Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) vēlreiz apstiprina aspartāma nekaitīgumu
Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) vēlreiz ir apstiprinājusi saldinātāja aspartāma nekaitīgumu. Aspartāms ir viena no visvairāk pētītajām ēdiena sastāvdaļām, kas tiek izmantota mūsdienās, un tā nekaitīgumu apstiprina vairāk nekā 200 pētījumi 30 gadu laikā, Latvijas veselības portālu informēja Evelin Ojamets.
"Šis atzinums pārstāv vienu no visaptverošākajiem līdz šim veiktajiem aspartāma riska novērtējumiem. Tas ir solis uz priekšu, lai stiprinātu patērētāju pārliecību par ES pārtikas nekaitīguma sistēmas un pārtikas piedevu regulas zinātnisko pamatojumu", saka Dr. Alisja Mortensena, EFSA Ekspertu grupas priekšsēdētāja pārtikas piedevu un pārtikai pievienoto uzturvielu avotu jautājumos.
Šī ir ceturtā reize pēdējo septiņu gadu laikā, kad EFSA ir paudusi pārliecību par aspartāma1 nekaitīgumu, balstoties uz zinātniskiem pētījumiem. Līdz ar to EFSA atkal ir apstiprinājusi pārbaužu rezultātus, ko veica tās priekšgājēja – Eiropas Komisijas Pārtikas zinātniskā komiteja 2002., 1988. un 1984.gadā. ESFA veiktie pētījumi saskan ar Pasaules Veselības organizācijas un Pārtikas, un lauksaimniecības organizācijas Apvienotās pārtikas piedevu ekspertu komitejas (JECFA) pārbaudi2, viennozīmīgi apstiprinot, ka aspartāms ir nekaitīga sastāvdaļa.
Mūsdienās bezkaloriju un mazkaloriju dzērieni veido līdz pat 30% no bezalkoholisko dzērienu tirdzniecības klāsta daudzos ES tirgos. Šie dzērieni ir ar saldu garšu, bet bez kalorijām vai ar mazu kaloriju daudzumu, un ļauj patērētājiem izbaudīt dabīgo vēlmi pēc saldas garšas, uzņemot mazu daudzumu kaloriju kā daļu no sabalansēta dzīvesveida. Bezalkoholisko dzērienu nozare turpinās ieviest jauninājumus, lai nodrošinātu mūsu klientiem daudzveidību un plašas izvēles iespējas.
Par aspartāmu
- Aspartāms ir viena no visvairāk pārbaudītajām pārtikas sastāvdaļām ar vairāk nekā 200 pētījumiem, kas apstiprina tā nekaitīgumu.
- To plaši izmanto kā saldinātāju ar nelielu kaloriju daudzumu vairāk nekā ceturtdaļgadsimta garumā.
- Papildus EFSA arī valsts un starptautiskās pārtikas nekaitīguma iestādes, tai skaitā ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA), Pasaules Veselības organizācijas un Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas apvienotā pārtikas piedevu ekspertu komiteja (JECFA), kā arī regulējošās iestādes vairāk nekā 100 valstīs, ir veikušas plašus zinātniskus pētījumus un normatīvās pārbaudes par aspartāmu, secinot, ka tas ir lietošanai nekaitīgs.
- Aspartāmu izmanto vadošie bezalkoholisko dzērienu, jogurtu, desertu, konditorejas izstrādājumu, košļājamo gumiju, karstās šokolādes dzērienu un galda saldinātāju ražotāji.
- Produkti ar aspartāmu ne tikai sekmē svara kontroli, bet arī ieņem svarīgu lomu diabēta kontrolē, ļaujot slimniekiem baudīt saldo garšu, neietekmējot nelabvēlīgi cukura līmeni asinīs.
Par pēdējā EFSA atzinuma pamatojumu
- Šis ir pirmais pilnais aspartāma novērtējums, ko pieprasīja EFSA, un to veica iestādes ekspertu grupa pārtikas piedevu un pārtikai pievienoto uzturvielu avotu jautājumos (ANS Panel).
- Šajā novērtējumā EFSA zinātniskie eksperti izpētīja visu iespējamo informāciju par aspartāmu un tā sadalīšanās produktiem, kā rezultātā, pēc detalizētas un metodiskas analīzes viņi secināja, ka nevar izvirzīt nekādas bažas par to, ka aspartāms pašreizējā devas līmenī ir patērētājiem kaitīgs.
- Pašreizējā pieļaujamā dienas deva (ADI) tiek uzskatīta kā iedzīvotājiem nekaitīga, un patērētāju uzņemtā aspartāma deva ir zem šīs ADI vērtības.
- Šī ir ceturtā reize pēdējo septiņu gadu laikā, kad EFSA ir paudusi pārliecību par aspartāma nekaitīgumu. Līdz ar to EFSA atkal ir apstiprinājusi pārbaužu rezultātus, ko veica tās priekšgājēja – Eiropas Komisijas Pārtikas zinātniskā komiteja 2002., 1988. un 1984.gadā.
Eiropas bezalkoholisko dzērienu ražotāju asociācija (UNESDA) pārstāv Eiropas bezalkoholisko dzērienu sektoru, un tās locekļu vidū ir gan uzņēmumi, gan valstu asociācijas. Eiropā ir 1071 bezalkoholisko dzērienu ražotnes, un sektors nodrošina vairāk nekā vienu miljonu darbavietu gan tieši, gan netieši. Katru gadu tiek patērēti 56 miljardi litri bezalkoholisko dzērienu visā ES, un tā mazumtirdzniecības vērtība ir 93 miljardi eiro. Bezalkoholiskie dzērieni veido mazāk nekā 3% no ikdienā uzņemtajām kalorijām vidusmēra eiropieša uzturā. www.unesda.org.
1 http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame.htm
2 http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/Monograph1/additive-046-m1.pdf
Foto: rakstā izmantots pēc Creative Commons licencēts attēls no vietnes www.flickr.com; autors Ellen Munro