Iepērkoties Lieldienu galdam, izvēlieties kvalitatīvus produktus
Nedēļu pirms Lieldienu svinībām Pārtikas un veterinārais dienests aicina, iepērkot produktus svētku galdam, pievērst uzmanību produktu kvalitātei un uzglabāšanas apstākļiem.
Pārtikas un veterinārais dienests aicina patērētājus atcerēties dažus svarīgus padomus, kas būtu jāņem vērā iepērkoties. Iedzīvotāji tiek aicināti iegādājieties pārtiku tikai drošās tirdzniecības vietās – veikalos, lielākos vai mazākos tirgos vai arī no uzticamiem zemniekiem. Tāpat ir jāpievērš uzmanība pārtikas produktu tirdzniecības apstākļiem. Tirdzniecības vietas un paša pārdevēja ārējais izskats, tīrība un apstākļi, kādos tiek uzglabāti pārtikas produkti – tas daudz ko pasaka par to, cik droši šādā vietā iegādāties pārtiku.
Iepērkoties obligāti jāaplūko pārtikas produktu marķējums, lai noskaidrotu, kāds ir produkta derīguma termiņš, uzglabāšanas temperatūra. Lai precizētu produktu izcelsmi, svaigumu, nevajag kautrēties uzdot papildus jautājumus tirgotājiem. Saglabājiet pirkuma čeku, jo tas būs pierādījums, kur pārtiku esat iegādājušies.
Augsta riska pārtiku – gaļu un gaļas produktus, zivis un zivju produktus, pienu un piena produktus, tāpat salātus un krēma konditoreju, desertus - jāuzglabā tikai un vienīgi aukstumā – temperatūrā, kādu ražotājs norādījis uz preces iepakojuma.
Olu krāsošanai jāizmanto tikai pārtikas krāsas, izvairoties no tādām krāsām un krāsošanas metodēm kā, piemēram, nepārtikas krāsām, nagu lakas u.c., kas var piesārņot olu un padarīt to nelietojamu uzturā.
Tā kā svētkos viens no pirktākajiem pārtikas produktiem būs olas, tad Pārtikas un veterinārais dienests atgādina, ka olu uzglabāšanas apstākļus un derīguma termiņu ražotājs norāda uz iepakojuma. Pircējs iepērkoties uz kastītes var apskatīties marķējumu, kas ļauj uzzināt, kurā valstī olas ražotas un kādos apstākļos turētas vistas, kas šīs olas dējušas.
Cipars uz olas norāda dējējvistu turēšanas veidu (0 – bioloģiskā ražošana, 1 – brīvā turēšana, 2 – turēšana kūtī, 3 – turēšana sprostos), bet burti norāda valsts kodu, kurā olas ražotas (Latvijai tas ir LV). Tāpat uz olas redzams Pārtikas un veterinārā dienesta piešķirtais identifikācijas numurs un papildus zīmes, kas identificē dējējvistu ganāmpulka mītni.
Atnesot mājās, olas var uzglabāt vai nu ledusskapī, vai nu ārpus tā – istabas temperatūrā, taču uzglabāšanas temperatūrai jābūt nemainīgai, jo temperatūras svārstības var paātrināt olu bojāšanos.
Iedzīvotājus, kuri novēro vai konstatē iespējamus pārkāpumus pārtikas tirdzniecības vietās, Pārtikas un veterinārais dienests aicina zvanīt uz dienesta uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402 un informēt par tiem, lai inspektori saņemto informāciju varētu pārbaudīt.
Ilze Mežniece