Ķirbja ārstnieciskās īpašības
Mēs esam iecienījuši ķirbjus to neatkārtojamās garšas dēļ un visbiežāk no tā tiek gatavoti sacepumi, salāti un citi ēdieni, aizmirstot, ka visvērtīgākā ir ķirbja sula. Par to kā un kad ķirbi vai tā sula būtu jālieto un kā to izdarīt vislabāk, lasi turpinājumā.
Ķirbja ārstnieciskās īpašības:
* Aterosklerozes gadījumos ķirbi jāiekļauj sava ēdienkartē pēc iespējas biežāk.
* Ēd ķirbi, ja tev jāuzlabo urīna kvalitāte un jāizslēdz no tā proteīni.
* Lielais vitamīna A daudzums ķirbja mīkstajā daļā dara šo dārzeni par neaizvietojamu gadījumos, ja ir jāmazina kuņģa iekaisuma procesi. Tāpēc izmanto ķirbi gastrīta ārstēšanā.
* Savu "darbu" ķirbis veic arī gadījumos, ja sāp zobi. 4-5 pilieni svaigi spiesta ķirbja sulas jāiepilda nāsīs - tas nomierina sāpi.
* Ik dienu izdzer 500-600 gramus sulas. Tas nepieciešamā daudzumā bagātinās tavu organismu ar fluorīdu, tādejādi palīdzot novērst kariesu.
* Ķirbja sula ir lielisks palīgs žults un nierakmeņu šķīdināšanai un izvadīšanai no organisma. Šim nolūkam būs pietiekoši, ja tu ilgu laiku tukšā dūšā dzersi vienu glāzi ķirbja sulas dienā.
* Ja ķirbja sulu lietosi regulāri, tu uz visiem laikiem aizmirsīsi par vēdera aizcietējuma problēmām un dabiskā ceļā dziedēsi savu iekaisušo zarnu traktu.
* Smadzeņu darbību ļoti spēcīgi uzlabo ķirbju ievārījums. Vēl lielāks efekts būs, ja ievārījums tiek gatavots izmantojot medu.
* Urīnceļu iekaisuma gadījumos ieteicams pagatavot ķirbju un kaņepju sēklu masu. Tiek ņemta viena glāze labi izkaltētu ķirbju sēklu, viena glāze samaltu kaņepju seklu un to visu pārlej ar trīs glāzēm verdoša ūdens. Iegūto daudzumu ir jāizdzer vienas dienas laikā.
* Īpaši vērtīga ķirbju sula ir gadījumos, ja ir nieru un aknu problēmas.
Ja tu šobrīd esi tievēšanas procesā, tad tavā ēdienkartē ķirbju sulai ir jābūt noteikti. Nav obligāti ņemt saldās šķirnes, jo ķirbju sulai var pievienot arī burkānu sulu, iegūstot izcilu diētisko kokteili! Proporcijas: ¾ glāzes ķirbja sulas, ¼ glāzes burkānu sulas. Šādu kokteili jāizdzer no rīta, pirms brokastīm.
Mīkstumu, kas paliek pāri pēc sulas iegūšanas, neizmet. To vari izmantot plāceņu vai sacepumu pagatavošanai.
Ķirbju sulu vari pagatavot arī kombinācijā ar ābolu sulu. Šāds kokteilis ļoti labi stiprinās imūno sistēmu un sniegs organismam veselu enerģijas devu. Vienīgi ievēro, ka šāda sula ir jāizdzer uzreiz pēc pagatavošanas, jo kontakta ar skābekli tā zaudē savu vērtību.
Kādas vērtīgas vielas satur ķirbju sula
Ķirbju sula satur saharozi, pektīnu, kāliju, kalciju, magniju, dzelzi, varu un kobaltu. Sulā ir vērtīgie C, B1, B2, B6, E vitamīni un beta-karotīns.
Ķirbju sulu ir ieteicams lietot pat, ja tev liekas, ka esi vesela un moža, jo sulas kā tādas ir brīnišķīgs vitamīnu avots un tas ir ļoti svarīgas tavas veselības uzturēšanai.
Raksts publicēts sadarbībā ar www.sieviesuklubs.lv