Ēst pareizi un dzīvot ilgāk
Tik daudz dažādu pētījumu un atklājumu turpina uzsvērt, cik būtiski ir izvēlēlēties pareizu pārtiku.
Tas, ko apēdam, atstāj iespaidu uz mūsu veselību. Turklāt, ja noteiktus produktus lietojam uzturā regulāri, tas var palīdzēt ilgāk saglabāt jaunību, kā arī nodzīvot ilgāku mūžu.
Piemēram, regulāri lietojot pienu, par piektdaļu samazinās risks mirt no miokarda infarkta. Tie, kas regulāri uzturā lieto burkānus, var būt pārliecināti, ka viņi dabīgā veidā pagarina savu dzīvi.
Ik dienu izdzerot pusglāzi sarkanvīna arī var pagarināt dzīvi par pieciem gadiem. Arī vīnogas un granātāboli palēnina novecošanās procesus organismā, kā arī sargā sirdi, tāpēc tos mēdz saukt par garas dzīves eleksīru.
Uz galda regulāri jābūt arī zivīm, jo to lietošana mazina audzēju risku un veicina sirds un asinsvadu veselību. Zivis ir omega trīs taukskābju avots, kam arī ir labvēlīgs efekts uz vispārīgo veselību.
Dažādu mērču sastāvā kā galvenajai sastāvdaļai visbiežāk jābūt olīveļļai, no kurām visvērtīgākā ir pirmā aukstā spieduma olīveļļa, par ko liecina uzraksts extra vergine. Šīs eļļas labvēlīgo ietekmi uz veselību nevar pat uzskaitīt, jo dažādi pētījumi arvien norāda, ka tās lietošana labvēlīgu ietekmi atstāj gan uz asinsriti, gan vispārējo veselību, gan mazina audzēju risku.
Uzturā svarīgi lietot arī citrusaugļus, kas ne tikai ir vērtīgs C vitamīna avots, bet arī palīdz uzturēt ādas veselību, asinsriti, mazināt audzēju risku.
Uztura speciālisti uzsver, ka ar baudu var ēst visu, taču jābūt mēra sajūtai – ja ēdot nekad nepārēdīsimies, varam savai dzīvei pieskaitīt vēl pāris gadus!
Ilze Mežniece