Divi veselīgi sarkano biešu ēdieni valsts svētku galdam
Domājot par to, no kā pagatavot svētku ēdienu latviskās krāsās, bietes noteikti iedomājamies vienas no pirmajām, bet tad šo ideju atmetam, jo neēdīs taču katru gadu siļķi kažokā vai vinegretu. Bet patiesībā bietes ir mūsu superdārzenis, no kā var gatavot bezgalīgi daudz ēdienu. Tie ne tikai skaisti rotās 18. novembra svētku galdu, bet arī nodrošinās mūs ar vērtīgiem vitamīniem, minerālvielām un balastvielām. 100 grami biešu satur aptuveni 40 kcal, bietēs ir C vitamīns, B grupas vitamīni, folijskābe, fosfors, kālijs, dzelzs un magnijs. Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni iedvesmo valsts svētkos izmēģināt divas biešu receptes. Varbūt ir īstais brīdis pamēģināt, kā garšo biešu panna cotta?!
Biešu - krēmsieru uzkoda salātu “spilvenā”
Foto: Viktorija Kožemjakina
Sastāvdaļas (4 personām):
- četras vārītas vai ceptas bietes (atdzesētas un nomizotas),
- 150 grami mīksta kazas siera,
- divas ēdamkarotes krēmsiera,
- divas līdz ;cetras ēdamkarotes grieķu jogurta,
- sāls, pipari,
- puse tējkarotes oregano,
- pieci līdz septiņi smalki sakapāti zirņu dīgsti (var nepievienot),
- valrieksti pasniegšanai,
- 150 grami iecienīto salātlapu maisījuma,
- trīs ēdamkarotes olīveļļas,
- sula no puses citrona,
- viena ēdamkarote medus,
- sāls, pipari pēc garšas.
Pagatavošana
- Bietes sagriež gareniski 0,5 centimetrus platās ripiņās;
- Viendabīgā masā saputo kazas sieru, krēmsieru, jogurtu, oregano un smalki sakapātus zirņu dīgstus, sāli un piparus;
- No konditorejas maisa vai ar karoti uz katras bietes ripiņas uzliec aptuveni vienu ēdamkaroti siera maisījuma. Kārto biešu ripiņas vienu virs otras kā kūku;
- Sajauc olīveļļu ar citrona sulu, medu, sāli un pipariem. Sajauc mērci ar salātlapām;
- Pasniedz bietes uz salātu “spilvena”, rotājot ar valriekstiem.
Biešu panna cotta
Foto: Viktorija Kožemjakina
Sastāvdaļas:
- 150 grami vārītu biešu,
- 150 mililitri saldā krējuma,
- 80 mililitri piena,
- viena ēdamkarote medus,
- viena ēdamkarote vaniļas cukura,
- pusotra tējkarote želatīna pulvera (+ trīs tējkarotes auksta ūdens uzbriedināšanai),
- sula un rīvēta miziņa (tikai dzeltenās daļas) no viena citrona,
- 50 grami sviesta,
- divi olu dzeltenumi,
- divas ēdamkarotes medus,
- 100 grami krēmsiera ar samazinātu tauku daudzumu,
- 100 grami grieķu jogurta,
- dzērvenes, avenes rotāšanai.
Pagatavošana
- Bietes sagriez nelielos kubiņos un liec katliņā kopā ar saldo krējumu un pienu, uzvāri un gatavo uz lēnās uguns 15-20 minūtes;
- Uzbriedini želatīnu, aplejot to ar ūdeni un ļaujot pastāvēt piecas minūtes;
- Karstu biešu maisījumu sablendē līdz viendabīgai konsistencei, pievieno želatīnu un medu, kārtīgi samaisi;
- Lej maisījumu traukos un liec ledusskapī uz vismaz divām stundām;
- Katlā izkausē sviestu kopā ar citrona sulu un miziņām;
- Trauciņā saputo olas dzeltenumu ar medu un lēnām pievieno tam citrona un sviesta maisījumu;
- Pārlej visu atpakaļ kaltiņā un uz lēnās uguns uzkarsē, pastāvīgi maisot, līdz masa nedaudz sabiezē;
- Atdzesē, pārklājot krēmu ar pārtikas plēvi tā, lai plēve pilnībā saskarās ar krēmu;
- Saputo krēmsieru ar grieķu jogurtu, pievieno šo masu citronu krēmu un visu kārtīgi samaisi;
- Liec iegūto krēmu uz biešu panna cotta kārtas, rotā ar ogām;
- Pasniedz uzreiz, vai arī uzglabā ledusskapī līdz pasniegšanas brīdim.