozarē "Veselīgs uzturs"

Nature Gift, SIA

Nature Gift, SIA

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

Nedēļas tēma

Aktuālie piedāvājumi

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika: uz pierādījumiem balstīta pieeja

Nutrikosmētika pēdējos gados ir kļuvusi populāra, un veiktie pētījumi un testi nepārtraukti pēta to efektivitāti un drošību. Tāpat arī tiek vērtēta kolagēna produktu ietekme uz ādas elastību, mitrināšanu un grumbu samazināšanos.

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Jo-hai-dī, kāpēc es nerūpējos par sevi ātrāk?

Pēc smagas operācijas un ilgstošas rehabilitācijas Roberto Meloni ir atkal vesels, bet atzīst, ka daudzus mēnešus esot bijis ļoti norūpējies, vai spēs atkal normāli staigāt. Roberto stāsta par savu pieredzi, lietojot Latvijā ražotu produktu – Epsorīnu.

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ergonomisks krēsls – kādu izvēlēties, lai nesāpētu mugura?

Ja, ilgstoši sēžot, jums nogurst un sāp mugura, pievērsiet uzmanību, kādu krēslu ikdienā izmantojat. Situāciju var uzlabot, parasta krēsla vietā izvēloties ergonomisku krēslu. Uzzināsim vairāk par Bambach ® Saddle Seat ergonomiskajiem krēsliem! 

Video

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Kā ergonomiski iekārtot darba vietu, strādājot pie datora? Skaidro ergoterapeiti (VIDEO)

Atzīmējot Pasaules ergoterapijas dienu 27. oktobrī, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (Austrumu slimnīca) Rehabilitācijas klīnikas ergoterapeiti ir sagatavojuši padomus un vienkāršus  ieteikumus, kurus būtu ieteicams ņemt vērā ikvienam, kurš, sēžot pie datora, veic darba pienākumus vai arī ikdienā pie datora ekrāna pavada ilgas stundas. 

Produktu testi

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Testa rezultāti: “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai

Martā Medicine.lv sadarbībā ar starptautisko zīmolu “Coral Club” piedāvāja testēt “FlexiCor” locītavu un saišu veselībai.

Aknu sargs

Aknu sargs

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA “Fito preparāti” piedāvā izmēģināt dabīgu produktu aknu darbības veicināšanai.

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Līga Nature SPA Hialuronskābes serums intensīvai ādas mitrināšanai

Aprīlī Medicine.lv sadarbībā ar SIA "Salons Līga" piedāvā izmēģināt Hialuronskābes serumu ar dabīgu aktīvo vielu komponenti Pentavitin® intensīvai ādas mitrināšanai.

Testa rezultāti: "Kaleja Silks" zīda matu ruļļi veselīgām salona kvalitātes lokām

Testa rezultāti:

Martā Medicine.lv sadarbībā ar "Kaleja Silks" piedāvāja testēt zīda matu rulli veselīgai matu ieveidošanai.

Izstāsti Latvijai veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Dinsbergas klīnika, Dr. Santa Viltere: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Vismaz reizi dzīvē ir jāpārbauda sava sirds! No aprīļa šo izmeklējumu veic arī Dinsbergas klīnikā ar jaunāko un modernāko aparatūru Latvijā. Izstāsti Latvijai dodas vizītē pie kardioloģes ar 20 gadu pieredzi - dr. Santas Vilteres.

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova: Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

VC4 Baltijas vēnu klīnika, Dr. Patrīcija Ivanova:  Izstāsti Latvijai – Veselības receptes

Patrīcija Ivanova ir asinsvadu ķirurgs, flebologs, Dr.med., docente LU Ķirurģijas katedrā, Latvijas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Latvijas Invazīvās radioloģijas asociācijas biedre, Eiropas Asinsvadu ķirurģijas biedrības biedre, Eiropas Kardiovaskulārās un invazīvās radioloģijas biedrības biedre, nokārtojusi eksāmenu asinsvadu ķirurģijā...

Uzņēmums, kura darbības sfēra var būt līdziga raksta tematikai:

Kontakti

  1. +371 26485589
  2. +371 27745512
  3. lauris@naturegift.lv
  4. https://www.naturegift.lv/

Darba laiks

  • P.800-1600
  • O.800-1600
  • T.800-1600
  • C.800-1600
  • P.800-1600
  • S.800-1600
  • Sv.-
  • S., Sv. iepriekš sazinoties 27735512

Dokumenti

Juridiskie dati

  1. 40103284008
  2. LV40103284008
  3. 01.04.2010
  4. 01.04.2010
  5. "Vērdiņi", Vidrižu pag., Limbažu nov., LV-4013

Apraksts

Veselīgi sīrupi, sulas un sukādes no Latvijā audzētām ogām un augiem. Mūsu produkti ir dzīvi un enerģētiski bagāti, kas iedvesmo un spēcina ķermeni un garu! Nature Gift zinātnieku radītā tehnoloģija ir vieda un īpaša, jo ļauj žāvētajiem augļiem un sīrupiem saglabāt visas tik vērtīgās uzturvielas, vitamīnus un iegūto zemes spēku. Tehnoloģija balstīta uz tā dēvēto osmozes procesu, kas ļauj cukurus pārstrādāt augļu cukuros – fruktozē un glikozē. Ražošanas procesā netiek pievienoti konservanti vai garšas pastiprinātājus. 

 
Vairāk

Atslēgvārdi

veselīgs uzturs, veselīgi saldumi.

Dižbrūklenes, dižbrūkleņu ogas, ogas, sukādes, sīrupi, marmelāde,
ievārījums, sulas, žāvēti augļi, sukādes, tēja, ogu pārstrāde,
augļu pārstrāde, augļu maisījumi, sulas ražošana,
dzērvenes, lielogu dzērvenes, dzērveņu audzēšana, dižbrūkleņu audzēšana,
aronijas, smiltsērkšķu sula, pasūtījumu piegāde, nekarsētas sulas,
ogu pulveri, saldās mērces, marmelāde, ekskursijas, ekskursijas bērniem,
brūklenes, iebiezināti sīrupi, mājas vīns, cidoniju sukādes, cidoniju sīrups, pīlādžu sīrups, aveņu sīrups, idejas dāvanai, Latvijā ražotas dāvanas, ražots Latvijā, ķirbju sukādes, plūškoka sīrups.


Vairāk

Foto 3

Dāvanu komplekts
Sukādes

Mājas lapa internetā