Dzeltenas krāsas dārzeņi noder locītavu iekaisumu profilaksei
Regulāri patērējot uzturā dzeltenas un oranžas krāsas dārzeņus un augļus, kas satur daudz karotenoīdu, samazinās locītavu iekaisuma jeb artrītu saslimšanas risks.
Šādas ziņas lasāmas izdevumā The American Journal of Clinical Nutrition; publikācijas autori ir britu zinātnieki no Mančestras Universitātes. Minēto pretiekaisuma fenomenu speciālisti saista ar karotenoīdu antioksidantu iedarbību, respektīvi, spēju novērst brīvo skābekļa radikāļu kaitīgo iedarbību uz šūnām un audiem, tai skaitā uz tiem, kas veido mūsu organisma locītavas un saites.
Astoņu gadu garumā zinātnieki novērojuši vairāk nekā 25 000 pacientu, novērtējot sakarības starp karotenoīdu patēriņu uzturā un artrīta attīstības risku. Veikto rezultātu analīze parādījusi, ka personām, kuras maksimāli patērē uzturā beta-kriptoksantīnu un zeaksantīnu, poliartrīta saslimšanas risks ir divas reizes zemāks nekā tām, kas šos karotenoīdus nepatērē vispār. Tas liecina, ka abas šīs vielas spēj aizkavēt locītavu iekaisumu veidošanos.